20. září 2021

Předvolební debata Českého rozhlasu

(Radiožurnál) Snižování počtu státních zaměstnanců. Redukce neziskových organizací. Nová daň z kapitálu. I tak vypadají návrhy na stabilizaci veřejných rozpočtů, které představili zástupci politických stran v první předvolební debatě lídrů kandidujících stran. Hosty debaty byli Martin Kupka (SPOLU, ODS), Patrik Nacher (ANO), Ctirad Musil (Moravané), Jan Májíček (Levice) a Jan Michael Kubín (Hnutí Prameny).

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na irozhlas.cz.

„Státní instituce přezuje auto za čtyřicet tisíc korun. To je příklad Národní sportovní agentury. A to je přesně příklad nehospodárného nakládání s finančními prostředky. Tady je potřeba škrtat,“ odpovídá Martin Kupka (ODS) na otázku, jakým způsobem by koalice SPOLU chtěla dojít k vyrovnanému rozpočtu. Dostat se na vyrovnaný rozpočet do roka se podle něj nedá.

Na spalovací motor nesahat?

Zatímco v otázce řešení státního dluhu se – s výjimkou propouštění úředníků – strany zásadně rozcházejí, shoda panuje v ekologické transformaci.

„Nepodporujeme zákaz spalovacích motorů. Znamenalo by to ohrožení stovek tisíců pracovních míst, vážné ohrožení i základní sociální soudržnosti společnosti,“ shrnuje postoj nejen koalice SPOLU Martin Kupka (ODS).

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu