13. září 2021

CNN Prima News: Ministryně Schillerová dramaticky zadlužila občany

(CNN Prima News) Může vláda za rostoucí inflaci, nebo je to vina České národní banky? Ve vysílání CNN Prima NEWS došlo k ostrému názorovému střetu mezi ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a poslancem ODS Janem Skopečkem. Jan Skopeček ministryni nařkl, že během svého působení v čele finančního resortu dramaticky zadlužila všechny české občany.

Celou debatu můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Tempo růstu spotřebitelských cen v Česku zrychluje. V srpnu se meziročně zvýšily o 4,1 procenta, což je nejvíce od listopadu 2008. Oproti červenci ceny stouply o 0,7 procenta. Nejvíce zdražily pohonné hmoty, máslo nebo zelenina, vyplývá z aktuálních údajů Českého statistického úřadu. Kdo za vysokou inflaci může? „V naší zemi je měnová a fiskální politika oddělena. O měnovou se stará Česká národní banka, která reagovala tak, že několikrát zvýšila úrokové sazby. Vláda do cen nikdy nezasahuje a doufám, že nikdy nebude,“ vysvětlovala ministryně financí Alena Schillerová.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček se s výrokem rozhodně nespokojil. „Dominantní vliv na měnovou politiku má opravdu centrální banka. Vláda ale expanzivní fiskální politikou a deficity, které dělala i v době před covidem, inflaci jen přiživovala. Z toho se paní ministryně nevylže, může za růst cen stejně jako centrální banka,“ opřel se do Schillerové.

Skopeček podle vicepremiérky reagoval stejně hloupě jako jiné opoziční strany. „Dobře ví, že jsme snižovali schodky a hospodaření státu bylo před covidem vyrovnané nebo přebytkové. Zdědili jsme finance v hrozném stavu a s vyšším zadlužením, než tomu bude po covidu. Opozice volala, abychom během pandemie pomáhali. Teď říká, že jsme pomáhat neměli,“ uvedla. Skopeček oponoval, že opozice rozhodně chtěla, aby vláda podala lidem pomocnou ruku.

Skopeček: Doufám, že po rozpočtu skočí nová vláda

Podle aktualizovaného vládního návrhu by měl státní rozpočet podle Schillerové v příštím roce dosáhnout 376,6 miliardy korun. Oproti letošním 500 miliardám se prý jedná o výrazný rozdíl. „Takový schodek bychom nepodpořili a doufám, že po volbách na něj skočí nová vláda a dá ho do pořádku. Pokud bude ministryně sekat v době růstu takové schodky, budou jen růst ceny,“ zdůraznil poslanec ODS Jan Skopeček.

Názorový střet pokračoval i dál. Schillerová vytáhla čísla o zadluženosti s ohledem na HDP, která podle jejích grafů v roce 2013, kdy začalo vládnout hnutí ANO, dosahovala 44,4 procenta. „Na konci roku 2019 to bylo 30 procent a teď to bude 43 procent. Pořád máme nižší zadlužení než koalice Spolu, která nedala do ekonomiky ani korunu a zvyšovala daně,“ vysvětlila Schillerová.

Jan Skopeček ale poukázal na to, že zadlužení je poměrový ukazatel. „Paní ministryně ví, že dramaticky zadlužili každého občana. To, že před covidovou krizí rostlo HDP, s tím nemá nic společného,“ dodal.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS