1. září 2021

CNN Prima News: Nechme peníze lidem a firmám. Určitě nemůžeme vyrovnávat schodek státního rozpočtu tím, že budeme vytahovat více peněz z jejich peněženek

(CNN Prima News) Česko se pomalu vzpamatovává z koronavirové krize, která pořádně provětrala státní kasu. Opozice za to vládu dlouhodobě kritizuje. Poslanec hnutí ANO Jan Řehounek má za to, že manko by se dalo odmazat za sedm let. Podle exministra Zbyňka Stanjury (ODS) je to však málo a poukazuje na prostor k většímu šetření. Politici se o tom přeli v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Řeč byla také o superhrubé mzdě.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Se snížením pouhého půl procenta však nesouhlasí ekonomický expert koalice SPOLU a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. „Znáte firmu nebo rodinu, která když je zadlužená ušetří půl procenta svých příjmů?“ zeptal se Řehounka. Dalo by se prý ročně ušetřit i pět procent.

Oba ekonomičtí experti mají také své recepty na to, jak státní rozpočet léčit. Řehounek zmínil například zmražení platů ústavních činitelů či cílení na kapitálové výdaje.

Obě uskupení přitom odmítají možnost zvyšovat daně. „Nechme peníze lidem a firmám. Určitě nemůžeme vyrovnávat schodek státního rozpočtu tím, že budeme vytahovat více peněz z jejich peněženek,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Řehounek i Stanjura se zároveň shodli na tom, že jejich uskupení nechtějí znovu zavést superhrubou mzdu. „Určitě neplánujeme znovuzavedení superhrubé mzdy,“ zopakoval několikrát Řehounek.

Stanjura poukázal na to, že ostatní strany o její znovuzavedení nejspíš také nestojí, byť její zrušení kritizovaly. „Všichni ti, kteří tak hlasitě kritizovali tento náš krok, nikdo z nich nemá ve svém volebním programu návrh, že by to dal zpátky,“ upozornil na závěr Stanjura.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany