17. srpna 2021

Interview ČT24: Povinnost ochrany úst pro žáky bez testu fungovat nebude

(ČT 24) Opatření určující to, že žáci, kteří se na začátku školního roku neotestují na koronavirus, by museli mít po celou dobu ve škole zakrytá ústa a nos, podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby fungovat nebude. Na testování PRC metodou ve školách podle něj nejsou dostatečné kapacity. Řekl to v úterním Interview ČT24.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

„Obávám se, že to v praxi vůbec fungovat nebude,“ řekl Martin Kuba k podmínce ochrany dýchacích cest netestovaných žáků. Zdůvodnil, že děti se bez roušek a respirátorů budou nadále setkávat například před školou. „Někdy bych doporučoval ministerstvu, aby svá rozhodnutí trochu korelovalo s praktickým životem,“ dodal.

Testování bude primárně probíhat antigenní metodou. Školy budou moci využít i přesnější PCR testy, ty si ale musí zajistit samy. Od státu pak na ně mohou získat příspěvek dvě stě korun. Podle Kuby jsou antigenní testy dobrou variantou, naopak ty PCR reálné nejsou. „V České republice nemáme kapacitu na to, abychom během jednoho či dvou dnů otestovali všechny žáky pomocí PCR testů,“ zdůraznil. Připustil ale, že druhá metoda je spolehlivější.

Sdělil, že Asociace krajů usilovala o vyčlenění peněz na navýšení kapacit ve všech krajích. „Bohužel jsme se na tom s ministerstvem nebyli schopni domluvit,“ podotkl. Žáci a studenti mohou předložit také potvrzení z testovacích center. Kapacity v nich dokáží podle Kuby kraje se začínajícím školním rokem navýšit.

O testování ve školách jednala v úterý ráno Asociace krajů. „Dostali jsme informaci z ministerstva školství, jak jsou připraveny zásoby testů a jak budou rozvezeny. Je to stejná technika, na kterou jsme už všichni byli zvyklí, takže si myslím, že pro ty školy to není vůbec nic nového,“ nastínil.Hamáček od hejtmanů žádnou nabídku nedostal, tvrdí Kuba.

Kuba se také vyjádřil ke své plánované schůzce s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Vicepremiér v pondělí řekl, že bude jednat s hejtmany o integraci Afghánců, které armáda přesunuje z Kábulu do Česka. Dodal, že nabídky samospráv už obdržel. Podle Kuby to však není pravda. „Jedinou možnou nabídku dostal od primátora Prahy. Mluvil jsem se všemi hejtmany a nikdo mu žádnou nabídku nedal,“ reagoval.

Podle něj je také věc primárně otázkou pro vládu, nikoliv pro samosprávy. „Zodpovědnost za to, jak budou transportováni a zachráněni lidé, kteří dlouhodobě pracovali s českou ambasádou a vojenskou misí v Afghánistánu, nese vláda. Hejtmani v tom nemohou vůbec nic dělat,“ řekl s tím, že na čtvrteční schůzce chce nejprve zjistit, jak si ministr vnitra výpomoc představuje a jaké jsou možnosti.

Přepis rozhovoru:

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Bez testů, žádný zpěv ani pohyb. Vláda představila plán, jak to od září bude vypadat ve školách. Antigenní testy na začátku září, uvnitř kromě vyučování roušky A v případě pozitivního testu izolace, ne vypnutí celé třídy. Je to dobrý plán? Jak se mohou zapojit kraje? Nejen na to, ale taky na možné angažmá samospráv pomoci Afgháncům se budeme ptát předsedy Asociace krajů A
hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby. Dobrý podvečer do Českých Budějovic přejeme.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký podvečer z Českých Budějovic.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Vy jste v minulosti poměrně hlasitě, poměrně výrazně kritizoval postup vlády i ministerstva zdravotnictví v tom, jak řeší v Česku epidemii. Teď z pohledu politika, lékaře, možná i otce dává to celé větší smysl?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že v téhle té chvíli je hlavně ta situace výrazně klidnější a v téhle chvíli se nedá říct, že bychom nějakou zásadní epidemii tady prožívali, protože ty počty pozitivních případů jsou velmi malé. Co je pro mě nejdůležitější jako lékaře a člověka, který skutečně strávil nějakých třeba 10 let na těch lůžkách intenzivní péče a na ARO, je, že tahle ta lůžka jsou prázdná. Jsou prázdné nemocnice. Takže z pohledu toho, jak se hodnotí, a jak lékaři hodnotí epidemii, žádnou zásadní neprožíváme. Co je v téhle chvíli nejdůležitější, je, jak bude vypadat ten podzim. Jestli se může stát, že by varianta delta nebo nějaká jiná mutace toho viru byla natolik silná, že by se mohla šířit nějak rychleji a třeba prolomit tu imunitu u lidí, kteří jsou očkovaní. To by mohl být zásadní problém. Já bych velmi varoval před tím, abychom se pořád jenom upínali na počty pozitivních, protože si myslím, že kdybychom každou chřipkovou epidemii si každý večer promítali na ČT24 nebo jiných televizích počty, kolik lidí ten den chytlo chřipku a tedy má v dýchacích cestách virus chřipky. Tak bychom byli překvapeni, jak vysoké to číslo je. Pro nás je podstatné, kolik těch lidí potom končí v nemocnicích, případně tam končí v těžkém stavu. A to ještě nevíme. Ten podzim to může ukázat a přinést a je třeba se na to rozumně připravit. Já pořád považuji některá ta opatření vlády za poměrně nesmyslná a myslím si, že dneska už jako taky špatně funkční. Mimochodem včerejší obrázek ministryně Maláčové, která sedí u stolu asi s 20 mladými sociálními demokraty a fotí se tam u toho, aby v ten samý moment vláda slavnostně Čechům oznámila, že už nemusí sedět u stolu 4, ale může jich sedět 6. Trochu vyjadřuje tu podstatu toho, jak to je.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Já mám pocit, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už říkal, že se to bude řešit, že se tím bude zabývat hygiena, takže to nechme stranou.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já to nekritizuju já jenom tím chci říct, že řada těch opatření vlastně už v praxi nefunguje.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pojďme k těm školám, to byla dnes důležitá věc a bude zejména i vůči tomu podzimu, o kterém jste mluvil. Vy jste měli jednání Asociace krajů, co zaznívá z těch krajů? Mají školy všechny informace, jak vlastně vy jim taky můžete pomoct jako kraj?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
My jsme právě to jednání svolali, abychom všechny informace měli, protože přes prázdniny neprobíhala ta pravidelná týdenní setkávání ministerstev školství a zdravotnictví s
hejtmany. Takže já jsem na základě vlastně toho, že se blíží začátek školního roku, asociaci svolal s kolegy z ministerstev. Sešli jsme se dneska ráno. Dostali jsme informaci z ministerstva školství, jak jsou připraveny zásoby testů, jak budou rozvezeny. Je to stejná technika, na kterou už jsme všichni byli zvyklí. Takže si myslím, že pro ty školy to není vůbec nic nového. Je tam připraven systém testování těmi antigenními testy. Což je asi v téhle chvíli, řekněme, nejrozumnější, protože v České republice a já jsem to dlouhodobě říkal, nemáme kapacitu na to, abychom během jednoho, dvou dnů otestovali prostě všechny žáky, kteří chodí od mateřských škol přes základní až na střední školy pomocí PCR testů. Takže se budou opakovaně testovat antigenními testy. A tohle období bude především zátěžové v tom, že se samozřejmě vrátí ty skupiny dětí do škol, potkají se a může tam vzniknout větší potenciál toho přenosu, který se pak může šířit dál. To se ukázalo loňský podzim. Nutno taky říct, že ale ta situace byla úplně jiná. Nikdo nebyl proočkovaný, ta populace byla, řekněme, epidemiologicky naivní, teda neuměla se příliš bránit tomu viru. K čemu to potom vedlo, jsme všichni viděli a já teď doufám a myslím, že všichni doufáme, že to očkování tu situaci zásadně změnilo a je třeba tam vnímat ještě nějaké rizikové faktory, o kterých jsme dneska taky diskutovali, a ty jsou podle mého třeba schovány v tom, jak se bude chovat imunitní systém seniorů, kteří dostali tu dávku třeba už před téměř osmi měsíci. Byli třeba v těch prvních očkovaných. Jsou to lidé, kteří třeba jsou polymorbidní, tedy více nemocní. Je jim více než třeba 75 let. Já jsem se třeba dneska ptal ministerstva zdravotnictví, jestli mají udělanou nějakou studii, v jakém stavu ten jejich imunitní systém po těch osmi měsících je, jestli třeba mají ještě dostatečnou buněčnou imunitu i tu protilátkovou. To může hrát poměrně důležitou roli.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dobrá pojďme ještě zůstat u těch škol, prosím. Vy jste zmínil, že kvitujete to antigenní testování, protože na PCR testování nejsou kapacity. Ale kdyby byly, nebylo by to přece jenom vhodnější, spolehlivější, jistější, právě i vzhledem k tomu riskantním podzimu?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Kdyby byly, je opravdu o velkém počtu těch testů. Je třeba si uvědomit, že my máme třeba jenom řeknu v Jihočeském kraji nějakých 110 000 dětí, které chodí do různých typů škol. Kdybychom je měli otestovat během jednoho dne, tak je to opravdu i s těmi kapacitami laboratoří, kdyby se hodně navyšovali, zásadně nereálná záležitost. To prostě tak je a je třeba si to přiznat. Že je ten test spolehlivější, je pravda to bezesporu. Asi by vám s větší přesností ukázal, jestli to dítě má, řekněme, ten virus v nosohltanu nebo v dýchacích cestách. To je fakt, ale já jsem přesvědčen, že v téhle té chvíli ty antigenní testy jsou asi jediným řešením, protože opravdu takovou kapacitu a můžeme se tady o tom bavit 20 minut, prostě nemáme. Abyste zvládla otestovat prostě ty děti během jednoho, dvou, tří dnů. Pokud je budete testovat 14 dní nebo 3 neděle, tak už to zase nedává smysl a ta přesnost vlastně by ztrácela smysl tím, že by byla roztažená do třech nedělí, protože u toho testování je třeba udělat jakoby snímek té společnosti, jako když fotíte, potřebujete, aby to byl okamžik, kde se vám označí ty, řekněme, červené body, pokud bych tak mohl označit ty pozitivní případy, a vy je z té společnosti vyndáte a tím zabráníte tomu šíření. Ale prostě ta kapacita na to není a nebyla navýšena v takovém objemu, abychom zvládli PCR testy prostě třeba během jednoho dvou dnů u všech dětí…

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Rozumím tomu, ale říkám si, jestli právě třeba vzhledem nebo směrem k tomu začátku roku neměla být navýšena aspoň na tom začátku školního roku?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
To je věc, o které dlouhodobě prostě mluvíme s ministerstvem. My jsme o to jako asociace usilovali. Žádali jsme o to, aby v rámci reaktu, tedy výzev, které směřují na podporu zdravotnictví a zdravotního systému byly vyčleněny peníze na navýšení těch kapacit ve všech krajích. Připravovali jsme na to koncept, kdy v každém kraji by byla kapacita navýšena tak, aby bylo schopno vlastně, abychom byli schopni provést testy všech dětí, které jsou povinné školní docházkou třeba během 8 až 10 dnů. To znamená třeba v Jihočeském kraji dokázat testovat 10-12 000 dětí denně. Bohužel s ministerstvem jsme se na tom nebyli schopni domluvit. Takže ta kapacita v téhle té chvíli tak navýšena není. Ale nutno říct, že by to opravdu trvalo třeba týden nebo 10 dní. Ale my jsme jako asociace s tímhle tím záměrem opakovaně přicházeli a nutno říct, že by měl nějaké rychlé řešení z pohledu ministerstva zdravotnictví. To se nepovedlo, tak v téhle té chvíli jsme v situaci, v jaké jsme.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Testovat se tedy bude 1., 6. a 9. září antigenními testy, které dostanou školy od státu. Řešili jste třeba kvalitu těch testů?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
My jsme vždycky jako
hejtmani a myslím, že všichni zástupci samosprávy, protože hejtmani nezřizují všechny školy, ty základní zřizují obce a města. Tak jsme vždycky apelovali na to, aby byla ta kvalita, řekněme, uživatelská hodnota těch testů co nejpříjemnější. Já doufám, že se ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví z těch původních chyb jakoby poučily. Protože my nemůžeme být těmi, kdo ty testy tendrují, tak jsme pouze apelovali na to, aby byla dodržena, jak jsem říkal, maximální kvalita a přesnost a taky uživatelská jednoduchost a vlastně mám pocit, že státní hmotné rezervy dělaly tendr na základě zadání ministerstva školství a zdravotnictví a ty testy, které vysoutěžily, teď budou dodávány do škol.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Žákům bude stačit i potvrzení o testování z nějakého lékařského zařízení. Vy jako
hejtman kraje máte představu o vytíženosti těch testovacích center? Nemůže dojít k situaci, kdyby byla přetížená, že by se studenti netestovali ve školách, jaká je ta kapacita?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ta kapacita se samozřejmě vždycky upravuje. My je máme vázány vlastně na provozy krajských nemocnic. Ono je to v každém tom kraji trochu jiné. My jsme připraveni ty kapacity upravovat a samozřejmě jsme připraveni je právě v tom období třeba začínajícího školního roku zase navýšit. Takže tady si myslím, že by žádný dramatický problém vzniknout neměl.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
V případě, že žáci neprokáží tu svou bezinfekčnost ani testem ani dokladem o očkování nebo prodělání nemoci, tak se nebudou moci zapojit do tělesné výchovy, zpěvu a budou muset mít po celou dobu roušku, to znamená i v lavici, což je rozdíl oproti těm ostatním dětem. Je v pořádku, že pro netestované děti budou platit jiné podmínky?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Je třeba říct, že samozřejmě ta společnost se logicky snaží ochránit a vždycky se to potkává s tím, jaký je zájem té společnosti chránit jí jako celek a řekněme s nějakým pocitem jedince, že má právo nebýt testován a chovat se svobodně. To je samozřejmě dlouhodobý, řekněme, společenský problém, který v průběhu té pandemie zažíváme. Z pohledu té společnosti je logické, že ten, který je netestován a nevíme o něm, jestli ten virus na někoho přenáší nebo ne, tak je nějakým potenciálním rizikem. Na druhou stranu ty děti nejsou zrovna skupina, která by prožívala nějak vážně to onemocnění. Takže tam je spíše riziko potenciálu, že by tu nemoc šířily dále, ale na druhou stranu na to já říkám, že každý, kdo se té nemoci obával, už měl příležitost se nechat naočkovat. V minulosti jsme ty děti vlastně drželi doma a říkali jsme jim, nesmíte chodit do těch škol, abyste se tam vzájemně nenakazily ne proto, že je to nebezpečné pro vás, ale že tím nakazíte svoje babičky, dědečky rodiny a tak dále. Ale nutno říct, že celá ta společnost dala všem těm babičkám, dědečkům, rodičům příležitost se naočkovat, anebo tedy neočkovat se, pokud nechtějí a je to jejich asi svobodné rozhodnutí. Takže já už bych byl v téhle té chvíli poměrně opatrný na to, jak moc zasahovat do těch práv těch dětí, protože každý tu svobodnou volbu, jak se proti tomu onemocnění chránit, jako by měl. Je to složitá společenská i politická otázka, která není úplně jednoduchá, ale ještě druhá poznámka. Já se teda obávám, že to v praxi vůbec fungovat nebude. Představa, že někdo, kdo se neotestuje, musí svačit někde v rohu sám a mít roušku, je ve velkém rozporu s tím, co dneska třeba vidíte, když se půjdete podívat na fotbal. Tak na tom fotbale je prostě tisíc lidí vedle sebe, nikdo roušku nemá, takže já se trochu jako obávám, že to, co vymýšlí ministerstvo školství a zdravotnictví, nakonec v reálu nebude fungovat, protože ty děti potom, když vyjdou z té školy na tu chodbu, tak si ty roušky sundají nebo si jdou prostě sednout před školou na zábradlí a tam sedí všichni vedle sebe. Takže i já bych někdy doporučoval ministerstvu, aby ta svoje rozhodnutí trochu korelovalo s tím praktickým životem, který potom je prostě vidět.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Máte coby zřizovatelé škol, kraje zřizují myslím přes tři stovky škol, máte nějaké nové přístupy, aby se zase školy nemusely zavírat? Anebo spoléháte prostě jenom na to očkování nebo zásadně na to očkování?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že to není o žádných postupech. Tady musíme, a to je prostě medicínský pohled, spoléhat na to očkování, protože to, proč se zavírala celá společnost, přece nebylo to, že by se něco špatného dělo ve školách. To, proč se zavírala společnost, bylo, že ty školy byly potencionálním tím, jak ty děti sedí zavřené ve třídě, místem, kde se přenáší ten virus. A znovu říkám, to nebylo kvůli tomu, že bychom se báli, že zemřou ty děti, ale samozřejmě to šíření se rychle rozbíhalo do celé společnosti. A nakonec se vždycky nakazilo nějaké procento vlastně těch seniorů, ale pokud to absolutní číslo prostě bylo tak velké, že i to malé procento vám zahltilo nemocnice, tak to byl ten moment, proč se zavírala společnost, proč se zavíraly provozy, restaurace a školy. Takže myslím, že v tom nejsou žádná chytrá řešení nebo nějaké chytré nápady. Je to o tom, že společnost se prostě musí vypořádat s takovými chorobami očkováním nebo tím, že potom třeba nějak vymizí, stejně jako se to stalo u chorob třeba španělské chřipky, které ještě lidstvo se proti nim neumělo očkováním chránit. Ale nemyslím si, že máme někdo nějaký úplně super chytrý nápad, jak prostě nezavírat školu a všichni věříme, že to proočkování úplně tu situaci mění. Já jsem o tom přesvědčen, bylo to velmi dobře vidět u proočkování zdravotníků, když si vzpomenete na tu vlnu na podzim před krajskými volbami, tak se plnily nemocnice a problém byl, že jste v nich neměli zdravotníky, protože oni byli také nemocní. Pak jsme je v lednu naočkovali, pak přišla ta největší vlna, kdy my jsme opravdu měli nacpané JIPky a ARa úplně neuvěřitelně, ale všichni ti zdravotníci už tam byli. Kdybychom v té době neměli naočkovaný zdravotníky, tak garantuju, že jihočeský systém a řada krajských systémů by to prostě vůbec nezvládla. To je úplně jasný důkaz, že to očkování funguje.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Měly by se třeba i školy zapojit jako očkovací místa pro ty, kteří by o to projevili zájem, anebo to je lepší nechat z pohledu lékaře na těch očkovacích místech a praktických lékařích?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Pro mě trochu v téhle té chvíli musím říci jako lékař, je i trochu smutný pohled na to, kde jako všude očkujeme. V téhle chvíli je ta epidemická situace klidná a já prostě tvrdím, že každý by měl mít svého praktického lékaře. Očkování je bazální záležitost, kterou právě praktici mají řešit. A musím říct, že my stále očkujeme v očkovacích centrech, očkujeme bez registrace. Teď vyjíždíme do dalších okrsků a okrsků a dělá to většina
hejtmanů s výjezdovými týmy, abychom se ještě přiblížili těm občanům. A oni se vlastně sejdou třeba na náměstí nebo někam, kam vlastně přijede ten tým. Přitom prostě už praktici mají tu vakcínu dlouho k dispozici. Ti lidé se v podstatě nemusí očkovat. Takže já si nemyslím, že bychom měli ještě přidávat očkování ve školách a ještě v obchodním centru a ještě v Lidlu u jogurtů. Nemyslím si, že v tom je to kouzlo. Velmi bych apeloval na všechny, aby taky si uvědomovali, že za tím vším je práce zdravotníků, zdravotních sestřiček, který mají úplně stejný děti, jako máme všichni, který chtějí jezdit na tábory, na dovolený a už 7 měsíců nebo 8 stojí v těch očkovacích centrech a jsou tam 12 hodin denně k dispozici lidem, kteří se chtějí naočkovat. Tak prosím, velmi apeluji na to, zvažte, máte svoje praktiky. Jsou ta očkovací místa otevřená. Nemějme pocit, že očkování by se ještě mělo, ještě dál někam rozšířit a ještě dál přiblížit. Vždycky za tou naší pohodou prostě stojí práce někoho druhého z těch zdravotníků, kdo tam prostě v tom volném čase musí stát.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dobrá, na druhou stranu teď je problém to, že se zkrátka část společnosti očkovat nechce. Už není problém to, že by ty vakcíny nebyly, ty jsou, takže možná přiblížit to lidem, je správná strategie, protože jinak vyššího procenta proočkovanosti prostě nedosáhneme.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já neříkám, že to nemáme přiblížit lidem. My to děláme. Já se pouze snažím také lidem sdělit, že zatím, že za vámi někdo přijede s očkováním až na náměstí, je prostě práce těch lidí, kteří ne, že by někde leželi a neměli co dělat. To jsou zdravotníci nemocnic, kteří, když nebyl covid, tak měli poměrně dost práce a v letních měsících si taky rádi chtěli vybrat svoji dovolenou. Já pouze říkám, že očkování je přece úplně základní bazální záležitost, kterou by většina z nás měla projít u svého praktického lékaře. Teď je na to podle mého ideální doba. Už je vakcín dost. Nikde nestojí žádné fronty. Takže já neříkám, že se nemáme snažit ho přiblížit a děláme pro to všichni ve všech krajích maximum, paní redaktorko. To nasazení zdravotníků je opravdu obrovské. Mně někdy přijde jako až úplně jako hloupý, posílat je do obchodních center a u nás to teda neděláme. My jsme vlastně připraveni vyjíždět v těch výjezdových týmech. Všichni jsme připraveni udělat maximum pro to, aby se lidé očkovali, ale také je nutno říct, že to je zodpovědnost každého z nás a každý by o tom měl přemýšlet. Mimochodem ty poslední zprávy, které já třeba sleduju ze Spojených států, tak tam vždycky se zvýší ta ochota se očkovat ve chvíli, kdy se začnou plnit ty nemocnice a funguje tam fenomén toho, že ti lidé začnou mít trochu strach. Myslím, že teď se děje přesně to, co já jsem předpokládal, že se bude dít. Najednou se zdá, že tu jako covid není. Je léto, nemocnice jsou prázdné, je hezky, venku je sluníčko a lidé vlastně nemají z ničeho obavu a nemají pocit, že by se měli očkovat. A navíc nám zbývá určité procento lidí, kteří jsou k tomu očkování třeba jakoby nedůvěřiví, protože ti, co chtěli a tu obavu měli, už z velké části naočkováni jsou, to je prostě fakt.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pojďme k dalšímu tématu. „Za poslední 2 hodiny mi volalo asi 30 novinářů. Všichni chtějí vědět, co říkám na výrok ministra Hamáčka, že chce jednat s
hejtmany o uplatnění Afghánců, které vláda dopraví do České republiky. Většina hejtmanů je na tom stejně. Jedinej, kdo mi teda zatím nevolal, je Jan Hamáček.“ To je váš včerejší tweet. Tak předpokládám, že už jste si volali, když máte ve čtvrtek schůzku, je to tak?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Volali jsme si asi 2 minuty po tom, co jsem dal ten tweet. Myslím, že to ukazuje, že Twitter je stále sledovaná aplikace u politiků. Takže pan ministr se mi potom tweetu ozval. Já tedy musím říct, že je to pro mě strašná zkušenost posledních dvou dnů a myslím si, že pro řadu
hejtmanů, protože já opravdu a dneska to pokračovalo, odpovídám každou půlhodinu novinářům na dotaz, co říkám na výrok Jana Hamáčka a podle mého to trochu tedy ukazuje, jak jeden nešťastný a podle mého neobratný výrok prostě ministra vede k tomu, že se tady v mediálním prostoru začne řešit věc, o které nikdo nic neví. Nikdo dodnes neví, kolik tady těch afghánských obyvatel je, nebo jestli už tu jsou, kolik jich tu je. Jestli jsou to maminky s dětmi, jestli jsou to rodiny, nebo jestli jsou to nějací muži, mladí nebo starší. Kdo to vůbec je. Vůbec nevíme, co po nás ten ministr chce. Ale začínáme tady vlastně všichni dostávat dotazy, co s tím uděláme, jak je integrujeme, jak to budeme dělat. A přiznám se, že pro mě a pro řadu kolegů je poměrně jako nepříjemné, kdy se najednou ocitnete v situaci, jako by to, co řeknete hejtman, mělo ty afghánské obyvatele zachránit. Já chci teda velmi jako tuhle tu strategii odmítnout a říct, že zodpovědností za to, jak budou transportováni a zachráněni lidi, kteří dlouhodobě pracovali s českou ambasádou s vojenskou misí v Afghánistánu a pomáhali českým vojákům, tak odpovědnost za to nese vláda. Hejtmani v tom nemohou vůbec nic dělat…

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, ta výchozí situace…


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Nechtě mě to, prosím, doříct, protože mně se na to všichni pořád ptáte.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Nemůžete se divit. Ministra vnitra řekne, že dostal nabídku od
hejtmanů na pomoc s integrací.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ne, žádnou nedostal.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ano, tak si to vymyslel pan Hamáček tedy?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já nevím, asi si to vymyslel, protože jedinou možná nabídku dostal od primátora Prahy. Já jsem mluvil, paní redaktorko, se všemi
hejtmany a nikdo mu žádnou nabídku nedal. Já jsem neslyšel jediného hejtmana, který by říkal, že tu nabídku dal, že by možná bylo rozumnější ptát se pana ministra, kde na to přišel, než se ptát hejtmanů, co s tím budou dělat. A mimochodem ti lidé se v téhle té chvíli dostanou do České republiky a znovu říkám, je odpovědnost vlády, ministerstva obrany a celé vlády, aby ty lidi zachránila, aby je sem případně dostala. Aby to také byli lidé, kteří jsou prověření a máme jistotu, že jsou prostě pro Českou republiku bezpeční. Ale potom taky přichází nějaké azylové řízení. A to je proces, který přece musí řídit vláda, který nemohou řídit hejtmani. A mimochodem není prostě možné, aby pan ministr plácnul něco. A my jsme se na to prostě museli pořád odpovídat. Znovu říkám, nikoho z hejtmanů neoslovil s žádnou konkrétní nabídkou ani požadavkem. A my vůbec nemáme k tomu jakékoliv informace. Takže já se s panem ministrem potkám a velmi bych doporučoval a tady si myslím, že to opravdu se hodí velmi, abychom tyhle ty věci neřešili na sociálních sítích, abychom se nevyjadřovali přes média, protože je to poměrně citlivá záležitost z pohledu bezpečnosti jednotlivých krajů i těch lidí, o které se jedná a myslím, že tohle by profesionální politici měli řešit někde prostě zavření a potom to vyřešit a těm lidem pomoct.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Kdyby ta situace ale taková byla a nastala by, a vy byste se museli coby kraje rozhodnout, jestli těm lidem nějak pomůžete, tak jak se k tomu postavíte?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si, paní redaktorko, napřed pana ministra poslechnu, co vůbec chce, protože si musíme říct, jaké pravomoce a jaké možnosti mají
hejtmani a jaké pravomoce a jaké možnosti třeba mají primátoři velkých měst nebo starostové nějakých obcí. To je právě třeba vůbec vědět, co po nás pan ministr vůbec chce a já to dodneška nevím. Takže, až se to dozvím, a až si to poslechnu, až mi řekne, já bych od hejtmanů potřeboval tohle, tak já mu na to řeknu ano, já to s kolegy proberu a za Jihočeský kraj vám, pane ministře, mohu říct to a to. Dokud tu schůzku neudělám, tak mi přijde úplně absurdní tady odpovídat a stavět se vlastně do situace, že každý, kdo okamžitě neodpoví, tak dostatečně nepodporuje integraci těch lidí. Každý, kdo okamžitě nedá nějaké silné prohlášení, tak vlastně jako odmítá ty lidi integrovat, ale tak to není…


Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Rozumím tomu, ale vy přeci i třeba za Asociaci krajů můžete říct, že jste ochotni pomoci. To nepředstavuje nebezpečí, to je něco, co můžete obecně říct, protože, jak jste říkal, jak jste říkal sám, ti lidé nám pomáhali.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:

A v čem pomoci, paní redaktorko?

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:

V čemkoliv, s integrací…

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:

Tak mi řekněte v čem?

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:

Já nevím, na mě to není, já se ptám.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
A to je právě ono. Já jsem dneska mluvil s 20 novináři a nikdo neví. Vy vlastně všichni chcete po mně vědět, co mám udělat já, a když se vás zeptám, s čím tedy máme pomoct? Tak my všichni řeknete, já nevím. Tak já vám říkám, počkejte, až ten ministr řekne, s čím chce pomoct a já odpovím, jestli to umíme, nebo neumíme. To není o tom, jestli jsme ochotni, nebo nejsme ochotni. Přesně tenhle ten hovor vedeme v podobném stylu. Když okamžitě neřeknete, že jste ochotni pomoct, tak vlastně to nepodporujete. Tak to přece není. Prosím, ať přijde pan ministr a řekne, pane
hejtmane, nebo celá asociace, já po vás chci tohle. Já po vás chci třeba byty a my mu řekneme, ale kraje žádný byty nemají. To musíte třeba za primátory. Nebo já po vás chci něco, ale já do teď nevím co.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo a vy nevnímáte třeba tu symbolickou hodnotu té pomoci?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Symbolickou hodnotu, paní redaktorko, velmi vnímám a vůbec ji neodmítám. Akorát musíme všichni vědět, jaká je. A my se tady všichni teď dostáváme do situace, že kdo tady okamžitě neřekne, že chce pomáhat, tak je vlastně jako nepřítel a nedává dostatečně symbolicky najevo tu hodnotu. Já znovu říkám, vláda byla přece tím orgánem, který dlouhodobě věděl, že ta mise bude končit. Dneska všichni překvapeni koukají na to, že se situace v Afghánistánu vyvinula rychleji, než všichni čekali. To je prostě pro mě pohled, který je jako velmi smutný, jako pro člověka, který žije v západní civilizaci. Myslím si, že může být dlouhodobě ještě mnohem nebezpečnější, než si v téhle chvíli uvědomujeme. Já v žádném případě nejsem ten, kdo říká, že bychom těm lidem vůbec neměli pomoct. To tak vůbec není, ale jenom, prosím, řekněte, s čím jako kraje máme pomoct, abychom vůbec věděli, o čem se bavíme. Já bych se nerad vyhnul nebo prostě je pro mě velmi nepříjemné, že se tady jako tlačíme jenom do nějakých symbolických gest, které za pár dní vyšumí...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Doufejme, že vám to řekne ministr vnitra na čtvrteční schůzce.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já v to doufám taky.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Poslední věc, není to náhodou to, že to nechcete říct úplně, řekněme, výrazně, že jste ochotni pomoci, není to náhodou z důvodu, že se teď obáváte před volbami trochu kontroverzního uprchlického tématu, že se bojíte, že by vám zkrátka nějakým způsobem ubyla popularita u části voličů, pro které je to citlivé téma? Nemůže tam být mít ani trochu z tohoto důvodu?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si to nemyslím, že je to u tohoto důvodu, ale pokud se mě budete ptát, jestli já jsem úplně přesvědčen, že Česká republika může integrovat jako nekonečné množství multikulturní společnosti, tak to rozhodně přesvědčen nejsem. Nemyslím si, že je to v téhle chvíli ten případ, ale myslím si, že to je prostě téma, které je velké, které je politické, a právě proto bych velmi rád mluvil o té konkrétní pomoci těmhle těm lidem, kteří pomáhali českým vojákům, a kteří v téhle té chvíli pomoc potřebují…

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Počkáme si na výsledky vaší schůzky. Pane Kubo, moc děkuju, že jste byl hostem Interview ČT24, pěkný večer.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já taky děkuju, hezký večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Za chvíli začínají Události, krásný večer i vám.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení