11. srpna 2021

Bydlení nesmí být luxus, nastavíme podmínky pro výstavbu 40 000 bytů ročně

(ECHO24.cz) Pan premiér oznámil, že chce udělat díru do světa prefabrikovanými bytovými jednotkami. To je ještě horší nápad, než čím všechny lakoval reálný socialismus. Kromě toho nám hrozí ochromení výstavby kvůli obřímu stavebnímu superúřadu, který si vláda prosadila.

Stavební řízení bude plně digitalizované. Bude snadné sledovat, komu a jak dlouho leží žádost o stavební povolení na stole. Je třeba více podpořit výstavbu na brownfieldech. To zabrání dalšímu rozrůstání měst do krajiny a na zemědělskou půdu. Posílíme roli samospráv v územním plánování. Je dobře, že u nás stouply nároky na kvalitu bydlení.

Pokud pan premiér nabízí místo bytů kotce pro králíky, je to jeho boj. Nastartujeme bytovou výstavbu kvalitními projekty typových bytových domů, které vzejdou z architektonických soutěží. Usnadníme tak cestu městům, obcím i družstvům k rychlé výstavbě opravdu slušného bydlení. Výsledkem všech těchto kroků je nových 40 000 bytů ročně. To je asi třetinový nárůst oproti stávajícímu stavu a reálný posun k dostupnému bydlení.

Podpora všech forem bydlení je důležitá. Nechceme nikoho diskriminovat, proto budeme podporovat bydlení vlastnické, družstevní i nájemní. Protože je pro nás důležitá podpora mladých lidí a mladých rodin, zvýhodníme hypotéky na první bydlení a zavedeme bonus za každé narozené dítě. Právě lidé, kteří by si chtěli pořídit vlastní bydlení, často kvůli stávajícím podmínkám na hypotéku nedosáhnou, což je staví do komplikované situace.

Intenzivnější výstavbu lze podpořit také daňovými výhodami. Budeme investory motivovat k výstavbě nájemního bydlení, proto zkrátíme odpisovou dobu příslušných budov. Na rekonstrukci a výstavbu standardních bytů pak snížíme DPH z 15 na 10 procent. Výsledkem bude vyšší motivace k výstavbě a zároveň nižší konečné ceny bytů.

Společně s dalšími kroky, které sníží vedlejší náklady spojené s výstavbou, tedy především zahušťování intravilánů měst a následné nižší výdaje do infrastruktury, si bude stát moci takové snížení daní dovolit.

Komentář vyšel na serveru Echo24.cz.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu