21. července 2021

Velké zelené zdražování

(Českobudějovický deník) Senátorská glosa

Jsou to jednoduché počty.

Evropská unie se rozhodla vydat společné dluhopisy za 750 miliard eur (přes 19 bilionů korun) a těmito penězi financovat zelenou cestu k bezuhlíkové ekonomice.

A na splácení těchto dluhopisů chce použít nové společné evropské daně. Půjde a) o již známé emisní povolenky, které budou uplatněny v námořní dopravě a ve stavebnictví, b) nové daně pro velké nadnárodní firmy, c) uhlíkovou daň na dovoz zboží, která má zabránit přesouvání výroby do zemí, které nesnižují, ale naopak zvyšují uhlíkové emise, d) daň pro velké digitální firmy.

Nemusíte být absolvent vysoké školy ekonomické, aby vám došlo, že nové evropské daně na financování zelené revoluce budou znamenat velké zdražování téměř všeho. Zdražování bude baleno do krásných slov o odpovědnosti k planetě a budoucím generacím (to si pamatujeme ještě z komunismu) a skrýváno jinými důvody, protože Evropa si dobře pamatuje masivní protesty Žlutých vest ve Francii proti ekologické dani“ z benzínu.

Součástí Velké zelené revoluce je naprostá závislost na ruském plynu a obavy energetiků o nedostatek elektřiny z důvodu vypínání evropských uhelných a jaderných elektráren a přesunu k nestabilním obnovitelným zdrojům. A toto vše riskujeme, přestože Evropská unie přispívá k celosvětové produkci CO2 zhruba 9 % a státy jako Čína (podíl na světové produkci CO2 27 %) každoročně mnohonásobně navýší svoji produkci CO2 o vše, co EU za cenu obrovských nákladů uspoří. Bohužel, chudí ještě více zchudnou a zchudne i střední třída.