1. června 2021

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci převodu pozemků VLS

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci převodu pozemků VLS.

Vážený pane ministře,

Ministerstvo obrany ČR je zakladatelem státního podniku Vojenské lesy a statky ČR, s.p. který hospodaří na lesních a zemědělských pozemcích nacházející se v bývalých či stávajících vojenských újezdech nebo objektech důležitých pro obranu státu. Již v minulosti se objevovaly snahy o sloučení VLS, s.p. a Lesů ČR, s.p. či o převod pozemků nevyužívaných AČR z VLS, s.p. na kraje.

Nyní se ke mně dostala informace, že se z úrovně Ministerstva zemědělství ČR a MO chystá změna práva hospodaření pozemků VLS, s.p., které nejsou ve vojenských újezdech nebo v aktivních vojenských objektech na Lesy ČR, s.p. V této souvislosti mám několik otázek:

  1. Jaký je rozsah pozemků, které by se měly převádět na Lesy ČR, s.p.?
  2. Z jakého koncepčního materiálu či rozvojového plánu vychází záměr převést pozemky VLS, s.p. na Lesy ČR, s.p.? A jaký je smysl tohoto převodu?
  3. Velká část pozemků v právu hospodaření VLS, s.p., které jsou mimo vojenské újezdy, jsou zemědělsky využívány. Lesy ČR, s.p. ovšem neprovozují podobnou zemědělskou činnost jako VLS, s.p. Co bude s předmětnými pozemky, které nebudou zemědělsky využívány Lesy ČR, s.p.? Pokud se tato informace zakládá na pravdě, může působit jako účelové vyvedení zemědělské půdy z VLS, s.p.
  4. Pokud záměr převést pozemky nevychází z nějakého dlouhodobějšího plánu či koncepce, nebylo by lepší jej neprovádět nyní před volbami a nechat rozhodnutí na novém vedení MO?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2