17. června 2021

Písemná interpelace předsedu vlády ve věci uznání očkování proti nemoci covid-19 ze třetích zemí

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové předsedu vlády Andreje Babiše ve věci uznání očkování proti nemoci covid-19 ze třetích zemí.

Vážený pane premiére,

obrací se na mne občané, kteří podstoupili očkování proti nemoci covid-19 v zahraničí s tím, že při pobytu v ČR není toto očkování akceptováno stejným způsobem jako očkování podstoupené na území ČR například pro vstup do restaurací, divadel atd. a tito lidé jsou tak pro tyto účely nadále povinni podstupovat testování. Podotýkám, že mám samozřejmě na mysli očkování stejnými látkami, které jsou schváleny Evropskou lékovou agenturou a registrovány a aplikovány v ČR. Tato problematika byla v minulých týdnech medializována a zahraniční výbor PS PČR na můj návrh dne 10. 6. 2021 vyzval vládu, aby věc přehodnotila a očkování ze zahraničí bylo uznáváno. Zatím se však nic nezměnilo, ačkoliv se mi to jeví jako nelogické a zbytečné.

Dočetla jsem se, že vláda zvažuje od 21. 6. 2021 tuto věc změnit. Chtěla bych se tedy dotázat, zda to má vláda skutečně v plánu a zda tuto faktickou diskriminaci občanů ukončí? Existují nějaké důvody, proč očkování není uznáváno? V jaké fázi je jednání o této věci? Chtěla bych se také zeptat, zda bude akceptována vakcinace v zahraničí jak pro občany ČR, tak pro občany jiných zemí pobývající v ČR?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2