5. listopadu 2011

Rozhovor pro deník Mladá fronta DNES

"Jednoznačně se ukazuje, že problémy, se kterými se evropská ekonomika potýkala v letech 2008 a 2009, nejsou definitivně vyřešeny. Jsou tu problémy plynoucí i z krize eurozóny. Jestli budou muset banky v západní Evropě navyšovat vlastní kapitál, budou chybět prostředky v úvěrech, což se logicky odrazí ve snížené poptávce v západních zemích. A tím pádem i v poptávce po českém exportu."

Pane premiére, shodneme se, že pro nás všechny nastává horší období?

Ano. Jednoznačně se ukazuje, že problémy, se kterými se evropská ekonomika potýkala v letech 2008 a 2009, nejsou definitivně vyřešeny. Jsou tu problémy plynoucí i z krize eurozóny. Jestli budou muset banky v západní Evropě navyšovat vlastní kapitál, budou chybět prostředky v úvěrech, což se logicky odrazí ve snížené poptávce v západních zemích. A tím pádem i v poptávce po českém exportu.

Takže když jste před týdnem vzkazoval českým občanům, ať se teď soustředí na mezilidské vztahy více než na momentální ekonomickou nepřízeň, měli jsme to brát jako útěchu do horších časů?

Dobré mezilidské vztahy mi přijdou důležitější než to, jestli se váš příjem pohybuje zrovna o pět procent výše nebo níže než v loňském roce. Musíme se zbavit pocitu, který se v posledních desetiletích usadil v celé euroamerické civilizaci, že ekonomický rozvoj znamená v podstatě neustálý ekonomický růst. Tak to není. Stejně jako v životě zažíváme, že je nám někdy materiálně o něco lépe, jindy o něco hůř.

Padesát procent lidí podle posledních průzkumů hledí do budoucna s velkými obavami, což je prý historicky nejhorší výsledek. Chápete jejich obavy?

Naprosto je chápu. Každému přece záleží na tom, aby dokázal zajistit své děti, svou rodinu, sám sebe. Lidé nejsou hloupí, uvědomují si, že jsme provázáni s globální ekonomikou a jak se její vývoj může odrazit v té naší. Teď jde o to, abychom to zvládli co nejlépe.

Kvůli zavedení soukromého pilíře důchodového systému se odhaduje, že dosavadní, průběžný systém přijde o dvacet miliard. Je to v dnešních ekonomických podmínkách únosné?

Těch dvacet miliard nejsou miliardy od prvního roku účinnosti zákona. Bude tam určitá náběhová křivka, takže dvacet miliard až za několik let. A jestliže si vezmeme, že v nynějším průběžném systému protéká zhruba 350 miliard, a z toho vyvedete dvacet, tak tam nadále zůstává zhruba 95 procent. Je to absolutně zbytečná hysterie.

Nicméně pro ČSSD je to důvod, proč zvolila ve Sněmovně obstrukce a chce bránit schválení zákona...

Kdyby neměli tento důvod, tak by si našli jiný. Je to záminka.

Záminka k čemu? Nevládnou, jsou v menšině, volby daleko...


Je to v jejich mentalitě. Ukazuje se, že ten agresivní, bulvární styl politiky, který byl přičítán osobě Jiřího Paroubka, je hlouběji v genovém kódu ČSSD.

Co myslíte tím bulvárním stylem?

Tahle jejich zbytečná, nabubřelá gesta, agresivní styl politiky, přehánění, výkřiky o katastrofách, které se údajně mají stát. Znovu opakuji: v průběžném důchodovém systému nadále zůstane 95 procent prostředků.  Přesto slyšíme nabubřelé vykřikování, že jde o privatizaci důchodového systému. Je to paroubkismus bez Paroubka.

S tím křikem jste přece musel počítat, když jste s nimi – ačkoliv jsou vítězem voleb – nenašli kompromis na důchodové reformě.

A ČSSD teď vyhrožuje, že až přijde do vlády, vaši reformu zruší. My jsme kompromis hledali, pečlivě vyjednávali, ale nalezen nebyl. Mimochodem: to, co tady zavádíme, zavedla ve Švédsku právě sociální demokracie. Jedna věc je dělat politické bububu, druhá věc je skutečně rušit nějaký zákonem zavedený systém. Budou-li ve vládě, oni si to velmi rozmyslí. Naše země potřebuje modernizační reformy, aby byla konkurenceschopná. I OECD, Evropská komise či ratingové agentury říkají, že jdeme správným směrem. A těm je jedno, jestli tady vládne ODS, nebo ČSSD. Říkají: Toto je věrohodná a dobrá finanční politika, nakupujte jejich dluhopisy.

Teď jste se však dostali do situace, kdy jste schválili rozpočet postavený na pokřivených základech: počítá s dvouapůlprocentním růstem ekonomiky a sám ministr Kalousek mluví jen o procentním růstu, ne-li o poklesu. To by logicky znamenalo menší příjmy rozpočtu.

Ano, ten procentní růst by znamenal výpadek příjmů ve výši zhruba osmnácti miliard, což je půldruhého procenta výdajů rozpočtu. To bychom určitě dokázali ve výdajích upravit. Ale situace na bojišti se mění každou chvíli. Teď v listopadu nikdo neví, co bude v lednu, co problém eurozóny udělá s finančními trhy, jak se to přelije nebo nepřelije do reálné ekonomiky, a tím pádem i do poptávky po českém exportu.

Pokud by propad ekonomiky byl větší, což teď nevíme, očekává se, že by vláda prosadila zvýšení DPH na 20 procent. Je to tak?

Ano, dovedu si představit sjednocení DPH na této částce, a to dříve než v roce 2013. Obecně platí, že když za takové situace chcete zvýšit příjmy rozpočtu, každý trochu kvalifikovaný ekonom vám řekne, že máte jít cestou nepřímých, nikoliv přímých daní.

No, ekonom VV Michal Babák mluví i o zvýšení daní z příjmu.

Při vší úctě, pana poslance nepovažuji za ekonomickou autoritu, kterou bych bral vážně.

Ale může být indikátorem, co od vás ve vládě budou chtít Věci veřejné.

Ano, budeme hledat koaliční shodu a jsem přesvědčen, že ji najdeme. Tak jako jsme ji už našli u mnoha jiných komplikovaných věcí.

Nevnímal jste to, že ministr Kalousek nakonec sám rozhodl o zrušení ekozakázky, třeba jako jeho pokání? Přece jen se to stalo poté, co vás dost nevybíravými slovy urazil.

Ne, musím velmi férově říct, že to nebylo tak, že by pan ministr Kalousek byl připraven krvácet za tuto zakázku, jak mu bylo trochu podsouváno. On si naprosto realisticky zhodnotil hlasovací poměry ve vládě a zachoval se logicky.

Nicméně stalo se to pár dnů poté, co o vás řekl, že si musíte siláckými řečmi o odvolání Martina Romana z vedení ČEZ přifukovat muskulaturu a že ODS tápe ve svých ideových základech pod vlivem kmotrů...

O tom jsme měli rozhovor mezi čtyřma očima. On svá slova vzal zpět, přičetl je velkému tlaku, pod kterým byl, a já tím pádem tu věc považuji za uzavřenou a nechci se k tomu dál vyjadřovat.

A přesun Martina Romana z představenstva do dozorčí rady ČEZ, což tehdy ministr Kalousek glosoval, je pro vás také uzavřenou kapitolou? I ve světle dokumentů nedávno zveřejněných v MF DNES?


Nepovažuji to za uzavřené. Kdyby se ukázalo, že měl majetkové vztahy ke Škodě Plzeň i poté, co nastoupil do ČEZ, tak by to znamenalo poměrně dramatickou situaci. Ale tomu nechť se věnují příslušné orgány činné v trestním řízení.

Vy v tom nepodnikáte nic?

Samozřejmě, že se snažím dál zjišťovat. Nenechává mě to lhostejným, to tak není. Na druhou stranu se nechci nechat vtáhnout do silných, třeba možná byznysových, zájmových her.

Po Romanově odchodu z představenstva ČEZ následoval odchod ministra zemědělství Ivana Fuksy a najednou se o vás začalo mluvit jako o "čističi": kdo se vám znelíbí, jde. Jistě jste zaznamenal obavy ministra spravedlnosti Pospíšila, že teď je na odstřel on.

Nevím, žádný člen vlády není na odstřel. Je to spíš povahový rys Jiřího Pospíšila. Určitá nervozita. On byl vždycky nervózní. I proto, aby byl do vlády jmenován (směje se). Takže je to spíš jeho kontinuální osobnostní rys.

No upřímně, teď to vyznívá, jako kdybyste se ho chystal odstřelit co nevidět.

Ne, to jsou mediální fabulace. Pro všechny z nás ve vládě včetně mě samotného platí, že svoji funkci nemáme jistou. Každý z nás je budoucí bývalý člen vlády.

Ano, to říkáte často a rád.

Neříkám to rád.

Ale často ano.

Ano, je to prostě konstatování.

A chystáte se na nějakou personální obměnu vlády? Na jaře jste například ohlásil, že výhledově nějaká nastane. Co výhledově řeknete dneska?

V případě, že s některým ministrem nejsem spokojen, tak ten ministr odchází. Nevidím důvod, abych k tomu teď říkal cokoliv dalšího.

Na jedno vaše personální rozhodnutí se přece jen čeká: kdo bude kandidátem ODS na příštího prezidenta. Když si před dvěma týdny TOP 09 vybrala Karla Schwarzenberga, pohrdlivě jste řekl, že vy nemáte na hlouposti čas...

V porovnání s tím, co se děje s rozpočty, ekonomikou, reformami, na to vážně čas nemáme.

Ale dřív nebo později budete muset někoho vybrat. Přemysl Sobotka je už dlouho připraven to vzít.

Dokud nebude jasné, jestli hledáme kandidáta buď pro přímou, nebo nepřímou volbu, je to vážně předčasné. To totiž hraje velkou roli. A bude-li volba nadále nepřímá, nebo se změní v přímou, o tom se rozhodne zhruba do tří čtyř měsíců.

A obecně: byl by pro vás Přemysl Sobotka vhodným adeptem?

Ano. On dorostl do rozměru legitimního prezidentského kandidáta. Já bych ho za kvalitního kandidáta považoval.

(Autor: Jiří Kubík)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády