2. července 2021

Prostor X: Potřebujeme prezidenta, který hájí zájmy České republiky, ne Ruska a Číny

(Reflex) Senátorka Miroslava Němcová /ODS/ je přesvědčená o tom, že Miloš Zeman by měl být zbaven funkce prezidenta. Nevykonává ji tak, jak by měl. Je ale podle ní třeba postupovat podle zákona a počkat na splnění nutných podmínek. O své kandidatuře říká, že je stále víc rozhodnutá. Podzimní volby podle ní budou o rozbití bloku Zeman-Babiš, řešit se ale musí taky školství.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Miroslava Němcová popisuje, že Senát právě teď řeší, jakou cestou proti prezidentu Zemanovi jít. Sama se přiklání spíš k žalobě podle článku 65 Ústavy, tedy mimo jiné pro velezradu nebo hrubé porušení Ústavy. Druhá cesta, tedy článek 66, je sice teoreticky jednodušší k prosazení (stačí prostá většina v Poslanecké sněmově), ale prokázat, že prezident není způsobilý funkci vykonávat, bude těžší.

Senát podle Nemcové nemůže k chování prezidenta mlčet jen proto, že by další střet s ním mohl poškozovat českou demokracii. Říká, že za poslední roky se jeho výkon funkce stále zhoršuje, ale zároveň dodává, že nejde o to, odstranit ho za každou cenu. Žaloba podle ní není hledání „klacku na prezidenta“.

Jsem stále rozhodnutější, říká o své možné kandidatuře na funkci prezidentky Němcová. Finální slovo ale zatím říct nechce a rozhodovat se bude třeba i podle toho, jakou podporu bude mít od politických stran, zejména tedy koalice SPOLU.

Miroslava Němcová

senátorka PČR