15. června 2021

Strašák covidových pasů

(www.konzervativninoviny.cz) Z evropského covid pasu se udělal nesmyslný strašák. Covid pas neznamená nic jiného než sjednocení podmínek pro cestování v Evropě po dobu trvající (a snad už doznívající) pandemie.

V současnosti do některých států EU nesmíte vůbec, do jiných se dvěma testy či karanténou, jinam jen s očkováním, jinde vyplňujete formuláře, zase jinde stahujete místní aplikace… Státy, které sváděly úporný boj s koronavirovou pandemií, si nechtějí na své území jen tak „vpustit“ občany jiných států, jejichž míra imunizace se výrazně liší. Taková je situace a žádný stát v EU není ochoten v tomto ustoupit.

EU se v této situaci rozhodla občanům alespoň trochu ulehčit (což, pravda, nebývá vždy samozřejmé) zavedením jednoho dokumentu. Občané členských států by tak měli mít právo cestovat po celé EU s očkováním, testem či potvrzením o protilátkách po prodělání covidu.

Ve skutečnosti je to vstřícný krok i vůči odpůrcům očkování, opatření není diskriminační a je to patrně to nejlepší, co se dalo v této situaci vymyslet, aby občan nemusel studovat pravidla vstupu u každé země zvlášť. Pevně doufám, že členské státy certifikát, na jehož pilotním provozu se podílíme i my, v maximální možné míře využijí a podnítí vznik jednoduchých webových a mobilních aplikací, které našim občanům s nadcházejícími prázdninami alespoň trochu usnadní život.

Komentář vyšel na serveru Konzervativninoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec