14. června 2021

Události, komentáře: Hejtmani jednali s vládou

(ČT 24) Podíváme se i na aktuální situaci v krajích. Ta se zlepšuje a tak všichni školáci mohou ve třídách odložit roušky. Jaký mají regiony výhled na začátku léta a jak epidemie změnila jejich rozpočty? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro hejtmana Jihočeského kraje a předsedu Asociace krajů ČR Martina Kubu /ODS/.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A teď k dalšímu rozvolňování, od července bude moci do obchodů o třetinu víc lidí, pokud jde o kadeřnictví nebo kosmetické salony nebo obecně o další služby, kde je zvýšené epidemiologické riziko, tak tam skončí povinnost evidence zákazníků. No a zítra taky při výuce sundávají roušky děti.

redaktorka:
Ze tří zbývajících regionů, kde dosud povinnost zůstávala, má Jihočeský kraj jako jediný týdenní incidenci nad 25 na 100 000 obyvatel. Opatření ale odpoledne vláda ruší i tady.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Je to otázka, si myslím, dní, kdy i v jižních Čechách dojdeme pod hranici 25 na 100 000 obyvatel.

redaktorka:
Zatímco v jižním cípu Jihočeského kraje leží okresy, kde je týdenní incidence největší v republice, třeba v okrese Strakonice je jen 4 na 100 000 obyvatel. Právě s ním sousedí i okres Klatovy, kde se za poslední týden nakazilo v přepočtu na 100 000 obyvatel 8× víc lidí.

redaktorka:
Tady už jsme ale v Plzeňském kraji a děti tu ve školách od minulého týdne roušky nosit nemusí. Třeba tuto sušickou školu už hygiena ale částečně uzavřela. 36 dětí je covid pozitivních.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Slíbili jsme diskusi se dvěma
hejtmany. Tady jsou. Vedle mě stojí Ivo Vondrák z hnutí ANO, hejtman Moravskoslezského kraje. Dobrý večer.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A na dálku zdravíme taky
Martina Kubu z ODS, hejtmana Jihočeského kraje a zároveň předsedu Asociace krajů České republiky. Dobrý večer i vám.

Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Hezký večer z jižních Čech.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, já začnu u vás, protože ve včerejším tweetu jste tak trochu se loučil s těmi covidovými statistikami, když jste napsal, že se blíží doba, kdy z pohledu vývoje epidemie nebudete mít co ukazovat, ale zároveň jste napsal, že se teď omezíte na to nejdůležitější. To je co? Co teď z pohledu epidemie budete sledovat nejde?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že pořád je to sedmidenní incidence na 100 000 obyvatel. To si myslím, že je ten klíčový ukazatel. A druhá věc je samozřejmě, jak probíhá očkování. To je, si myslím, že to očkování je právě nositelem toho poklesu nákazy v rámci našich krajů, takže toto jsou ty základní údaje, které dál budu ještě prezentovat. Ale jak říkám, vždycky platí jedna věc, že informace je rozdíl, který znamená rozdíl, a v těch grafech skutečně se nic nemění, takže zbytečné je opakovat a ukazovat, že vlastně dochází k něčemu stabilnímu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Nebojíte se ale, že se k těm datům a statistikám budete muset přece jen v budoucnu vrátit? Protože teď nás čeká velké rozvolňování, kultura uvolňuje, bude se cestovat nejen napříč kraji, ale i po celé třeba Evropě.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Bojím. Já to řeknu na rovinu, ten rok a půl vždycky byl plný nějakých překvapení, když jsem ty věci zveřejňoval a sledoval. Na druhou stranu jsme teď v úplně radikálně jiné situaci, díky očkování skutečně je situace velmi velmi pozitivní v tom smyslu, že teda nejsou nakažení. Já dám příklad za naše sociální domovy a domovy seniorů, tak tam v podstatě máme 0 nakažených klientů a 0 nakažených zaměstnanců. Takže si myslím, že skutečně ukazuje se to, co jsme čekali všichni od toho očkování. Takže zatím jsem optimistou, ale je třeba být připraven na to nejhorší.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, a co vy teď budete sledovat nejvíc, kdy myslíte, že úplně opustíme covidové statistiky? Já si představuji normální život tak, že se už nedočtu, kolik bylo nakažených, kdy to bude?


Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Já myslím, že do určité míry je to věc, kdy jsme poznamenáni všichni tím, co jsme prošli. Já od začátku tvrdím, že sledovat donekonečna prostě počty pozitivních, není úplně přirozený jev. On opravdu souvisí s tím, co si Česká republika a celá Evropa a celý svět prostě prošel a v některých zemích ještě prochází. Nutno říct, že kdybychom se takhle soustředili na každou nákazu, která se šíří, třeba epidemie chřipky, tak bychom možná byli překvapeni, jaká čísla pozitivních bychom si každý den přečetli. Ten problém koronaviru přece nebyl v tom, že je někdo pozitivní, ten problém byl v tom, že když se začala ta epidemie šířit, tak nakonec vždycky z toho absolutního počtu nějaké procento skončilo v nemocnici a při tom průběhu to byl takový počet lidí, který zahltil ten systém. To znamená, já tvrdím, že není úplně důležité, jestli je ten člověk pozitivní, nebo není, protože souhlasím s Ivo Vondrákem, že už jsme v úplně jiné situaci, že on už nemá takovou pravděpodobnost, že by to přenesl na tu skupinu, která nakonec skončila v těch nemocnicích. Za všechny kraje, já třeba za Jihočeský musím říct, že tu proočkovanost ve věkové kategorii nad 55 let máme opravdu poměrně vysokou, 90 % lidí, kteří leželi v nemocnicích nebo 85 bylo ve věku nad 55 let, takže ta skupina, pokud bude ochráněna, tak je to v pořádku. Co podle mého musíme sledovat, aby nedocházelo k většímu nárůstu, abychom nevytvářeli tomu viru velký prostor pro to, kde mohou vznikat mutace. S tím naprosto souhlasím a na to se musíme soustředit. Ale ten normální život si, paní redaktorko, představuju stejně jako vy a myslím, že se k němu postupně musíme vracet. Já třeba nechci žít ve světě, kde za 2 roky budou fungovat nějaké covidové pasy, myslím si, že lidstvo se má s touhle virovou nákazou vypořádat prostě očkováním, medicínskými variantami, a nerad bych žil ve světě, kde za 3 roky budeme řešit, jestli má někdo covidový pas, nebo ne. Já pořád věřím, že to je prostě reálný proces.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano, ještě mi, pane Kubo, vysvětlete, co se to děje u vás v regionu? Protože pokud jsem se dívala správně, tak pokud jde o incidenci, váš kraj je na tom nejhůř. Nemáte to pod kontrolou? Co se děje?


Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Já myslím, že to je mylná informace. Já bych byl nerad, abychom se tu navzájem mezi kraji cvičili, jestli je někde 25 a už to nemají pod kontrolou a někde je 22 a pod kontrolu to mají. Uvědomme si všichni, jak strašně jsou to malá čísla. To je prostě respirační nákaza. Takhle byste mohla teď zvednout telefon a zavolat paní hejtmance Plzeňského kraje a říct jí, jak to, že to nemáte pod kontrolou v Klatovech, kde máte 34, a
Martin Kuba má ve Strakonicích 4. Já prosím všechny, dívejme se na to jako na racionální. Už trošku zrušme tu obsesi, že někde je 17 a mají to pod kontrolou a někde je 22 a nemají to pod kontrolou. To je, proboha, respirační nákaza, která se nějakým systémem šíří, logickým, lékařským, a já vám mohu říct, pokud chcete mít epidemii stoprocentně pod kontrolou, tak všechny zase zavřete domů, ale v tom přece nikdo nechceme žít. Právě proto jsme potřebovali oočkovat ty pacienty. Takhle se může stát, že za chvíli bude mít Ivo Vondrák v nějakém okrese 27, a já bych mu nerad volal: Ivo, nemáš to tam pod kontrolou. Takhle přece se na ten svět nemůžeme dívat. Je to prostě přirozená respirační nákaza, a pokud chceme, aby se ty děti normálně vzdělávaly, chodily někam mezi sebou, tak nemůžeme úplně zabránit tomu, že se někde nakazí. Důležité je, znovu říkám, nevytvářet velký prostor pro to, aby vznikaly nějaké mutace, velmi hlídat, aby sem někdo nezavezl nějakou mutaci, která bude rezistentní vůči tomu očkování, to je jasné. Ale prosím zrušme to obsesi, že se budeme dívat, jestli nám v jednom kraji přibylo z 22 na 24, a už budeme říkat, že to tam nemají pod kontrolou.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale dokážete taky upřímně jako tady pan Vondrák říct, že se třeba budoucnosti bojíte? Protože váš kraj možná bude jedním z nejoblíbenějších, máte tam spoustu krásných památek, zamíří tam spoustu turistů. Máte z toho obavy?


Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Určitě z toho obavy mám, jednak jako lékař, který prostě 10 let strávil na jednotkách intenzivní péče a ví, jak ten průběh je. Já k tomu mám velký respekt. Na druhou stranu prostě tvrdím jako lékař, že prostě s těmito věcmi se máme vypořádat tak, jak se s nimi medicína vypořádává, a to je to očkování. Já myslím, že úplně razantně, a potvrzuji to, co říká pan kolega Vondrák, je naprosto jasně vidět, že každou skupinu, kterou proočkujeme, tam už žádný problém není prostě, a jestli potom jsou ty problémy v jednotkách, tak je to skutečně na každém, jestli se chce očkovat, nebo ne. Stát a kraje by měly zajistit, aby každý k té vakcíně, kdo chce, měl přístup, to mám pocit, že se v téhle chvíli relativně podařilo, byť to ze začátku drhlo a bohužel prostě bylo těch vakcín málo a byl to celoevropský problém, ale v téhle chvíli, kdo se nad věkem 55 let chtěl naočkovat, tak už dávno naočkovaný je, pokud se někdo rozhodl, že se očkovat nenechá, tak nenechá a tím si myslím, že jsme se opravdu zbavili, pokud se neobjeví nějaká zásadní mutace, nějaká jiná varianta, která se dneska objevuje v Británii, tak já věřím jako v pozitivní budoucnost, ale ten respekt k tomu mít musíme. To, co říkám, že věřím v pozitivní budoucnost, neznamená, že si nebudeme všechny ty věci hlídat a že se té budoucnosti prostě nebojím, ale také mám pocit, že bychom měli koukat do té budoucnosti trochu s optimismem po tom, co jsme teď zažívali.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano. Anebo se taky může objevit informace, která se objevila v rámci očkování, pane Vondráku, a to, že Ministerstvo zdravotnictví doporučilo vakcínami AstraZeneca a Johnson a Johnson neočkovat lidi mladší 60 let a Evropská agentura pro léčivé přípravky navíc vzkázala, že AstraZeneca by se neměla dávat ani lidem starším 60 let. Tak může to být něco, co zbrzdí očkování?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
My jsme o tom bavili dneska s naším týmem, který to řeší, a zjistili jsme, že nám nezbývá nic jiného než dát tu AstruZenecu veterinářům, protože skutečně není koho očkovat. Když to máte pod 60 nedovoleno, nad 60, tak vlastně nemáte koho očkovat. Ale já bych chtěl říct, že AstraZeneca ani Johnson a Johnson nejsou dominující vakcíny. My především očkujeme Pfizer BioNTech, která má skutečně tu výhodu, řekněme, toho, že tedy skutečně je přeprogramovatelná v případě potřeby, stejně tak Modernu. Takže já jsem zvědavý, jakým způsobem se to bude řešit, na čem se teda dohodnou odborníci v této oblasti, protože mně to připadá poměrně dost absurdní rozhodnutí prostě, že nemáte koho tímto očkovat. Takže toto je situace, která dle mého názoru samozřejmě vede k jakýmsi dezinformacím nebo respektive spíš vede k jakémusi znejistění toho, zdali vůbec to má smysl, nebo nemá smysl pomocí takovéto vakcín očkovat. Ale já si myslím, že u nás se nějakým způsobem dospělo k něčemu, tak jsem zvědavý, co bude následovat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Takže žádná další překážka v očkování tu není. Já si vzpomínám na stejnou debatu ve stejné sestavě, vedli jsme ji tady asi před několika týdny a jeden z vás si stěžoval na to, že v místech, kde se teď očkuje, tak se bude hrát, budou tam třeba hrát kapely nebo tam budou nějaké malé festivaly, tak nehrozí něco takového?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ne, ne, já si myslím, že tohle nehrozí, protože všechna ta místa, která máme k dispozici pro očkování, využijeme teď ještě v té kampani, to znamená, doběhne to a to druhé očkování těch jednotlivých vakcín, o kterých jsem hovořil, a pak samozřejmě vrátíme ty prostory zase běžnému životu. Ale to neznamená, že se nebudeme chystat na to případné další, třetí očkování, zatím o něm není rozhodnuto. Já jsem poslouchal majitele společnosti Pfizer BioNTech, který tvrdil, že tedy budeme potřebovat třetí dávku, ale to je samozřejmě odborníků, aby o tom rozhodli. Takže tam spíš vidím využití, řekněme, našich nemocnic, případně těch vybudovaných očkovacích center okolo těch nemocnic, a samozřejmě uvidíme, jak se k tomu postaví zase praktičtí lékaři. Protože u nás máme 400 ordinací, které pečlivě očkují, to znamená velmi aktivně, ale také máme těch 250, které neočkují. A to je, myslím, ten největší problém u praktiků.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, vy jste dnes jako Asociace krajů jednali s vládou, vy jste si to jednání velmi pochvaloval, vláda vám slíbila peníze, ale kraje hospodaří docela dobře, je správné chtít peníze od státu, který se bude víc a víc zadlužovat?


Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
My jsme nechtěli peníze, které bychom si nějak nárokovali navíc, my jsme se chtěli s vládou domluvit na výpadku třeba peněz za dopravní obslužnost, kdy vláda vlastně měla program, kdy dotovala finanční částkou vlastně jízdné studentům a seniorům, potom, když lidé přestali jezdit a došlo k výpadku těch tržeb, tak se od toho vláda odhlásila, ale protože všechny kraje máme nastavené ty smlouvy tak, že všechny ty vypadlé tržby potom musíme hradit my jako objednatelé, tak jsme pouze chtěli třeba udělat dohodu na doplnění těchhle financí. Chtěli jsme udělat dohodu na doplnění financí, které vznikly tím, že vláda rozhodla, že se navýší o 10 % platy u sociálních služeb. Je třeba si uvědomit, že kraje mají velkou spoustu věcí, které musí realizovat, a nemají na to vlastně velké finanční prostředky. Pokud si představíte, že máme stavět nové obchvaty, opravovat silnice, mosty a realizovat investice v těch krajích a máme pouze ten daňový výběr, který není celým tím rozpočtem kraje, protože většina těch peněz vlastně tudy jenom protéká a protéká třeba ze státního rozpočtu do těch sociálních služeb nebo do škol, tak ty kraje samozřejmě hospodaří s velmi napjatým rozpočtem a myslím si, že ta dohoda v tomhle byla racionální. My jsme tam nešli s žádnými přestřelenými částkami, my jsme se snažili reálně dopočítat toho, co vzniklo nějakými rozhodnutími vlády, a společně to realizovat. Já prostě tvrdím, že nejsou nějací občané krajů a nějací občané, kteří patří vládě. To jsou všechno občané České republiky a každá ta, řekněme, úroveň, ať už samospráva, nebo vláda, má na starost něco jiného, ale Jihočeši jsou přece lidé, kteří mají stejnou vládu jako severomoravští obyvatelé, a
hejtmani jsou pouze prostě určitá úroveň té samosprávy, která plní nějakou funkci. A já myslím, že v tomhle se současná Asociace chová velmi pragmaticky a napříč tím politickým spektrem se snaží hledat řešení těch problémů, a to mi dneska přišlo na tom jednání docela racionální jak od vlády, tak od zástupců hejtmanů, o což se opravdu dlouhodobě snažíme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Mě ještě zaujala ta spolupráce na vybudování páteřní sítě laboratoří kvůli PCR testům, vy jste mi tady v úvodu řekl, že už nechcete covidové statistiky, stejně jako já, ale na druhou stranu tady vybudujeme síť laboratoří. Tak můžete mi k tomu říct víc? Kdo to bude financovat v dobách nepandemických? Není to snad signál k tomu, že pandemie a testování už tady s námi bude navěky věků?


Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Ne, ono to není o nové síti laboratoří, ono je to, paní redaktorko, o tom, že dneska, kdybychom se rozhodli rychle otestovat všechny děti a řeklo by se, že se sem třeba blíží nějaká mutace, která je nepříjemná, tak zjistíte, že třeba v jižních Čechách máte kapacitu 2 000 testů denně a třeba 100 000 nebo 110 000 dětí, které chodí do škol. Jak dlouho byschom to testovali? 50 dní. My potřebujeme tu kapacitu dostat tam, abychom to dokázali protestovat třeba během 10 dnů. To znamená, dohodli jsme se na tom, že by v každém kraji byly definovány laboratoře, které bychom posílili přístrojovou technikou, protože ono jde především o ty přístroje a o ty pipety a o vlastně ten model, abychom si řekli, že teď se blíží nějaké riziko a potřebujeme rychle protestovat relativně velkou část populace. Tam se jedná o relativně nízké náklady, že si nakoupíte třeba za půl milionu nebo za milion do jedné krajské nemocnice ty pipetátory a různá zařízení a navýšíte tu kapacitu řádově tak, abychom třeba na začátku školního roku byli schopni si říct, tak teď si zkontrolujeme, jestli se nám někdo nevrátil s nějakou nepříjemnou mutací. Já jsem přesvědčen, že tohle má být síť, která má být vybudována ve stávajících laboratoří, že je to s minimálními náklady, a ten stát bude v té chvíli mít zálohu, kterou je schopen velmi rychle aktivovat, anebo ji taky na nějakou dobu uspat, byť se dá využívat samozřejmě v těch laboratořích i k jiným věcem. To neznamená, že tu budeme stavět nové laboratoře, ale do těch stávajících nakoupíme přístroje, které nám umožní znásobit jakoby tu kapacitu toho testování, což v téhle chvíli považujeme za správné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, ještě mě zajímá takzvaná klikačka, tedy rozdělení evropských dotací nemocnicím podle rychlosti kliknutí, chápu-li správně, ta rychlost kliknutí už by neměla být zásadní, tak mě zajímá, co tedy bude? Ministerstvo pro místní rozvoj nějakým způsobem zásadně přehodnotí ten svůj postup? Co bude? Vysvětlete mi to. Už se nebude klikat, bude to spravedlivé?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já bych chtěl upřesnit, že on ten časový aspekt nebo ten časový parametr se v podstatě používá v okamžiku, když ty projekty mají stejné hodnocení. To znamená, není to jakoby prvotní parametr, není to jakoby faktor, který rozhoduje o tom, kdo dostane, nedostane, to znamená, je tam další celá řada kritérií a na tom to musí stát. To znamená, pokud máme k dispozici možnost sestavit jakýsi seznam nebo vektor kritérií, parametrů, které lze skutečně hodnotit, ať už jsou to kvalitativní, nebo kvantitativní, pak samozřejmě tento parametr časový nemá smysl používat. To je první věc. Druhá věc, o které jsme se také bavili, a myslím si, že s tím musíme začít více pracovat, to je takzvané zaobálkování, to znamená nějakým způsobem určit pro ty regiony jakýsi množství peněz, které potom nějakým způsobem budou rozdělovány v rámci soutěže tak, aby vlastně byly ty prostředky rovnoměrně rozprostřeny. Protože když i zavedete taky teda kvalitativní, tak se také může stát, že někdo ty projekty bude mít připraveny mnohem lépe, a tím pádem prostě se ty peníze mohou soustředit do některých krajů a nebude rovnoměrné pokrytí, které potřebujeme v tom zdravotnictví. Takže ty dvě věci jsou řešením. To znamená jakási skutečně kvalitativní kritéria, kvantitativní kritéria, která dokáží od sebe rozdělit ty špatné od dobrých projektů, to je první věc. A druhá věc je skutečně zavést jakýsi systém rozdělení finančních prostředků, to znamená parametrizovat je ve smyslu obálek pro jednotlivé regiony.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Hosty Událostí, komentářů byli
Martin Kuba z ODS, na shledanou, dobrou noc.

Martin KUBA, jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů /ODS/:
Hezký večer, na shledanou.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A Ivo Vondrák hnutí ANO. Na shledanou.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Na shledanou.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení