9. června 2021

CNN Prima News: Tak vysoký schodek nemá odůvodnění. Zvýšení daní odmítám

(CNN Prima News) Navrhovaný rozpočet na rok 2022, který nedávno představila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), je neodůvodnitelný. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl poslanec ODS Jan Skopeček. Představil také, jakým způsobem by finance řešili právě občanští demokraté.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda v pondělí schválila základní parametry rozpočtu na rok 2022 se schodkem 390 miliard Kč. „Je to neodůvodnitelné číslo, příští rok už nebudeme muset bojovat s covidovou krizí. Přicházíme s vyšším schodkem než v roce, kdy covidová krize kulminovala,“ řekl Skopeček.

„Kdyby tato vláda vládla i po volbách, tak by ten schodek mohl být ještě vyšší. Není tam započítána celá řada vládních priorit. Dluhy se jednou musí zaplatit. Jenom z toho titulu, že se zadlužujeme čím dál tím víc, tak nám rostou úroky. Prodražuje to obsluhu státního dluhu. Jsou to peníze, za které nepostavíme dálnice či školky. Vysoké zadlužení je problém, brzdí to ekonomiku a nepřináší to nic dobrého,“ doplnil.

S takovými deficity, jako plánuje Schillerová, podle něj nelze dlouhodobě fungovat. „Paní ministryně sice nasekala deficity v době covidové krize, ale v těch letech, kdy se má šetřit, tak nedělá vůbec nic, jakoby se nic nedělo. Tak obrovské deficity nelze dělat donekonečna,“ sdělil.

Daně zvyšovat nebudeme

Pokud by vládla ODS, peníze by prý hledala v zeštíhlení státní správy. „Rychlé úspory musíme hledat na provozu státu. Musíme projít všechny agendy a udělat jejich rychlou inventuru. Za stávající vlády byly přijaty desetitisíce státních zaměstnanců, kteří lidem spíše komplikují život. Jasně jsme se zavázali, že skončí 13 % státních zaměstnanců, ale souvisí to s tím, jak se budou rušit jednotlivé agendy. Proces digitalizace musí vést k revizi počtu státních zaměstnanců,“ vysvětlil.

Zároveň potvrdil, že si ODS a koalice SPOLU nadále stojí za tím, že se po volbách nechystají zvyšovat daně, přestože řada ekonomů tvrdí, že to bude nevyhnutelné. „Zvyšováním daní bychom ohrozili ekonomický růst po covidu,“ řekl.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS