26. května 2021

Události, komentáře: Zdravotnictví v regionech: Co by měl nový ministr změnit?

(ČT 24) Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nastoupil do funkce. Pocítí změnu lidé v regionech? Hejtmanská diskuse Událostí, komentářů za účasti Vítězslava Schreka /ODS/ z Kraje Vysočina, Ivo Vondráka /ANO/ z Moravskoslezského kraje a Martina Netolického /ČSSD/ z Pardubického kraje.

Celý rozhovor s Vítězslavem Schrekem můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ministrem zdravotnictví je Adam Vojtěch. Znovu. Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman, nahradil Petra Arenbergera. Za priority staronový šéf resortu stanovil třeba řešení epidemie koronaviru, očkování anebo zavedení takzvaných covidových pasů. Ty při jeho uvedení do úřadu zmiňoval i premiér Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/:
Očekává se samozřejmě strategie přeočkování, v jakém intervalu to bude, jestli budeme očkovat jenom lidi takzvané chroniky nebo a zároveň věkovou kategorii 65 plus.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Kromě covidu, a doufejme dořešení té situace, ta symbolická tečka, byť je jasné, že se musíme připravit i na to podzimní období a návrat dětí do škol a tak dále, tak to bude legislativa. Ve Sněmovně je celá řada zákonů, které jsem tam vlastně poslal ještě já jako ministr nebo na kterých jsem pracoval. Druhá naprosto zásadní priorita je nastavení úhrad na zdravotní péči.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Podle opozice by se měl Adam Vojtěch soustředit hlavně na to, aby udržel epidemii pod kontrolou. Zástupci nevládních sněmovních stran varují před tím, aby se neopakovala situace z loňského podzimu, kdy po rozvolnění a relativně klidném létě došlo na podzim k extrémnímu nárůstu počtu nakažených.

Karla MAŘÍKOVÁ, členka sněmovního výboru pro zdravotnictví /SPD/:
Očekáváme, že se poučil z těch svých chyb a opakovat se to nebude. Pokud by se to samozřejmě opakovalo, pak je, myslím, vidět, že na tom postu ministra zdravotnictví nemá co dělat.

Vít RAKUŠAN,
poslanec, předseda hnutí /STAN/:
Pan ministr se musí zamyslet nad tím, jak probíhá rozvolňování, jestli ty navrhované balíčky jsou skutečně respektovány. A vůbec příprava na to, kdy by na podzim nedej bože měla přijít další vlna.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Důležité bude připravit program pro zdravotnictví, které prošlo opravdu mimořádnou zkouškou. A v tuhle chvíli bude mít velké problémy s tím zajistit finanční prostředky na další rozvoj a na léčení pacientů s nejvážnějšími chorobami.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Po čase někteří z
hejtmanů dokonce i živě ve studiu Událostí, komentářů, nikoliv přes živý přenos. Jsem rád, že ve studiu jsou hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák za hnutí ANO. Dobrý večer.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A
hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek za ODS. Dobrý večer i vám.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Pěkný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ve spojení jsme s Martinem Netolickým, to je
hejtman Pardubického kraje za ČSSD. Zdravím vás, dobrý večer.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, jak se podle vás projeví změna ministra, to, že máme staronového ministra zdravotnictví, u vás v regionech? Pane Vondráku, začnu u vás.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já nečekám nějakou velkou zásadní změnu, protože je to člověk, který v podstatě ten resort zná. A myslím si, že v tom případě vstupuje do známého prostředí. To si myslím, že je nepochybně velká výhoda. A ono, když se na to podíváte, nikdo jiný už to teď nemohl udělat, protože ten čas, který potřebujete na to, abyste se sžil s tím prostředím, prostě není triviální. Takže já v tom nevidím nějaký zásadní problém. V daný okamžik očkovací strategie je nastavená, věci nějakým způsobem se zklidňují, takže nevidím teď v této změně něco, co by mohlo zásadně změnit to, co děláme na krajích.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Budete mít vy, pane Schreku, jiný názor coby opoziční politik, tedy z hlediska toho vládního aranžmá, opoziční myslím?

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Já si myslím, že ne, že v podstatě v Kraji Vysočina tak jako v ostatních krajích jede strategie, kterou přijali
hejtmani. To znamená, my jsme se řídili nějakou centrální vizí, která se velmi často měnila, ale teď už si myslím, že jsme v situaci, kdy máme prostě nastaveny mechanismy, které fungují. Očkujeme, máme nějakou strategii, budeme v ní pokračovat dál. Akorát bychom teď potřebovali se domluvit, jak to bude vlastně na podzim, jak to bude na konci roku, jak to bude s praktickými lékař. To si myslím, že je úkol nového ministra, který bychom fakt rádi znali.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Netolický, asi tušíte nebo čekáte, že se vás zeptám na to, že vy jste řekl, že pan ministr Vojtěch v začátcích boje s koronavirem selhal, tedy myslím ministr Vojtěch římská jedna. Mluvil jste o distribuci pomůcek a tak dále. To už je z vaší strany zapomenuto? Nemáte nějakou obavu, že ta spolupráce třeba nebude fungovat?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já pevně věřím, že ta spolupráce bude fungovat. Ostatně pan ministr odcházel těsně před druhou vlnou a přichází těsně po druhé vlně, takže z mého pohledu nejsložitější období zažil skutečně pan ministr Blatný a teď pan prof. Arenberger. Já neočekávám žádné změny. Já spíš můžu říct, že za mé působení je to devátá změna na ministerstvu zdravotnictví, čili předpokládám, že tady bude kontinuální spolupráce. Ostatně pan ministr má fungovat nyní po 4 měsíce do voleb. Uvidíme, co bude poté.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Od roku 1989 bylo 25 ministrů, respektive 25+1, protože jeden tam byl podruhé nebo jeden tam...

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já jsem myslel za období mého působení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já vím, já jsem to pochopil samozřejmě.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já jsem myslel za období mého působení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem to tak pochopil pochopitelně. Já jsem jenom chtěl to číslo trošku doplnit. Co budete, začnu u vás, pane Netolický, co budete vy teď aktuálně nejvíc chtít od nového ministra, pokud tedy vůbec něco? Protože pan
hejtman Schrek před chvílí říkal, že vlastně ta strategie, která byla nastavena, funguje, že to běží, tak by si člověk mohl myslet, že vlastně od toho centra chtít nic nebudete?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Ne, tak já si myslím, že podstatné je zmínit, že ta zásluha za očkování, teď on si ji přivlastňuje kdekdo, já slyším neustále nejrůznější vyjádření, že de facto za to může vláda, že se očkuje takto rychle. Já bych chtěl zdůraznit, že kraje, protože my jsme na sebe vzali tuto zodpovědnost. Ale to, co si myslím, že je podstatné, a to říkal kolega Schrek, je, že očkování skutečně běží. Já myslím, že to je téma, které postupně začneme opouštět, protože už se stane, řekněme, nastaveným a rutinním, ale to, co my nyní musíme velmi rychle vyřešit, a ostatně na toto téma jsme se bavili dneska na radě Asociace krajů, a to je REACT, čili ty evropské prostředky, mimořádné evropské prostředky pro Českou republiku a české zdravotnictví, jak budou nastaveny nové výzvy, jakým způsobem se dohodneme či nedohodneme s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem zdravotnictví o tom, jak je bude Česká republika a kraje čerpat. A to si myslím, že je to nejaktuálnější a nejdůležitější téma těch následujících týdnů.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, souhlasíte nebo ve vašich krajích je něco jiného, co byste s novým ministrem zdravotnictví teď chtěli řešit?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že tak, jak to zaznělo, my musíme nějakým způsobem využit těch prostředků, které se chystají a mají poměrně krátkou dobu na vyčerpání. To si myslím, že je naprosto zjevné. My jsme dneska hledali cestu a budeme teď hledat cestu, jak prostě napravit to, co se stalo s rozdělováním těchto prostředků prostřednictvím toho „čím rychlejší klikání, tím více peněz“. Takže já si myslím, že toto se nějakým způsobem určitě řeší. Ale tak, jak zaznělo, my prostě se musíme připravit na to, že přijde podzim, opět začne škola, lidé se vrátí z dovolených...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Člověk by chtěl říct: Nestrašte. Ale...

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Ne, jako já nestraším, já si myslím, že jenom jsem realistou a prostě vím, co si pamatuju. To znamená, zcela určitě musíme být opatrnější. Ta situace je radikálně jiná. Prostě budeme mít proočkováno skutečně to, co si myslím, že bychom měli mít proočkováno. Ale přesto ta obezřetnost je namístě, protože mutace jsou tady a musíme se s nimi vypořádat.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Já to vidím tak, že musíme se rozhodnout, jak budeme pokračovat dál, protože my jsme zřídili velká očkovací centra, pronajali jsme si aspoň na Vysočině nějaké kulturní domy, nějaké sportovní areály, máme od privátních subjektů velké očkovací centrum v Jihlavě. A máme s nimi nějakou dohodu. Dohodli jsme se, že do podzimu velké centrum v centru Vysočiny bychom chtěli zachovat konce roku. Ale co bude dál? My nestihneme samozřejmě do konce roku pomalu proočkovat celou populaci. Otázkou je, jaký samozřejmě bude zájem, ale to je taky naše práce. To znamená zvolit strategii, koho vůbec ještě očkovat. A pak co s tím bude dál. Budou očkovat praktici, budou očkovat závodní lékaři?

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Dostáváme se k tomu očkování. To je téma, které jsem pochopitelně chtěl otevřít. Tak u něj zůstaňme. Kde tedy vidíte tu budoucnost? V těch očkovacích centrech, o kterých, vy pane
hejtmane Schreku, říkáte, že vlastně jsou nějak časově omezená, tedy ta jejich působnost nebo ta jejich existence. Pokud u praktických lékařů, tak kdy se ten poměr překlopí? Co mohou kraje udělat pro to, aby třeba praktičtí lékaři, kteří si stěžují, že nemají dostatek vakcín, pořád že nemají dostatek vakcín, aby ty vakcíny měli? Mohou do toho vlastně vůbec zasahovat? To je spousta otázek, pane Vondráku.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já bych tady chtěl říct, že dneska už těch vakcín není nedostatek. My je rozvážíme v našem kraji Modernu a musím říct, že je to teď trošku naopak, protože nám 15 % lékařů, kterým jsme Modernu zavezli, odmítlo, že nechce očkovat. Já chápu, že tady bylo jakési rozčarování z toho, že tady prostě chyběly ty vakcíny, které měli dostávat praktičtí lékaři. To byla AstraZeneca, Johnson & Johnson, které samozřejmě nepřichází v tom množství, v kterém měly. Ale já myslím, že co může změnit zásadně systém očkování, jak se nastaví pravidla distribuce Pfizer/BioNTech, protože ten zatím v daný okamžik skutečně má tak tvrdá pravidla, že neexistuje jiná rozumnější cesta než proočkování v očkovacích centrech. A pravda je taková, že my jsme měli jeden zásadní a klíčový úkol - v co nejkratším čase proočkovat co nejvíce lidí. A tady prostě ta očkovací centra nemají konkurenci.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jistě nemají, na druhou stranu ale jistě i vy víte ze svých krajů o lidech, třeba o seniorech, kteří opravdu, než by jeli do nějakého velkého očkovacího centra, tak budou raději čekat, že jim zavolá zdravotní sestra od jejich praktického lékaře a řekne: Přijďte k nám. My máme pro vás tu vakcínu. A oni přijdou tam, kde to znají, kam chodí dlouhá léta.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
O tom není sporu. Taky jsem to říkal, že v podstatě od toho dneska vlastně to očkování u těch praktických lékařů je, aby poskytli ten komfort těm lidem, kteří v podstatě by měli být takto očkováni.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Funguje to třeba u vás na Vysočině, alespoň tak nějak? Neříkám půl na půl, ale část a část, tedy očkovací centrum versus praktičtí lékaři? Jaké máte zkušenosti?

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Půl na půl to fungovat nemůže.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nemyslel jsem to přesně 50 na 50 samozřejmě.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Většina je vakcíny od Pfizer/BioNTech. A opravdu ty podmínky pro skladování, transport jsou jednoznačně pro ta očkovací centra. My to říkáme dlouhou dobu. Vlastně mě překvapuje pořád, že se o tom pořád ještě bavíme. Veškerou vakcínu, kterou můžeme dát praktickým lékařům, tak jim dáváme, ať je to AstraZeneca, ať je to Jansen, ať je to dneska už Moderna, vlastně je distribuována přímo ministerstvem zdravotnictví a vůbec to nejde přes kraje. Nicméně teda podle mého názoru by bylo velmi důležité vyjednat podmínky s výrobcem Pfizer/BioNTech, aby opravdu mohli očkovat praktičtí lékaři, protože...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Kdo je má vyjednat? Nový ministr nebo kraje samy, to asi ne.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Já si myslím, kraje nemůžou, to samozřejmě musí...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To byla nadsázka, omlouvám se.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
To znamená asi začít u EMA možná, výrobce EMA další, kteří do toho mají co mluvit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
hejtmane Netolický, jak tohle vidíte vy? Na jedné straně očkovací centra, která jsou výhodná, na druhou stranu se do nich třeba seniorům nechce. Navíc pan hejtman Schrek říká, že mají jakousi omezenou dobu existence. V nemocnicích chtějí už spíš léčit, z mnoha nemocnic to zaznívá i z těch velkých. Takže jak tuhle otázku vidíte vy?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já s kolegy naprosto souhlasím. Ono taky si uvědomme, že epidemické záležitosti a záležitosti vakcinace v České republice ze zákona mají na starosti orgány veřejného zdraví, což jsou hygienické stanice, nikoliv kraje. My jsme tento úkol na sebe převzali v této mimořádné situaci, zřídili jsme velkokapacitní očkovací centra, ale je logické, že v průběhu letních měsíců a podzimních měsíců by tato povinnost měla logicky přejít skutečně do primární péče. To znamená na úroveň praktických lékařů. Protože oni skutečně znají své pacienty nejlíp. A to, co říkali kolegové, je naprostá pravda. Ono se změnilo takzvané SPC či jakási specifikace užívání vakcíny Pfizer/BioNTech. Což znamená, je výrazně, řekněme, ta změna výrazně lepší k tomu, aby mohli praktičtí lékaři ji užívat nebo využívat. Nicméně v tomto se ještě spousta věcí musí dořešit. Každopádně my jsme připraveni k tomu postupnému přechodu od velkokapacitních očkovacích míst právě směrem k praktickým lékařům. Já to považuji za logické, protože pokud bude po tom přeočkování, jako že o tom se mluví dneska de facto všude, mluvil o tom i předchozí pan ministr, že s vysokou pravděpodobností přeočkování třetí dávkou bude nezbytné. Tak já předpokládám, že to už by se skutečně mělo dít v ordinacích praktických lékařů. Na druhou stranu já třeba nevylučuji, že v našich nemocnicích zůstane nějaká dílčí kapacita, denní kapacita k očkování. Ale opravdu měli bychom postupně přecházet k tomu běžnému systému. Toto je mimořádná situace a měla by jednoho dne skončit. U nás také jsou očkovací místa v kulturním domě. Dokonce u nás na krajském úřadě v jedné zasedačce, což není samozřejmě možné a dlouhodobě udržitelné.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
hejtmane Vondráku, vy na internetu upozorňujete, že výrazně klesají čísla nakažených. To je jistě, pro krajská zdravotnická zařízení třeba je to jistě velmi dobrá zpráva, pro kraje obecně, pro celou republiku. Ale myslíte tedy, že by to rozvolňování mělo být třeba razantnější a že by se mohlo přistoupit k rozvolňování i třeba po regionech? Což je taková otázka, která se vlastně řeší prakticky po celou dobu epidemie, ale...

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já jsem byl vždycky opatrný v rozvolňování. A vždycky si myslím, že když se udělá nějaká vlna rozvolňování, tak by se mělo chvilku počkat, jak se to podepíše na té celkové situaci z hlediska šíření této epidemie. Já myslím, že v daný okamžik, i přesto, že se uvolnily školy, v podstatě se některé věci skutečně daly k dispozici zase lidem, to znamená, je tam jakási možnost už chodit na nějaká sportovní utkání, tak si myslím, že...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A měly by mít větší autonomii, řekněme, třeba i kraje?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že ono se ukazuje, že přece jenom takovéto uzavírání jednotlivých měst a okresů má smysl pouze tehdy, když je tam skutečně ohnisko. To si myslím, že má smysl, ale jak se na to podíváte z toho pohledu, jak migrují lidé, tak si myslím, že skutečně nevěřím tomu, že bychom mohli dělat velké rozdíly v rozvolňování mezi jednotlivými okresy nebo kraji, takže já si myslím, že to bude, musí být v průměru podobné, aby se tomu, může se to lišit, ale já bych byl fakt s tím opatrný.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Umíte si to představit vy, pane
hejtmane Netolický?

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Já souhlasím s kolegou Vondrákem. Prostě samozřejmě můžeme přistupovat selektivně k uvolňování opatření, ale na druhou stranu podívejme se, že v této chvíli opravdu ta situace směřuje spíše k nějakému normálnímu stylu života. A tak, jak sleduji, tak já se domnívám, že by toto skutečně měl řešit ten, kdo to má mít na starosti, a to je především tedy hygienická stanice, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví a centrálně. Opravdu ta pandemie není záležitostí jednotlivých regionů. Ostatně my sice máme na krajích odbory zdravotnictví, ale ty mají na starosti standardně úplně jiné věci. Toto je skutečně záležitostí orgánů veřejného zdraví. To znamená struktury hygienických stanic a hlavní hygieničky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy to, pane
hejtmane Schreku, nepovažuje třeba za lákavé, kdyby existovala taková možnost, že byste vy jako představitelé krajů měli nějakou třeba omezenou možnost rozvolnění v těch oblastech, které zatím jsou řízeny a rozvolňovány centrálně?

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Já myslím, že ta roční zkušenost nám dala hodně, že ukazuje spoustu věcí, že dokážeme spoustu věcí už odhadnout dopředu, jak se budou vyvíjet. Ale každopádně teda já se necítím být tím, kdo by měl o těch věcech rozhodovat. Vraťme ty věci opravdu do rukou expertů, epidemiologů, kteří vědí, co s tou situací. A to, co říkal kolega, já můžu podtrhnout. Pojďme vrátit tu roli krajským hygienickým stanicím pod nějakým řízením centrálních odborníků. Ti, ať rozhodují. A na úrovni krajů - dobře, můžeme, já si myslím, že si to můžeme dneska s tou zkušeností už dovolit některé věci řídit, ale vždycky ve spolupráci s odborníky a experty, kteří zkrátka s tou epidemií umí pracovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Byl tady Semafor, byl tady PES, byl tady jiný PES, pak tady měl být další PES, byl tady balíček. Čekáte tedy, že se třeba s novým ministrem staronovým ministrem zase vrátíme k nějakému jinému semaforu nebo k jinému návěstidlu, pane
hejtmane Vondráku?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Já si myslím, že by to hlavně mělo být jednodušší, myslím si, že ten základní problém toho všeho bylo, že to bylo, jak se říká česky, oversofisticated, že to prostě bylo příliš chytré a příliš složité na to, aby se to dalo vnímat reálným selským rozumem. Takže já jsem vždycky říkával, když jsem měl tiskové konference, prosím vás uvažujte prostě hlavou, mějte ten selský rozum. Vidím, že tam je spousta lidí, tak si samozřejmě nasadím roušku, protože tam hrozí nebezpečí. Takže já bych tady skutečně sázel spíš na to než na nějaké sofistikované a složité semafory. Nicméně myslím si, co je důležité si říct, prostě jsou to jakási kritéria, která měříme, hodnotíme. Je to samozřejmě ona sedmidenní incidence na 100 000 obyvatel, je to samozřejmě počet volných lůžek na JIP. A to je to, co prostě musí být prostě bráno ve zřetel a na základě toho se musí dělat epidemická opatření.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Uvidíme, jaká budou, uvidíme, co bude říkat nový ministr. Koneckonců zítra bude hostem Událostí, komentářů mimo jiné. No pánové, děkuju vám, pane Netolický, díky, že jste se připojil. Na shledanou.

Martin NETOLICKÝ, hejtman Pardubického kraje /ČSSD/:
Také děkuji. Na shledanou. Pěkný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám, pánové, ve studiu děkuju, že jste přišli. Díky a na shledanou.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Děkujeme.

Vítězslav SCHREK, hejtman Kraje Vysočina /ODS/:
Děkujeme a pěkný večer.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /ANO/:
Pěkný večer.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS