24. května 2021

Interview ČT24: Testování už nemusí být tak masivní, i když by to výrobci testů uvítali

(ČT 24) Současnou situaci před létem nelze srovnávat s loňskou situací, řekl v pořadu Interview ČT24 hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS). Proto rozumí snahám o další rozvolňování. Včetně pondělního rozhodnutí vlády, že lidé budou mít z veřejného zdravotního pojištění v červnu hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy. Zároveň si myslí, že je nutno postupovat týden po týdnu. Považuje proto za nereálné nyní říkat, jaká opatření mají platit například v polovině srpna.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Loni touto dobou nebyl nikdo očkovaný a virus vstupoval do panenské populace, řekl hejtman. Proto bylo nutné pozitivní případy řešit karanténou a trasováním kontaktů.

Ekonomický život Česka bylo nezbytné zastavit, protože pandemie paralyzovala zdravotní systém, což byla nová zkušenost. Například v jihočeských nemocnicích bylo 85 procent hospitalizovaných nad 55 let. Nyní tato část generace dostala aspoň první dávku a společenské riziko je minimální.

Co sledovat nyní

V současnosti by se mělo podle Kuby sledovat nákazu tak, aby se zde nerozšířila varianta odolná vůči očkování. K tomu slouží systém testování a sekvenování. A pokud se neobjeví tato nová varianta, tak řešit hlavně to, jak dlouho lidem po očkování vydrží imunita a zda a kdy musí dostat další dávku.

Avizovaný přechod na systém dvou testů na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy považuje za rozumný trend. „Výrobci testů budou říkat, že se musíme testovat všichni a donekonečna, ale vláda musí posoudit úroveň testování.“ V současné chvíli podle Kuby už nemusí být testování tak masivní.

Dosud jsou antigenní testy hrazeny z veřejného pojištění každé tři dny. PCR test zpracovávaný v laboratoři musí předepsat lékař nebo hygienik.

Za důležité považuje hejtman postupovat krok za krokem a vyhodnocovat parametry. Odmítl stanovovat opatření například pro polovinu srpna, protože „aby někdo predikoval opatření v polovině srpna, to by si musel vymýšlet.“

Zdůraznil také, že očkování si řídí každý kraj, který také konzultuje postup s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví. „Neřídí to vláda, ta jen pošle vakcíny, byť jich je zatím málo.“ Předpokládá, že na podzim se do očkování více zapojí praktičtí lékaři a nebude už probíhat ve velkých halách.

Celý přepis rozhovoru:

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobrý podvečer, život v Česku se dál rozvolňuje a vláda povoluje další aktivity. Změní i testování, v červnu budou zdarma 2 testy PCR a 4 antigenní. Prázdniny bude ale kabinet Andreje Babiše ještě ladit. Ministerstvo financí ale už neprodlouží kompenzační bonus pro podnikatele na červen. Je Česko dost opatrné? Dělá se všechno pro to, aby nepřišla pátá vlna? Zeptám se předsedy Asociace krajů a Jihočeského
hejtmana Martina Kuby z ODS. A ten řekne taky, co si myslí o snaze koalice SPOLU, vyslovit nedůvěru vládě. A jak by se po volbách mělo šetřit? Pane hejtmane, dobrý podvečer.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Hezký podvečer.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Jak sledujete to rozvolňování? Dnes se nám trochu zase život víc uvolnil. Další rozvolnění schvaluje vláda. Dělá všechno pro to, aby se neopakoval loňský scénář teď, když jsme téměř těsně před létem?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že nelze srovnávat vlastně loňský scénář. Já se všem snažím vysvětlit, že ta situace, která byla loni, byla opravdu úplně jiná. My jsme neměli nikoho naočkovaného. Ten virus vstupoval do úplně panenské populace. To znamená, bylo extrémně důležité v té chvíli každého, kdo byl pozitivní, dostat do karantény. Sledovat, trasovat ty kontakty a vlastně byl to jediný způsob, jak se bránit. Teď musí říct, že máme velkou část populace naočkovanou. A co je důležité, máme naočkovanou věkovou kategorii nad 50 let, protože když se podíváme, jací lidé leželi v nemocnicích, tak oni tam samozřejmě leželi třeba i lidé mladší 40 let, ale byly to jednotky. To, co zastavovalo život v České republice, proč jsme vždycky nakonec přestali chodit do školy nebo se zavřely restaurace nebo se celý ten život zastavil, u téhle té pandemie bylo, že se vždycky paralyzoval zdravotní systém tím, že se přehltil, což byla naprosto nová zkušenost. A když se podíváme, tak třeba 85 % lidí, kteří leželi v českobudějovické a v jihočeských nemocnicích, bylo nad 55 let. To znamená, pokud dnes už tihle ti lidé jsou chráněni a z velké části jednou dávkou určitě třeba v jižních Čechách, tak už to riziko, že skončí v té nemocnici, je minimální. A to je to důležité, co jsme potřebovali vyřešit. To znamená, dneska už to, že je někdo pozitivní, neznamená, že by nám to mělo být jedno, ale už to nenese takové celospolečenské riziko. A v té chvíli bychom už taky měli zvažovat, jaká opatření děláme, protože všechny ty uzávěry, všechny ty zavřené podniky nesly pro celou společnost obrovské
ekonomické, sociální, vzdělanostní prostě problémy.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
A teď je třeba, aby vláda postupně tohle rozvolňovala.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A je to, promiňte, už dobré tedy tak, když nebudeme srovnávat, že si vláda poradí díky svým stabilním komisím, poradním orgánům a skupinám a mohla si dovolit rozpustit MeSES? Já se vrátím k tomu, jestli s nimi nakonec spolupracujete nebo ne. Ale jestli tedy v tomto chápete to rozhodnutí ministra?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já ho moc nechápu, protože si myslím, že v MeSES jsou lidé, jejichž názory stojí za to poslouchat. Já si nemyslím, že by se politici měli schovávat jenom za to, že nějaký odborník něco řekne. Já dost dlouho teď sedím třeba v radě vlády pro zdravotní rizika, a když se snažím řídit tu situaci v jižních Čechách, tak z mého pohledu politik by měl poslouchat. A mně samozřejmě jako lékaři, který 10 let stál u lůžka těch ventilovaných pacientů a umí si představit, co to dělá a většina těch lékařů jsou moji kolegové, tak si s nimi umím si dobře povídat. Ale je důležité poslouchat epidemiology. Na druhou stranu epidemiolog má na tu věc jeden pohled. Pro epidemiologa je klíčové, aby se zastavilo šíření a šíření se zastaví, když se někdo s nikým nepotkáte. To je největší epidemiologická tutovka. Všichni zůstaňte doma a nikdo se nenakazí. Akorát ten politik musí vědět, že to nese extrémní ekonomické zátěže. Takže on musí vedle toho taky posoudit, jestli všichni zůstaňte doma a nikdo nebudete nikam chodit, ten stát ještě unese, nebo neunese. Jaký to bude mít dopad na vzdělání. Ale z mého pohledu je důležité, abyste všechny ty názory dokázala poslouchat a jako politik a tam potom nikdo z nich nemůže nebo z nás nemůže sejmout tu odpovědnost, musíte udělat to rozhodnutí, ale to, že...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, takže vy souhlasíte s tím, že tu tedy teď bude na ministerstvu, že to bude ta rezortní klinická skupina pod náměstkyní Vašákovou?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já si myslím.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Že tam bude ta zodpovědnost, že to prostě bude i politická zodpovědnost i odborná v tomto případě?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Ta zodpovědnost tam, paní redaktorko, byla vždycky. Zodpovědnost za to nese vždycky vláda. Nikdy za to neponese zodpovědnost, ať už já nevím pan Dr. Smejkal. Přece není možné, odpovědnost za to nese politik. Ten rozhodne, vláda. Vláda, která řídí tenhle ten stát je ta, která to buď otevře, nebo neotevře. Názory lidí z MeSES si musí poslechnout a musí je zvážit a musí je do toho zakomponovat. Já musím říct, že s některými souhlasím, s některými třeba ne, protože tam možná víc dávám už i ten ekonomický aspekt, pohled toho, aby se děti dostaly do škol. Ale z mého pohledu to hledání správného řešení je vždycky ten kompromis poslechnout si jak ty epidemiology, poslechnout si lidi, kteří z laboratoří ví, jak se chová ten virus. Poslechnout si třeba kliniky, vidět, co to dělá v těch nemocnicích, podívat se do těch podniků a hledat ten nástroj. Nerad bych se dostal do situace, že se tu budeme tvářit, že zodpovědnost za to, co se v tom státě děje, má pan Dr. Smejkal a skupina MeSES, tak to přece není. Tu zodpovědnost má premiér a vláda.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vy konkrétně, když jste jako jeden z prvních reagoval na to rozpuštění tím, že jste nabídl spolupráci, tak se s nimi mluvil? S celou skupinou jako celkem? Oni teď budou připravovat nezávisle tedy na státu svá doporučení a strategie. Ta spolupráce se nějak vyjasnila nebo to byl twitterový výkřik?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já jsem mluvil s panem Dr. Smejkalem. My jsme si volali. Dohodli jsme se, že ty věci budeme konzultovat. Dneska ráno jsme se viděli na radě vlády. Tam jsme vzájemně měli nějaké poznámky k tomu, co chce vláda v téhle chvíli dělat. Odpoledne jsem mluvil ještě s panem doc. Hajdúchem, abychom si udělali jasno v tom, co si myslíme, že je teď důležité sledovat, že teď je mnohem důležitější než sledovat úplně jakoby každou pozitivitu, že by nás neměla už děsit jenom ta čísla. Měli, neměli bychom se jenom soustředit na to, že chceme, aby na ČT24 v 10 hodin nám ukázali, že je 0 pozitivních, ale že bychom se měli soustředit především na to, aby se sem nezavlekla náhodou nějaká varianta a nerozjela se nějaká varianta, která bude, řekněme, třeba rezistentní vůči tomu očkování. To je aktivita, která je v téhle chvíli důležitá do té doby, než budeme mít proočkovanou populaci tak, aby opravdu rezistentní byla. A to jsou prostě kroky, které bychom měli sledovat. Já si právě myslím, že vždycky je dobré s těmi odborníky jako domluvit, aby si ten politik potom uměl udělat názor na to, jaké ty kroky jsou prioritní a budeme říkat, které jsou, řekněme, nejefektivnější. To znamená, za nejméně peněz získáme nejvíc ochrany té společnosti, protože ty zdroje taky nejsou nekonečné…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Tak jak rozhoduje vláda, když vás vezmu slovo, tak jak rozhoduje vláda, tak to je? Třeba pokud jde o to testování? Vzhledem k tomu, že nevíme, jak to s mutacemi bude. Nevíme, kolik lidí pojede do zahraničí, jak to bude v létě. Kolik lidí bude migrovat a kam, včetně tedy cizinců, kteří budou moci třeba přijet do České republiky. Tak u nás pro Čechy 2 hrazené PCR a 4 antigenní v červnu a upřesnění pro léto. Tam to ještě jasné není. Je nebo není trend začít šetřit na testech a vlastně vyrábět teda jaksi ten početně ty výkony umenšit? Je to ta cesta, je to ten trend, anebo tím, že tam budou ty 2 hrazené PCR, které do teď musel doporučit doktor, tak pokryjeme ten počet těch antigenních, které teď jsme zdarma měli?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já si myslím, že je to docela rozumný trend, protože samozřejmě výrobci testů nám budou donekonečna říkat, že se musíme testovat všichni. Ono je třeba vnímat v tom, že je tam strašná spousta faktorů. Nepohybujeme se prostě úplně, řekněme, jako v panensky čistém prostředí. Je to přirozený prostor prostě pro trh, takže výrobci testů mají radost, když se testujeme pořád jakoby donekonečna. A z mého pohledu vláda a politici musí usoudit, a to musí právě probrat s těmi odborníky, jaká je ta úroveň toho testování. To testování v téhle chvíli už podle mého nemusí být zdaleka tak masivní, protože, jak jsem říkal, máme velkou část populace nad 55 let už minimálně po první dávce. Čili, řekněme, z velké části ochráněnou, aby nekončili v nemocnici. Když se podíváte na stav v jihočeských nemocnicích, tak v tom vrcholu tam bylo 650 pacientů a z toho jich leželo třeba 140 na ARO a na jipkách. Dneska jich na ARO leží 12 a celkově jich je 69 v těch nemocnicích. Ten trend je opravdu takový. Já tvrdím, že kdyby za touhle pandemií nebylo vždycky to zahlcení toho zdravotního systému, tak si jí ten svět ani nevšimne. To znamená, hledejme teď rozumný kompromis mezitím, jak zabránit tomu, aby se nám sem dostaly nějaké mutace... Já myslím, že je tato cesta správná. Tato cesta, že je v téhle té chvíli správná, a právě proto jsem dneska ještě to konzultoval s panem doc. Hajdúchem, s kterým jsme se na té radě vlády jakoby shodli, že tohle to je v téhle chvíli, ten počet testů, který by měl zajišťovat to, co se vám zdálo, že obecně popisuji, je v téhle té chvíli na těhle počtech.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A v kombinaci s jakými opatřeními pro léto? Roušky vevnitř, respirátory vevnitř, ano, ne, jak moc být opatrní? Vracím se na úplný začátek. Vy jste vysvětloval, v čem je situace jiná, ale jiná je i v tom, že nevíme, jak to s mutacemi bude dál.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
To je pravda, to samozřejmě nevíme, proto taky nemá cenu a já jsem jako nerad se stavím do pozice, že tady vystřihnu, jak to bude vypadat v září. Já prostě tvrdím, že to...

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Vystřihněte, jak si představujete, že to bude vypadat v létě?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Že to úplně nikdo neví a myslím si, že i to léto je věc, která se postupně musí sledovat. Ono, když se na to podíváte a vrátili bychom se 4 týdny dozadu, tak léto, červenec nás čeká teprve za 5 týdnů a vzpomeňte si, jak vypadala republika před čtyřmi nebo pěti týdny. Je to prostě dynamický proces, který se vyvíjí. Takže možná se vám to bude zdát obecné, ale já tvrdím, že je třeba postupovat týden po týdnu. Ty parametry vyhodnocovat. To zbrždění možná teď už nebude takové, jaké jsme viděli prostě teď. Teď to zbrzdění bylo zaplaťpánbůh dobré. A já si opravdu myslím, že v téhle chvíli predikovat, jestli se mají vevnitř nosit roušky v polovině srpna a chtít tady na to jasný recept, tak kdo vám bude říkat, že to přesně ví. Tak já si trochu myslím, že si vymýšlí. Já jsem vždycky zastáncem toho, abychom postupně těm lidem říkali vždycky na rovinu, jaká je situace. Jaká bude třeba tam, kam vidíme. To znamená za 14 dní a podle toho postupně krokovali, co máme dělat, jestli se najednou objeví…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Za 14 dní ale, pane
hejtmane, vy víte, že to pak spočítáme, jak se může vyvíjet počet nemocných, případně jak se mohou zahlcovat nemocnice. Ale to léto musíme přece rozmýšlet víc dopředu než 14 dní. Tak třeba, když řešíme zároveň v kombinaci s omezením testování, tedy zdarma, jak to bude s bezinfekčností, tak 3 týdny po první dávce očkování a nesouhlasila s tím Česká vakcinologická společnost, jsou pro ministra Arenbergera něco jako antigen. Zároveň tedy snad se ještě nerezignuje příliš na trasování a v kombinaci s tím vším vy tedy se na co připravujete v Jihočeském kraji?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, že se nerezignuje na trasování a že ty počty, které v téhle chvíli jsou pozitivních, a já dostávám každý den svodky z Krajské hygienické stanice, vlastně naopak umožňují se tomu trasování věnovat. Nemůžete jet trasování naplno nebo bylo to velmi extrémní v momentech, kdy bylo tisíc těch pacientů pozitivních každý den. Tak to trasování bylo velmi náročné. V téhle chvíli si myslím, že jsou ty počty, kdy se normálně legitimně daří. Já rozhodně pořád opakuji, to, proč jsme podstupovali všechna ta opatření, proč děti nechodily do školy, proč byly tak obrovské ekonomické náklady, bylo přece především proto, abychom ochránili tu zranitelnou populaci. Ta zranitelná populace v téhle chvíli má možnost se nechat naočkovat a myslím, že to z velké části udělala. To je strašně důležité a s tím vstupujeme do toho léta. To znamená, pokud by se neobjevila žádná mutace, tak z mého pohledu řešíme dvě důležité věci. Jak dlouho ta imunita lidem po očkování vydrží a jestli musí dostat další dávku a kdy. To je jako velmi důležité a dneska jsme to s panem doc. Hajdúchem řešili. A jestli bude všechny nutné přeočkovat v září, v říjnu nebo v listopadu. A jak to proběhne, pokud se tu neobjeví jiná varianta, tak je to z mého pohledu to nejdůležitější, co musíme udělat a máme podle mého z velké části vyhráno. A druhé, musíme zabránit tomu, aby se tu ta nová objevila. To znamená lidé, kteří budou přijíždět z nějakých oblastí, které jsou na těch mapách červeně nebo tmavě červeně jako rizikové, musíme mít nastavený systém toho, abychom je testovali, abychom sekvenovali a hlídali, aby se tu neobjevila nějaká nová varianta toho viru. A to jsou z mého pohledu dvě nejklíčovější věci, které se teď musí hlídat.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No a ta otázka směřovala k vám. Tam, kde to vaše pravomoci dovolují, a to co vy jste schopen nastavit v Jihočeském kraji, vypadá teď jak? Jaká je budoucnost očkovacího centra, kdy se tedy bavíme o očkování. O očkování stále mladších a mladších lidí. O možnosti přeočkování, to znamená, že případně na podzim nebo v pozdějších měsících podzimu až k zimě zase ta kapacita bude víc a víc naplněna, tak jak vy plánujete?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
My plánujeme samozřejmě trošku v terénu, který se nedá úplně odhadnout.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
No, ale musíte se rozhodnout právě.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Tak mě to nechte doříct, paní redaktorko. Když se podíváte, jak vypadá to očkování, tak my máme jednu zásadní neznámou. A to je to, kolik procent obyvatel se bude v jednotlivých věkových kategorií chtít nechat naočkovat. Třeba věková kategorie 40-50 let je v Jihočeském kraji a ona obecně v populaci je největší. To znamená, Jihočechů třeba ve věku 40-50 let je 103 000, zhruba v každé 50 000 a pak už nám to zase klesá. A já vám jediné, co vám neumím říct, kolik těch čtyřicátníků nakonec přijde se nechat naočkovat, kolik pětatřicátníků, kolik třicátníků. To je strašně důležité. Protože když vám přijde 70 % z 30 000 lidí, tak vám to zabere v tom očkování nějakou dobu a nerozhoduje o tom jenom kapacita očkovacího centra, ale rozhodujou o tom dodávky. My jsme si poslední 3 týdny třeba užívali to, že jsme dostávali 30 000 vakcín a neměli jsme téměř žádnou druhou dávku. Bylo to tím, jak se prodloužil ten termín z 21 na 42. Tak vám tam vlastně vzniklo okno tří neděl, kdy jsme nemuseli očkovat skoro nikoho druhou dávkou. Takže očkování paradoxně jako velmi zrychlilo. A teď najednou trošku zpomalí, a to protože my tenhle týden už z těch 30 000 máme třeba 12 000. Příští týden zase třeba 14 a potom už budou týdny, kdy třeba máme 20 000 dávek, ale těch druhých. Ale těch celkových vakcín budeme dostávat třeba jenom o 4 000 víc. Takže ono na ty první nám bude zbývat méně. Takže, vy když po mně teď přesně chcete říct, kdy doočkujete do roku, nevím do dvacátého roku věku, tak já to nevím, protože se to odvíjí od zájmu těch pacientů nebo těch lidí. Takže my musíme pořád počítat s tím, že očka natahujeme, řekněme, někam do konce srpna maximálně a snažíme se v téhle chvíli s ministerstvem diskutovat, a já na to apeluji, řekněte nám, jak bude probíhat přeočkování někdy v tom září nebo v říjnu nebo v listopadu. A prosím, apelujete na Evropskou komisi, abychom dostali tu nejdůležitější vakcínu, na které dneska očkování stojí do režimu, že to není tisícovka v krabici, kde musí být v -70 stupních, ale aby to bylo v balení, kde už do toho mnohem více umíme zapojit praktické lékaře, protože není možné, abychom znovu v září 3 měsíce pokračovali v takhle masivním očkování v halách sportovních a tak dále, protože ten život už musí být vrácen do normálu.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Kdo to očkování vlastně řídí, vy říkáte, že mluvíte, mluvíte s ministerstvem. Já se chci dostat k tomu, že vy jste taky měl být v té nové radě pro očkování. To možná minulý týden trochu zapadlo, že tak jak ji avizoval, když nastupoval ministr Arenberger, tak vlastně vůbec nevzniká a tam je nějaký konflikt mezi panem Arenbergerem a Andrej Babišem, ne tedy o majetkové přiznání, ale právě o tu radu. Proč nevzniká, anebo kdo tedy řídí, kdo řídí očkování v celé České republice?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
My ho řídíme každý jenom na úrovni svého kraje. To znamená, my každý z
hejtmanů jsme zodpovědni za to, kolik máme kde očkovacích míst, jak ta očkovací místa fungují, jak to šlape. To je proces, který opravdu neřídí vláda. Vláda v podstatě nám ty vakcíny pošle a bohužel jich pořád třeba v jižních Čechách bychom potřebovali víc. Ale to si dokážeme řídit. Akorát potřebujeme vědět, jak to bude vypadat v tom září. Ta pracovní skupina tak, jak ji plánoval ministr, nevznikla. V téhle chvíli začíná pracovat nějaká skupina pod vedením paní hlavní hygieničky. A ta by měla definovat, jak ta situace bude vypadat v září tak, abychom všichni věděli, ano už to nebude ve velkých halách, bude to třeba v každé buď krajské nebo okresní nemocnici, ale počítejte s tím, že už nejsme schopni očkovat jako třeba v Budějovicích dneska téměř 1 700 lidí denně. Tak už jich ale budeme očkovat třeba 250 denně. Musíte do toho mnohem více zapojit praktické lékaře. Musíte vlastně apelovat na společnost Pfizer, aby dokázala taky tu svou vakcínu do tohohle systému dostat. Takže to je věc, kterou musí říct ministerstvo. To musí řídit ministerstvo, tohle hejtman řídit neumí.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To já vím, mně šlo o to, jestli když
hejtman něco přeci jenom neumí a potřebuje vědět, komu zavolá, takže v tuto chvíli ta odpověď z toho, co říkáte, zní hlavní hygieničce?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
V téhle chvíli tak, jak já jsem pochopil, by za přípravou toho očkování na podzim měla stát hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví a s nimi bychom se měli dohodnout na tom, jak ta situace bude vypadat a já za kraje tam budu říkat tyhle ty požadavky, které říkám už kudy chodím hrozně dlouho…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Co když ve středu padne ministr Arenberger?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já nebudu predikovat, jestli přežije nějaký ministr. Mně ten pohled na ministerstvo zdravotnictví, který vypadá poslední jako orloj, přijde spíš už takový jako, kdyby to nebylo v té pandemii, tak je to až jako úsměvné. Tady to působí trochu tragikomicky. To si musí vyřešit pan premiér s panem ministrem. A pan premiér, jak má nastavené personálie ve vládě, tohle já prostě neumím komentovat…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Byl jste politik, byl jste taky sám ministr. Je to nějaká špatná personální politika Andreje Babiše nebo prostě to je resort, který se v covidové době nedá zvládnout, nebo to je osobní odpovědnost pana Arenbergera, že některé věci nevěděl a jeví se další a další, ať jsou to políčka, nemovitosti nebo jiné věci, které objevují novináři?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já myslím, paní redaktorko, je to bohužel trochu jako smutný trend současné politiky. Já jsem byl ministrem v dobách, kdy byla velká poptávka po celospolečenské změně a tvářili jsme se, jakože politická situace je vlastně jako hrozná. Ale přiznejme si, že to, co se dneska děje ve vládě, nebo to, co třeba předvádí pan ministr, se svými daňovými přiznáními a majetkovými, tak to by nikdo z nás ve vládě
Petra Nečase nepřežil ani 4 dny. Je to podle mého systém, který nastavuje pan premiér Babiš ve vládě. Prostě je tady úplně i jiné mediální prostředí. Ta média hrají dneska trochu jinou roli. Ti politici toho ustojí jako, řekněme, mnohem více, má to více faktorů. Z mého pohledu to není úplně šťastná cesta, ale takhle to bohužel je. A já si prostě myslím, že je to osobní odpovědnost, jak premiéra tak ministra, aby tyhle ty věci prostě obhájili. Pokud si pan premiér vybere někoho, tak by měl mít jistotu, že je nejen odborně zdatný, ale je to prostě politická funkce a nemůže být překvapen, že se ho někdo ptá na věci, které k tomu veřejnému životu prostě patří, to tak je.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A jak vy hodnotíte tu turbulenci, která možná, a teď mluvím teoreticky, protože samozřejmě nevíme, nastane ve chvíli, kdy
Poslanecká sněmovna, která o tom bude hlasovat nejspíš začátkem června, vyjádří nedůvěru vládě Andreje Babiše? Stojíte si za tím, že to propaguje koalice SPOLU, vy jste člen ODS. Souhlasíte s tím, že se o to spolu s Piráty a STAN a nejspíš i dalšími chce pokusit?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Tak já jsem členem výkonné rady.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s tím?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Se mnou to nikdo nekonzultoval. Musím říct, že jsem neměl ještě možnost se k tomu vyjádřit a ještě jsem si neposlechl scénář, který nastane potom.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ten scénář právě neznáme, tak prosím teď, pane Kubo, řekněte, jestli vy jako člen
ODS, člověk, který se i v podstatě v minulých měsících malinko místy vymezoval k tomu plánu, s kým vytvořit koalici, jak případně pevnou a vymezoval se i vůči předsedovi Fialovi. Souhlasíte s tím, že se tato uskupení pokusí vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše s tím, že plán B nevíme, jaký bude. Byť prezident řekl, že nechá vládu dovládnout v demisi, ale víme, že mu není cizí změna názorů.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já bych vám, paní redaktorko, to docela rád řekl, akorát by mi někdo musel říct, jaký je ten plán B a já bych si ho poslechl a potom bych si řekl, fakt to dává logiku. Anebo pokud mi někdo řekne, že plán B vůbec nemáme a nevíme, co se bude dít a v podstatě trochu riskujeme, že otevřeme nějakou cestu panu prezidentovi, o které úplně nevíme, jak se bude vyvíjet. Tak bych možná k tomu byl trošku opatrnější. Ale znovu říkám, nesedím ve vedení
ODS v tom, které to řeší a nebyl jsem na žádné schůzce, kde by se tohle to probíralo, takže…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ono se to veřejně přece prezentovalo. Vy nemůžete zastřít, že o tom, jak koalice SPOLU tak Piráti a Stan informovali dokonce v živě vysílaných brífincích, které jste mohl vidět na této stanici ČT24.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Počkejte, paní redaktorko, to je pravda, akorát tam nikdo neříkal ten plán B.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A proto se ptám, jak vlastně hodnotíte tedy taková vystoupení svých stranických kolegů?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
A já vám jenom říkám, že v téhle chvíli jsem k nim poměrně opatrný a neumím říct, jestli je to úplně ideální řešení. Já v té
Poslanecké sněmovně nežiju. Neznám tu matematiku do detailu a neznám plán kolegů, kdyby byla výkonná rada, kdyby se to řešilo a kdyby se mě na to někdo zeptal, tak bych vám přesně dneska odpověděl, ano, já s tím, jak to kolegové prezentují, souhlasím. Ale ta výkonná rada taková nebyla, ale já respektuji v téhle té chvíli prostě řídí nejužší vedení stranu. Takhle se rozhodli, takhle to prezentují. A já proto, že neznám ten plán B, neumím říct, jestli je to velmi dobrý tah, který nakonec vede k tomu, že z něj ODS a Česká republika, a to co chce ODS pro Českou republiku udělat, maximálně těží, anebo se může vytvořit prezidentovi nějaký prostor, kdy tam může zahrát se svojí kreativitou, tak jak prezidenta známe něco, co možná bude nakonec jako nevýhodné. Ale znovu, neznám to.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A teď už to není
ODS samostatně. Teď je to koalice SPOLU a váš osobní, teď Martina Kuby, osobní postoj k tomu projektu je jaký, vy ho tolerujete, čekáte, jak dopadne?

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Myslíte ke koalici SPOLU?

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Je to věc, kterou já normálně toleruji. Myslím si, že je to věc, která v téhle chvíli, tak jak v
ODS byla v nějaké situaci a řešila, jak maximalizovat ten svůj potenciál ve volbách, bylo to ještě předtím, než došlo ke změně volebního systému. Byl krokem, pro který se vedení ODS rozhodlo, tak jak nám byl představen, tak já jsem ho nakonec podpořil, byť já musím říct, a to není, že bych se proti tomu projektu vymezoval. Já vždycky budu politikem ODS a podle mého asi politikem obecně, který jako vlastně touží po tom, aby ten svůj pohled na ten svět, který on vidí, byl ten, který dokáže vítězit. Pro mě by ODS měla být stranou, která má mít ambici vyhrávat sama ve volbách. Mně vlastně je nepřirozený svět, kdy si najednou přiznáme, že toho nejsme schopni v těch volbách vyhrát sami. A myslím si, že pro mě velmi nepřirozené, vytvářet trojkoalici, která by vlastně nevyhrávala úplně masivně ty volby. Když už ODS má být spojena v trojbloku, tak podle mého to musí být trojblok, který ale zásadně jako vítězí a ODS je tou dominantní politickou stranou.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
To znamená koalice SPOLU to není, chápu to dobře?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Já neříkám, že to není, vždyť ještě nedopadly volby. Já jenom říkám, že pokud jsme do toho projektu šli, tak jeho výsledkem musí být jasné vítězství a já se nikdy nezbavím pocitu a toho, co jsme nakonec udělali ale v jihočeských volbách.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale vy sám taky víte, že podle těch průzkumů to tak není, proto se ptám.


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Průzkumy nejsou ještě výsledky voleb.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře a když koalice SPOLU bude ve vládě například, budete vy ministrem v té vládě?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Ne, já si myslím, že nebudu ministrem, já ani nekandiduji. Já jsem slíbil Jihočechům a znovu říkám, my jsme tady kandidovali sami, sama jihočeská
ODS. Skončili jsme asi 0,5 procenta za ANO. Já jsem získal, řekněme, největší počet preferenčních hlasů a dokázali jsme udělat to, co si myslím, že politik jako dělat má. Sestavit koalici, v níž ODS maximálně prosazuje ten svůj pohled na Jihočeský kraj na to, jak má jakoby vypadat. A to je věc, kterou já bych chtěl, aby všichni politici ODS vlastně neztráceli a neztráceli tu odvahu bojovat vlastně o tu naši, řekněme, ideu toho světa, který kolem sebe chcete dělat. A nechce se mi smířit s tím, že ODS má kandidovat vždycky v nějakém bloku, protože si pořád myslím, že ODS má mít snahu být dominantní stranou, která dokáže vládnout a vytvářet politiku, a z toho i vždycky odpovídám na tu otázku…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Ano a kdyby, i kdyby, promiňte, kandidovala sama, tak to zvládne po volbách řešit tak, že nezvýší daně, jak říká váš předseda, dalo by se to zvládnout?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
To je samozřejmě otázka, která vždycky souvisí s tím, jak jste schopni nastavit ten štíhlý a efektivní stát…

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
A to by byla ta cesta, protože já už se budu muset s vámi rozloučit. Je to tak, že v tomto jste v souladu s předsedou Fialou?


Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Z mého pohledu to je jediná cesta, pokud nechceme snižovat daně, tak musíme radikálně sahat do struktury toho státu, ale udržet v něm to, co lidé chtějí, ale to by už jsme se dostali k definici pravicové politiky, a to je debata opravdu na dlouho, jestli už musíme končit, tak na to nemáme společně čas, bohužel.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:
Děkuju,
hejtman Jihočeského kraje, předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS. Mějte se hezky, hezký večer.

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR /ODS/:
Děkuju, hezký večer, na shledanou.


 

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení