20. května 2021

Události, komentáře Speciál: Česko a svět

(ČT 24) Speciální vydání Událostí, komentářů na téma Česko a svět – čtvrtá debata se zástupci parlamentních stran, tentokrát z Národního muzea na téma česká zahraniční politika. Hostem byl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Členství Česka v Unii považuje za pozitivní také místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček, nesouhlasí ale s tím, aby EU směřovala k federalizaci. „Nedovedu si představit, že bude EU o zahraničněpolitických otázkách rozhodovat nějakým většinovým systémem,“ zdůvodňuje s tím, že právě v oblasti zahraniční politiky je potřeba si zachovat suverenitu.

Česko jako spojenec Izraele

Hosté se zamýšleli také nad současnou situací v Izraeli a pozicí Česka. Většinově mezi politiky převládal názor, že Izrael má právo na vlastní obranu a Černínský palác by se měl snažit o podporu míru, aby neumírali civilisté.

Jan Skopeček dle svých slov jednoznačně stojí za Izraelem a nechápe omlouvání Palestinců. „Nikdy to nebylo tak, že Izrael vystřelil první na Palestinu, vždy se Izrael bránil. Je to náš spojenec, jediný stabilní hráč v regionu,“ jmenuje důvody, proč by Česko mělo Izrael podporovat.

Za největší výzvu pro příští léta Jan Skopeček považuje tvoření suverénní zahraniční politiky, hledání partnerů a koalic. „Vidím také místo v Evropské unii, ale trápí mě, co v posledních letech v ekonomické sféře udělala,“ líčí.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS