15. dubna 2021

Interpelace na ministryni práce ve věci vrácení podpory z Antiviru

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Vojtěcha Munzara na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou ve věci vrácení podpory z Antiviru.

Vojtěch Munzar:

Vážená paní ministryně, 40 % firem musí vracet plně nebo částečně podporu z programu Antivirus. To je velmi vysoké množství a bohužel se tak potvrzují informace již z minulého roku o vysoké administrativní chybovosti, a tedy zároveň vysoké (nesrozumitelné) Ministerstva práce a sociálních věcí. Vracet pomoc kvůli administrativním pochybením popírá základní smysl programu a tím je pomoc firmám, které mají nebo měly omezenou nebo zakázanou činnost opatřeními vlády. Spousta firem řešila a řeší existenční problémy a zároveň neměly zkušenosti s administrací vládních programů. Chyba se pak lehko stane, proto by měla být na místě určitá tolerance a nějaký opravný prostředek.

Už 6. října minulého roku vás vyzval podvýbor pro podnikatelské prostředí, abyste hledala způsoby, jak kompenzační podporu nekrátit, takže se chci zeptat, co jste pro to konkrétně udělala? Pokud jste pro opravný prostředek například potřebovala zákonné zmocnění a třeba podobnou možnost, jako má ministryně financí u penále, tak jaké legislativní kroky jste pro to učinila? Na jedné straně se na tiskovkách chlubíte množstvím pomoci, ale ve skutečnosti dvěma pětinám firem podporu zpětně berete.

Chci se vás zeptat, z čeho mají brát peníze na vrácení peněz, protože pro některé to může být definitivní tečkou za jejich podnikáním. Děkuji za odpověď.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení