15. dubna 2021

Interpelace na ministra zemědělství ve věci škody napáchané vlkem

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zemědělství Miroslava Tomana ve věci škody napáchané vlkem.

Petr Bendl:

Vážený pane předsedající, vážený nepřítomný pane ministře, moje otázka je jednoduchá. Množí se v České republice škody napáchané vlkem, o jehož původu jsou často velké pochybnosti. Nicméně tak, jak roste počet vlčí populace, rostou i škody jím napáchané. Ministerstvo životního prostředí a orgány ochrany přírody často nereagují na potřebu případného odstřelu vlka, neboť hledají argumenty, proč tak nečinit. Já jsem přesvědčen, že bychom se v souvislosti s tím měli věnovat prevenci a měli bychom pomoci těm, kteří jsou postiženi touto situací, a proto se vás chci zeptat, zdali Ministerstvo zemědělství počítá s nějakou podporou, případně hledáním programu, kde by si chovatelé ovcí a koz, postižení touto situací, mohli lépe zabezpečit svá stáda, neboť ta situace, jak říkám, je čím dál tím horší.

Zajímalo by mě, zdali do budoucna počítáte s vypsáním nějakého programu podpory v této věci, neboť jak možná nebo jak určitě víte, vynakládáme ročně na podporu welfare pro chovatele skotu a chovatele prasat přibližně 1 miliardu korun ročně. Týká se to tedy pouze chovatelů skotu a prasat. Myslím si, že by si zasloužili i chovatelé ovcí a koz, aby nějaký takovýto program existoval, abychom jim pomohli s ohradami, pomohli se zázemím tak, (Předsedající: Čas.) aby mohli případně svá stáda ovcí a koz chránit. Děkuji vám za vaši odpověď.

Petr Bendl

poslanec PČR