29. dubna 2021

Do Londýna i do vesmíru

(www.konzervativninoviny.cz) Včera jsme v Evropském parlamentu definitivně schválili dvě důležité věci. Za prvé jsme odsouhlasili konečnou dohodu o brexitu. Mohla být dřív, kdyby ji loni francouzský vyjednavač Michel Barnier nekomplikoval.

Stejně svého nedosáhl, nakonec před Vánoci podpis protlačila pragmatická Merkelová. Pak ji čtyři měsíce zdržovala část europoslanců. Londýn totiž odmítá stavět pevnou hranici pro kontrolu zboží v Irsku (mezi Severním Irskem – které je součástí UK – a Irskem, které je v EU) i na moři mezi pevninskou Británií a Severním Irskem. Zároveň už neuznává jurisdikci Evropského soudního dvora. Budou-li kvůli tomu neshody a bude-li EU chránit integritu vnitřního trhu, může to nakonec dotlačit EU k tomu, že hranici v Irsku napříč ostrovem bude stavět ona. A to se jí samozřejmě nechce. Londýn říká, že se to dá vyřešit technickými a digitálními prostředky. Tak uvidíme.

Každopádně odchodu Britů lituju, jejich realismus, byznysová mentalita, angličtina i obranné kapacity budou EU chybět. Ale je pro nás – jako exportní zemi – důležité, že vzájemný obchod zůstane bez cel a bez kvót. Do Londýna můžeme dál na 90 dní cestovat bez víz, ale s pasem. Kdo má zájem dozvědět se víc, tak doporučuji stručný přehled zde.

Za druhé jsme definitivně schválili Vesmírný program EU, včetně peněz pro nově zřízenou Evropskou vesmírnou agenturu (EUSPA). Sídlí v Praze a bude mít roční rozpočet 15 mld. eur. Půjdou na družice a satelitní navigaci Galileo i na pozorování země v programu Copernicus. Umístění předchůdce této agentury v Praze jsme kdysi prosadili v Topolánkově vládě a přidělili ji budovu v Praze u Vltavy, odkud jsme řídili předsednictví. Před tím hrozilo, že by Praha dostala úřad pro genderovou rovnost, což prosazovali socani. Myslím, že vesmír je důležitější. Nejen kvůli penězům. A ještě jedna věc: o rozběh agentury i peníze pro ni se velmi zasloužil kolega v EP a ODS Evžen Tošenovský. Fakt to odmakal. Jen je skromný, FB už nepoužívá, tak to propaguju za něj. Zaslouží si to.

Komentář vyšel na serveru Konzervativnínoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec