8. dubna 2021

Události ČT: Spory o použití vakcíny Sputnik V

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT1.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A v Událostech teď vítám
Martina Kupku, místopředsedu ODS. Přeju dobrý večer a rovnou začnu vašimi včerejšími slovy: „Ministr Blatný končí, akce Sputnik začíná.“ Pokud ale v Česku jsou dobrovolní zájemci, tak proč jim neumožnit očkování tím, čím chtějí, navíc Sputnik by se mohl vyrábět i v Německu, to by vás třeba nepřesvědčilo?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Myslím, že klíčové opravdu je, aby česká strana sehnala ty schválené vakcíny a sehnala je v dostatečném množství. Co se týče samotného Sputniku, tak můžeme pozorovat, co se teď děje na Slovensku. To, že slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv konstatoval, že ta šarže, která dorazila na Slovensko, neodpovídá tomu, co prošlo těmi preklinickými testy a co bylo následně testováno, že je to zkrátka něco jiného, že se sice Sputnik používá ve 40 státech světa, ale všechny ty vakcíny spojuje jenom ten samotný název. A když se teď na Slovensku vydali zkoumat, co to vlastně je za vakcinační látku, tak Rusko žádá vakcínu zpět, tak to také o něčem vypovídá. A musí to být pro nás logicky varování. To schválení, to prověření Evropskou lékovou agenturou je opravdu nezbytná podmínka i proto, aby česká veřejnost vakcinaci důvěřovala. Pokud se v následujících měsících máme opravdu proočkovat v tom potřebném množství, tak ta důvěra veřejnosti je jedna z důležitých věcí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My se na Slovensko podíváme vzápětí po tomto rozhovoru, ale podle vás, co by měl tedy nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger udělat jako první?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Myslím, že bude muset také vysvětlit, jak to je s kontrolou, kterou do jeho předchozího působiště do vinohradské nemocnice vyslal jeho předchůdce pan ministr Blatný. To je třeba jedna z podstatných otázek, aby se třeba neukázalo, že tam v tom úřadě bude měsíc, maximálně dva. A co potom musí udělat, je opravdu dát do pořádku návrat společnosti do normálu tak, aby to bylo bezpečné, tak aby to odpovídalo také všem těm epidemický nárokům. Ale zároveň aby to, co je možné už uvolňovat, tak aby se opravdu do normálního stavu vracelo. A zároveň tak, jak naznačila ta vaše předchozí reportáž, aby pokud je to možné, tak se podařilo posílit infrastrukturu pro testování PCR testy, protože zejména pro školáky by to jistě byla spolehlivější metoda, bezpečnější metoda než antigenní testy. Ale aspoň ten krok k tomu, že se ve školách testovat bude, já vnímám jako nezbytný. To, abychom měli k dispozici spolehlivější testy, by jistě bylo žádoucí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Martin Kupka, děkuji vám, že jste byl hostem Událostí.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu