6. dubna 2021

CNN Prima News: Stát peníze projídal. Problémy ČR nelze spojovat jen s covidem

(CNN Prima News) „Problémy Česka se nedají spojovat jen s covidem, ale s dlouhodobým vývojem a hospodařením státu. Stát peníze projídal,“ uvedl pro CNN Prima NEWS poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka. Nejvyšší kontrolní úřad v této souvislosti upozornil, že skoro polovina výdajů, které měl stát loni navíc, nesouvisela s pandemií koronaviru.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle ředitele NKÚ Miloslava Kaly byl loňský rok nejhorším v historii země. „Nemůžeme říct, že za všechno může pandemie. Pokračovaly dlouhodobé problémy spojené s fungováním státu jako celku. Můžeme použít termíny, jako jsou nevýkonnost, nekvalitní služby, stagnace, nedostatečné měření dopadů použitých peněz,“ řekl ředitel NKÚ Miloslav Kala.

S tím souhlasil i místopředseda ODS Martin Kupka. Poukázal na to, že se problémy Česka nelze spojovat jen s covidem, ale s dlouhodobým vývojem a hospodařením státu. Už v prvním čtvrtletí loňského roku upozorňoval, že se deficit České republiky prohlubuje. „Je to dáno zejména dlouhodobými vysokými výdaji státu, například na sociální služby,“ upřesnil Martin Kupka.

„Místo toho, aby finanční prostředky směřovaly do investic a budování lepších příležitostí pro rozvoj ekonomiky, stát peníze projídal,“ zdůraznil.

Podle NKÚ narůstá od roku 2016 počet státních zaměstnanců, ovšem na zlepšení výkonu státní správy to není vidět. Premiér Andrej Babiš dříve avizoval, že by chtěl snižovat stavy úředníků, podle Kupky se však děje opak. „Česká republika se zaklíná digitalizací, ale bohužel nikdo z lidí nevidí větší efekt kroků a jednodušší správu státu. Naopak přibývá regulací a k nim i nějaký úředník, který jejich dodržování ohlídá,“ uvedl Martin Kupka.

Podle něj není stát v oblasti digitalizace dostatečně funkční. „Potřebujeme stát, který nebude překlápět současná papírová lejstra do digitální podoby metodou skenování, ale opravdu jednotlivé agendy zreformuje,“ řekl poslanec. Doplnil, že musí ubývat byrokracie a zbytečných úředníků.

„V tomto směru si slibuji, že k zásadnější změně povede zákon o právu na digitální službu, který je schválený napříč Sněmovnou a získal titul Zákon roku,“ uvedl Martin Kupka. Doufá, že ve výsledku přinese i úsporu úředníků a nákladů pro stát.

Martin Kupka

místopředseda strany