25. března 2021

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci postupu Ministerstva obrany ČR vůči pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslance Pavla Žáčka na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci postupu Ministerstva obrany ČR vůči pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který byl z rozhodnutí zastupitelstva Městské části Praha 6 dne 3. dubna 2020 odstraněn z náměstí Interbrigády.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás v souvislosti se symbolickou a historicko-politicky důležitou otázkou dalšího osudu pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, nadživotní sochy kontroverzního sovětského vojevůdce instalované v období komunistické totalitní moci, konkrétně dne 9. května 1980, na náměstí Interbrigády v Praze. Jak je všeobecně známo, tento normalizační pomník byl nejprve 3. dubna 2020 z rozhodnutí zastupitelstva Městské části Prahy 6 odstraněn a následně předán do desetileté zápůjčky nové paměťové instituci – Muzeu XX. století.

V této souvislosti by mě konkrétně zajímalo:

1/ Jsou pravdivé informace o tom, že tento pomník chtělo Ministerstvo obrany ČR odkoupit či dostat do zápůjčky?

2/ Jaké kroky případně byly v tomto směru učiněny, a to jak ministerstvem, tak například Vojenským historickým ústavem?

3/ Jaké měly (mají) být další záměry v rámci resortu s tímto pomníkem?

4/ Můžete potvrdit, že byl na Ministerstvo obrany ČR veden kybernetický útok, jehož cílem bylo získat přístup k veškeré interní komunikaci vztahující se k osobě maršála Ivana Stěpanoviče Koněva?

5/ Máte zjištěno, kdo tento útok vedl? A jaká jste přijali opatření, pochopitelně ve spolupráci s příslušnými partnery jako Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, aby se tato situace již neopakovala?

6/ Měl tento kybernetický incident nějaký vztah k záměrům resortu získat práva nakládat s tímto pomníkem (viz otázky 1/ až 3/), až dosud v majetku Úřadu Městské části Praha 6?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek