21. března 2021

Nikoli vytýkací, ale zatýkací dopis pro premiéra Babiše

(FORUM 24) Prezident Miloš Zeman tlačí na odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, protože odmítá dát výjimku vakcíně Sputnik V. Premiér Andrej Babiš tvrdí, že k odvolání není důvod, přesto posílá ministrovi vytýkací dopis. Cituji z něj větu: „Jeví se mi, že ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto rezortu.“ Dopis by v první řadě měl obdržet premiér. Nikoli vytýkací, ale zatýkací.

Začala bych stejně: „Jeví se mi, že vláda ČR pod Vaším vedením rezignovala na řádný výkon funkce vedení státu.“ Dopustil jste, aby zemi v době pandemie místo odborníků řídili specialisté na politický marketing. Vaše politické a finanční zisky mají přednost před zdravím, vzděláváním, ekonomikou.

V přepočtu na počet obyvatel jsme zemí s největším počtem zemřelých, naše děti byly ve školách nejméně, ekonomika je v rozvratu. Financování Vašeho soukromého byznysu z veřejných rozpočtů pokračuje i v době, kdy krachují celá ekonomická odvětví a obrovské množství lidí se propadá do existenčních problémů. Tok dotací pro holding Agrofert se nezastavil. Týká se to zemědělství, chemického a potravinářského průmyslu nebo zdravotnické větve Vašeho podnikání.

Jenom v letech 2014–2019 získaly Vaše firmy dotace a různé podpory ve výši 10,4 miliardy korun. Každý občan ČR Vám tak ze svých daní přispěl tisícem korun. Je to násobně více, než když jste v politice nebyl.

Požaduji, abyste zveřejnil veškeré platby z veřejných rozpočtů firmám z Vašeho holdingu (nyní ve svěřenských fondech) za celou dobu pandemie. Tvrdíte, že fondy Vám nepatří a k žádným informacím o jejich hospodaření nemáte přístup. K informacím o veřejných rozpočtech snad jako premiér přístup máte, neměl by to tedy být problém.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Miroslava Němcová

senátorka PČR