16. března 2021

Ministr Blatný by měl odejít. Kvůli nesmyslným opatřením, která nám diktuje

(www.ods.cz) Ve jménu boje s covidem bylo vládě umožněno doslova všechno. Omezit život občanům i tam, kde to postrádá elementární smysl.

Vláda třeba „zavřela okresy“. Zcela nesmyslně. Protože v dnešních podmínkách jsou hranice okresů vymezeny fakticky jen umělými čárami na mapě správního uspořádání republiky. Ministr zdravotnictví Jan Blatný často argumentuje tím, jak se to dělá v zahraničí. Takový argument je ale v tomto případě naprosto nepřesvědčivý. Kdybychom se podívali třeba do covidem sužované Itálie, tak ano, tam s velkou pompou omezují pohyb mezi regiony. Jenže takový region Lombardie je počtem obyvatel srovnatelný s Českou republikou a ne například s domažlickým okresem, který navíc 1. ledna přišel o celé Holýšovsko.

Vůbec u pana ministra Blatného si nejsem jist, zda své neumětelství schovává pod kamennou tváří člověka, který není schopen projevit ani náznak emocí, nebo jde o rafinovanou drzost na první pohled seriózně vyhlížejícího lékaře, který na vše odpovídá stylem „prostě se tak stalo či to bylo prostě nastaveno takto“. Je škoda, že se zapomnělo, jak svého času Jan Blatný ještě coby neznámý lékař podepisoval petici za odvolání Andreje Babiše a rozčiloval se, že premiérem je člověk evidovaný Státní bezpečností. Později zapomněl, že něco takového podepisoval, a nakonec tvrdil, že jde do vlády jako odborník. Bohužel ani tím není. Co je výsledkem jeho opatření? Pouze slídění, zda ten či onen dnes již nesvobodný člověk si cestou z obchodu do auta v liduprázdné ulici opětovně nasadil či nenasadil roušku.

Jsem pro nošení respirátorů tam, kde se skutečně nachází více lidí. V hromadné dopravě i na ulicích v zastavěných prostorech. Nejsem ale příznivcem opatření, které to nařizuje v liduprázdných lesích, byť jsou formálně součástí zastavěných území obcí. A nemít možnost na procházce přejít ceduli obce, považuji za prvoplánovou šikanu nejhrubšího zrna. Na to se dokonce nemusím ptát žádných odborníků. To je hloupost od samotného počátku. A platí, že čím absurdnější jsou zákazy, tím méně se dodržují.

Dopady koronavirové krize budou skutečně nebývalé. A nemám na mysli zdravotní stránku. S tou se, věřím tomu, dokážeme postupně vyrovnat. Máme šikovné a statečné zdravotníky. Horší to bude s ekonomikou i psychickým stavem ve společnosti. Budeme si delší dobu lízat rány, podobně jako tomu bylo a stále ještě je třicet let po pádu totalitního režimu. Proto je důležité, aby v čele země stáli lidé důvěryhodní, skutečně politicky a odborně zdatní. Jan Blatný takovým člověkem určitě není. Měl by být vyměněn nikoliv proto, že lpí na schválení Sputniku V Evropskou lékovou agenturou, ale proto, že prosazuje nesmyslná opatření, která nedokáže obhájit. Dokonce se o to ani nepokouší. „Bylo to prostě nastaveno takto“ je hodně podobné proslavenému sousloví „sorry jako“. Copak se do vlády nenajdou schopnější lidé?

Vladislav Vilímec

senátor
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení