15. března 2021

ČRo Plus: Nejen v Česku je značný rozdíl v odměňování mužů a žen. Je nová směrnice Evropské komise cestou ke spravedlivým platům a mzdám?

(ČRo Plus) Evropská komise chystá směrnici, která usiluje o narovnání rozdílů mezi platy žen a mužů. Velké firmy by musely zveřejňovat platové rozdíly mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi. „Ten problém tady je. Ale pro způsob, který navrhuje Evropská komise, ruku nezvednu, protože zveřejňování platů firmami není vhodné,“ říká v Pro a proti na Plusu europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Její kolegyně Radka Maxová (dříve za ANO) bude hlasovat pro směrnici.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Zveřejňování výše platů by mohlo ve firmách vyvolávat závist. Také by firmy musely zdůvodňovat, proč někomu dávají více. A to není tak jednoduché posoudit,“ říká na ČRo Plus Veronika Vrecionová.

Směrnice by se tak mohla obrátit nakonec proti ženám samotným, soudí občanská demokratka. „Když firmy budou muset tuto povinnost plnit, tak budou nakonec upřednostňovat muže už při přijímání zaměstnanců, protože to pro ně pak bude jednodušší.“

Vrecionová: Legislativu už přece máme

„Zvykli jsme si – a Unie to také dělá –, že máme nějaký problém, a místo toho, abychom se snažili zdokonalit a použít nástroje, které už máme, tak si myslíme, že vymyslíme zázračný zákon, který vše vyřeší. V tomto případě nevyřeší, ale jako přínos vidím to, že se o problému mluví, protože skutečně existuje,“ zdůrazňuje Veronika Vrecinová.

A zmiňuje Státní úřad inspekce práce, kam zaměstnanci mohou už dnes směřovat své výtky. „Legislativu máme dobře postavenou, něco můžeme vylepšit, ale není důvod zavádět novou legislativu. Pojďme o problému víc mluvit tak, aby ti, kterých se problémy týkají, na ně sami upozorňovali a sami je i řešili s pomocí s úřadů,“ doporučuje europoslankyně za ODS.

Veronika Vrecionová

poslankyně EP
členka Programového týmu ODS životní prostředí a zemědělství