13. března 2021

Co by vláda měla říct, ale nejspíš neřekne

(Aktuálně.cz)

Jsou to dva týdny, co Andrej Babiš na tiskové konferenci vlády žádal, abychom mu všichni dali ještě jednu šanci a vybrali si jedno místo, kde se na tři týdny zavřeme. Naprostá většina veřejnosti přes všechny komplikace poslechla, co nám také zbylo.

Ale během těch tří týdnů se vláda nenamáhala ani naznačit, co bude po těch třech týdnech následovat. Andrej Babiš dokonce už po pár dnech platnosti nových opatření v Poslanecké sněmovně přiznal, že neví, co se po těch třech vyžádaných týdnech stane. To není nic jiného než další ilustrace neutěšeného stavu vládnutí u nás – vláda má moc a všechny informace, o které se nechce dělit, ale není schopna naší unavené zemi říct, co bude dál. Je to vlastně logické. Když jste populista, který vládne podle okamžitých názorů zachycených na sociálních sítích, nemůžete mít nějaké dlouhodobé plány.

Proto jsme se v koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09) sestavili tři varianty postupu, který bude potřeba pro návrat České republiky do stavu, v jakém jsme ji znali před epidemií. Náš AntiCovid tým hledal inspiraci v zemích, které patří v boji s covidem mezi nejlepší a návrat k normálnímu životu nejen plánují, ale již postupně provádějí. A dali jsme je vládě k dispozici, protože takový plán potřebujeme a nemůžeme čekat, až se k jeho přípravě mezi schvalováním ivermektinu a rušením maturit dostane pan premiér, který u nás dělá všechno.

Plán počítá se třemi variantami epidemické situace, které se liší vývojem počtů nakažených i hospitalizovaných. Pojmenovali jsme je „Když to půjde dobře“, „Když to půjde hůř“ a „Vládní fiasko“ a počítáme s postupnými změnami vždy po třech týdnech od skončení současného nouzového stavu až do poloviny léta. Nastavení opatření zohledňuje srozumitelné ukazatele a data – hodnotu čísla R, počty pozitivně testovaných, regionalitu, ale i proočkovanost populace.

Příští týden budeme o návrhu jednat s epidemiology, Hospodářskou komorou i se zástupci umělců a kulturních organizací. Jsme připraveni jednat i s vládou a počítáme s tím, že se návrh může opravovat – ale trváme na tom, že nějaké podobné vodítko musíme mít, aby ukončení pandemie nebylo stejně chaotické jako celý dosavadní vývoj. Ovšem se znalostí toho, jak pozdě se u nás všechny změny chystají a vyhlašují, se bohužel můžeme obávat, že nám vláda o budoucím postupu nejspíš nic neřekne.

Blog Martina Kupky

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu