10. března 2021

ČRo Plus: Volební zákon? Když půjde všechno dobře, tak máme podpis prezidenta koncem dubna

(ČRo Plus) Sněmovna podpořila v prvním čtení vládní volební novelu, která má umožnit říjnový výběr budoucích poslanců. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) ale tvrdí, že se rýsuje dohoda jiná. „Je to trochu prestižní válka, ale to tak občas politice bývá. Jsem přesvědčen, že jsme příští týden schopni z ústavně-právního výboru poslat do sněmovny právě jeden návrh s jedním společně dohodnutým finálním textem, který ale nebude odpovídat tomu, co je v obou dnes napsáno.“

Celý rozhovor s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Naráží tak na to, že v tuto chvíli se projednávají hned dva návrhy – od poslance KDU-ČSL Marka Výborného a pak je tu návrh vládní.

Marek Benda si myslí, že ani jedna zmíněná novela se nakonec nevyužije. „Obě dvě novely totiž předpokládají, že hranice prahu pro koalice budou tři, ale už taky existuje politická dohoda na tom, že budou jen dvě. Teď se jen diskutuje, jestli to bude sedm, devět, osm nebo jedenáct procent,“ vysvětluje hranici pro koalice, která je potřebná pro vstup koalice strana hnutí do Sněmovny.

Ústavní soud totiž jen devět měsíců před sněmovními volbami zrušil část volebního zákona. Podle jeho nálezu zákon porušoval rovnost volebního práva a šance kandidujících subjektů.

Hlavní problém soud spatřoval v tom, že bez opory v Ústavě rozděloval volební území na různě velké volební jednotky a tím značně deformoval sílu mandátů získaných v jednotlivých krajích. Koalicím stran a hnutí bude nově pro vstup do sněmovny stačit, když získají pět procent hlasů.

Jeden volební obvod, nebo čtrnáct?

Největší diskuse se tak vede o velikosti volebních obvodů. Hnutí ANO chce jediný obvod, ostatní politické subjekty zastoupené ve sněmovně se, jak se zdá, dohodli na zachování 14 volebních obvodů.

„Vládní návrh předpokládá buď jeden volební obvod, nebo dosavadních čtrnáct. Má tam dvě přepočítávací možnosti. Návrh Marka Výborného má ještě třetí přepočítávací možnost a zvolena bude čtvrtá,“ tvrdí Benda.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR