2. listopadu 2011

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím.

Moderátor (Jan Bumba):

Ministr obrany Alexandr Vondra pozastavil prodej ruských dopravních letadel Antonov, která už armáda vyřadila z provozu. Podle ministra se jich ale zatím nebude zbavovat s ohledem na komplikace, které dál provázejí lety nových španělských strojů CASA. Jeden z nich měl o víkendu vážnou závadu, mimo jiné mu před přistáním vysadil motor. Proto náčelník Generálního štábu nařídil, že CASY zůstanou do vyšetření závad na zemi. Ministr Vondra dnes na velitelském shromáždění v Praze označil tuto věc dokonce za armádní prioritu. S tím, že se ji Praha snaží řešit přímo s výrobcem letadel. V našem sněmovním studiu jsou místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS. Dobrý den.

Hezký večer.

Moderátor (Jan Bumba):

A poslanec ČSSD, stínový ministr obrany, Jan Hamáček. Dobrý den.

Dobrý večer.

Moderátor (Jan Bumba):

Pánové, jak vážné to podle vás je? Jak vážný problém představují pro ozbrojené síly aktuální potíže s letouny CASA, pane Hamáčku?

Jan Hamáček /ČSSD/, poslanec a stínový ministr obrany:

Je to velmi vážný problém. Celý ten nákup letadel CASA provází velké otazníky. A já si troufnu to nazvat jedním velkým skandálem. Ty stroje byly nakoupeny bez výběrového řízení takovým velmi podivným způsobem, kdy jeden stroj byl vyměněn za pět bitevníků L-159. Ty další tři armáda koupila podle všech informací a důkazů za velmi, velmi předraženou cenu. A navíc ty stroje nefungují. To znamená, já zastávám dlouhodobě názor, že bychom ty stroje měli vrátit dodavateli zpět a požadovat vrácení peněz. A následně bychom měli vypsat řádné výběrové řízení a koupit pro naše vojáky stroj, který bude opravdu spolehlivý.

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Pane Vidíme, souhlasíte? Je na čase uvažovat o případném zrušení smlouvy o nákupu španělských letounů?

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Myslím si, že pokud se teď ta poslední nehoda, naštěstí to nebyla nehoda, byla to jenom indispozice toho letadla, pokud se skutečně prokáže, že se jedná o nějaké systémové pochybení toho konkrétního kusu letadla, pak je zřejmě na čase skutečně s výrobcem jednat o ukončení této dodávky. Já chci říct jednu věc. letouny CASA obecně jsou nesmírně kvalitní přepravní letadla. To není žádný výrobek vyrobený kdesi v Číně, okopírované letadlo. Ne, je to opravdu kvalitní výrobek. Evidentně se přihodilo, že česká armáda v rámci té zakázky, kterou na přepravní letouny měla, dostala vadný kus. A teď je otázkou, jestli se pokusíme ...

Moderátor (Jan Bumba):

A ty problémy se týkají stále toho jednoho a téhož letounu?

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Ne, týká se to dvou letadel, ale jsou to úplně rozdílné závady nebo rozdílné nesrovnalosti v tom letadle. Jedna otázka je vlastně tedy těch flérů, tedy těch klamných cílů. A druhá věc teď, co se stalo konkrétně, vynechání nebo závada na motoru. Jedna věc je obecně říci o letadlech CASA, že to jsou špatné stroje, to nejde. Ale evidentně se nám nezadařilo. A samo sebou nelze čekat do nekonečna. Nemůžeme prostě stále ta letadla odvážet do Španělska, ať je tam zkontrolují. A ona při letu zpátky vykazují takovou zásadní závadu. Určitě na základě závěrů komise náčelníka Generálního štábu, která zkoumá tento poslední incident, tak ten závěr může být samozřejmě i ukončení spolupráce.

Moderátor (Jan Bumba):

Pane Hamáčku, pokud si myslíte, že by nejlepší bylo CASY vrátit, nebyla by to značná komplikace pro armádu? Nebyla by to komplikace, kdyby ozbrojené síly přišly o ty přepravní stroje?

Jan Hamáček /ČSSD/, poslanec a stínový ministr obrany:

Komplikace by to samozřejmě drobná asi byla, nicméně byla by to věc řešitelná. A myslím si, že je lepší projít nebo podstoupit nějakou takovouto drobnou komplikaci, která by znamenala návrat těch ruských Antonovů do služby po dobu jejich životnosti.

Moderátor (Jan Bumba):

A to by šlo? Nebyl by v tom problém? Šlo by využívat ty Antonovy?

Jan Hamáček /ČSSD/, poslanec a stínový ministr obrany:

To by šlo. Ty stroje mají odlišnou dobu životnosti. Pokud se nepletu, ten poslední končí někdy v roce 2014, takže by to asi byla nějaká kombinace Antonovů, popřípadě pronájmu od těch kapacit, od nějaké spojenecké armády. Ale tou výhodou by bylo, že by naši vojáci dostali opravdu spolehlivý stroj, který by vyhovoval jejich požadavkům. Protože jakkoliv kolega Vidím tady vychvaloval stroje CASA, tak je potřeba říci, že ty stroje neodpovídají požadavkům armády. To koneckonců ve svém dopise či stanovisku sdělil i sám náčelník Generálního štábu během toho výběrového řízení nebo během toho kontraktu, tady žádné výběrové řízení nebylo. Takže mám za to, že naši vojáci si zaslouží opravdu spolehlivý stroj a navíc stroj, který plně vyhovuje jejich požadavkům.

Moderátor (Jan Bumba):

Pane Vidíme, nesouhlasíte, že by bylo na trhu něco výrazně lepšího?

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Ne, samo sebou je něco lepšího. Taky je to ale patřičně dražší. Chtěl bych říct, že nějaký dopis náčelníka Generálního štábu, ve kterém by odmítal letouny CASA, samo sebou neexistuje. Samo sebou existuje stanovisko Generálního štábu k tomu, že tato letadla jsou plně vyhovující pro potřeby Armády České republiky. Já dokonale rozumím, že kolega Hamáček prostě musí používat slova jako skandál a podobně, to patří k jeho roli opozičního stínového ministra obrany. Ale on ten příběh není tak dramatický. Je evidentní, prosím, že se při nákupu těch letounů nepovedlo koupit dobrá letadla. O tom už v této chvíli není sporu. Je jenom otázkou, zda se vrátit k ‚Andulám‘, k Antonovům, a jít cestou, kterou tady zmínil kolega Hamáček, možného pronájmu na nějakou dobu a vypsat tendr, který by se vyhodnocoval několik let. A pořídíme letadla, která budou velmi podobná těm CASÁM. To nemyslím, že pořídíme něco jiného. A nebo pokusit se ještě s výrobcem učinit nějakou nápravu. Já mám jenom pocit, že už i z psychologického hlediska ta náprava je téměř nemožná.

Moderátor (Jan Bumba):

Prosím, pánové, velice stručně ještě váš komentář k tomu, co dnes řekl prezident Václav Klaus na armádním velitelském shromáždění, že renomé armády poškodily podezřelé nákupy techniky v posledních letech, včetně dopravních letadel CASA. Pane Vidíme?

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Pochopitelně. To renomé české armády to nezvedlo. A teď nemluvíme jenom o CASÁCH, ale i o všech možných dalších nákupech, které jsou takovým či onakým způsobem zpochybňovány.

Moderátor (Jan Bumba):

Jak a proč k tomu došlo tedy? K těm nákupům?

Prosím?

Moderátor (Jan Bumba):

Jak a proč k těm nákupům došlo?

Jan Vidím /ODS/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR:

Ve chvíli, kdy nakupujete nějaký vojenský materiál, nějakou vojenskou technologii rychle, protože ji zkrátka voják v tu chvíli někde ve světě, v nějaké velmi specifické misi, potřebuje, tak takový rychlý nákup nikdy není nákup, který podléhá několikaletým výběrovým řízením. A tam samozřejmě mohou nastat ty problémy, které nastaly.

Moderátor (Jan Bumba):

Pane Hamáčku, prosím váš stručný komentář?

Jan Hamáček /ČSSD/, poslanec a stínový ministr obrany:

Ten zásadní problém je v tom, co se již podařilo odstranit. To znamená, že armáda v minulosti nakupovala techniku a zbraňové systémy přes prostředníky, kteří na těch dodávkách měli velmi vysoké marže. A pak samozřejmě ceny, za které armáda kupovala tu výbavu, byly podstatně vyšší než ceny, za které nakupují některé jiné armády. Takže to se podařilo změnou zákona odstranit. Nyní armáda může nakupovat přímo od dodavatelů. Takže doufám, že v budoucnosti již budeme nakupovat za standardní ceny, za stejné ceny, za které nakupují naše spojenecké armády v Alianci.

Moderátor (Jan Bumba):

Pánové, obama děkuji, děkuji za rozhovor. Děkuji za váš čas. Poslanec, stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček a místopředseda sněmovního výboru pro obranu, Jan Vidím z ODS.

Mgr. Jan Vidím

člen oblastní rady