22. února 2021

Události, komentáře: Testovaní a očkovaní

(ČT 24) Bude negativní test vstupenkou do společnosti - do školy, na kulturní akci nebo sportovní utkání? A jak zvrátit nepříznivou epidemickou situaci? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro europoslance Jana Zahradila /ODS/ a ministra kultury Lubomíra Zaorálka /ČSSD/.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Jak zaznělo, vláda schválila zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Na řadě míst budou nově povinné respirátory, nanoroušky nebo 2 chirurgické roušky přes sebe. Lidé budou muset nosit mimořádnou ochranu úst a nosu na místech s vyšší koncentrací lidí, jako jsou zastávky MHD, dopravní prostředky, obchody, nemocnice nebo domy sociálních služeb. Opatření tedy začne platit ve čtvrtek.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Bude potřeba nosit minimálně tu chirurgickou roušku nebo podobný ochranný prostředek, nikoliv podomácky vyrobený. A v těch přesně definovaných místech, kde je zvýšené riziko přenosu onemocnění. To bude ideálně respirátor, případně dvojnásobná nebo přes sebe podané 2 obličejové masky.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A vláda dnes také oznámila, že stále počítá s návratem žáků do škol od března. Tendr na dodávku rychlotestů zůstává v platnosti. Podle ministra zdravotnictví ale bude záležet také na epidemické situaci a schválení pandemického zákona.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Tam platí ten záměr, aby to bylo v době od 1. března dále, bude ale záležet velmi na tom, jak se podaří rozdistribuovat ty testy, které, jak říkal pan vicepremiér, přiletí v neděli a také podle toho, jestli bude nebo nebude nakonec v platnosti pandemický zákon.

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech, komentářích Lubomír Zaorálek z ČSSD, ministr kultury. Dobrý večer.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
A europoslanec
Jan Zahradil z ODS. Dobrý večer.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane ministře, vláda opět, dlouhé jednání, v čem byl dneska hlavní problém, na čem jste se nejvíc zasekli?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, tak na těch respirátorech zrovna a na tady těch na opatřeních, které bychom přijali dneska už k tomu, abychom omezili ten pochod toho viru Českou republikou ze západu na východ. To bylo asi hlavní téma. A některé věci jsme stihli udělat, v některých budeme pokračovat, protože k těm opatřením, které jsme přijali a které se týkají těch respirátorů a dvojitých roušek, tak bychom chtěli ještě, aby se situace změnila také ve firmách a u zaměstnavatelů, ale s těmi ještě chceme jednat. Dneska jsme schválili jednu novelu, která se týká pomoci zaměstnavatelům, budeme jim pomáhat s těmi samotesty, které by stát pomohl finančně zabezpečit, aby se jich daleko hojněji využívalo, protože se ukazuje, že právě situace ve firmách, i na to se musíme soustředit. Takže některé věci se přijaly právě vůči nim, ale bude ještě pokračovat i debata o tom, jak posílit tu ochranu ve firmách, a na to ještě budeme potřebovat s nimi mluvit.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste prakticky od léta jednali poprvé osobně ve Strakově akademii, doteď to byly online zasedání prostřednictvím Webexu, proč?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
To vlastně se přiznám, po tom jsem se ani moc nepídil. Ale byli jsme pozváni na to jednání, takže myslím si, že ten důvod byl ten, že u toho jednání byli také zástupci Bezpečnostní informační služby a zahraniční služby, takže zřejmě to, že oni podávali informaci, které se týkaly oněch testů, tak a toho výběrového řízení na testy, tak to byl asi důvod.

Michal KUBAL, moderátor:
Tam jsem mířil, jestli bylo natolik citlivé, že to nesnesli ani, řekněme vládní zabezpečené linky.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Předpokládám, že to byl důvod, proč jsme se sešli fyzicky poprvé po půlroce.

Michal KUBAL, moderátor:
Mimochodem, jaký signál podle vás vysílá to, co se odehrálo mezi premiérem a předsedou vaší strany, prvním vicepremiérem o víkendu. Ta komunikace přes média a sociální sítě?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Signál, tak já tady asi nechci podávat informaci o debatě, která měla být a měla i zůstat vnitřní vzhledem k tomu, že byla takto zorganizována.

Michal KUBAL, moderátor:
Stala se veřejnou, na to se ptám.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já si myslím, že podstatný je výsledek té debaty. Samozřejmě dnes to je taková situace, navíc dnes ještě zvlášť obtížná, protože asi procházíme teď velmi obtížným obdobím. Ty testy bylo třeba vlastně dát nebo je nakoupit poměrně velmi rychle. Ministerstvo vnitra se toho ujalo, dostalo k tomu seznam těch možných dodavatelů. No a samozřejmě dneska jsme se bavili i o tom, jak vlastně vznikl ten seznam, bavili jsme se o tom způsobu, jak to bylo provedeno, ale podstatné je, ten výsledek, že závěr je, že předpokládáme, že v neděli testy dojdou a uděláme další krok k tomu, abychom udělali to, co na čem je dohoda vlastně s opozicí, abychom se pokusili v nějakém poměrně blízkém termínu aspoň obnovit do škol docházku těch končících ročníků devátých základních škol a středních škol.

Michal KUBAL, moderátor:
Bylo to bouřlivé jednání?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Možná chvilkami ano, ale to se na vládě děje občas.

Michal KUBAL, moderátor:
Bylo to bouřlivější, než to obvykle bývá? Tím, že to bylo osobně, tím, že to bylo o takovém tématu, které by hýbalo politickou scénou o víkendu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já si myslím, že vždycky je důležité to, že se dokáže vláda dohodnout, a to si myslím, že na tiskovce bylo vidět.

Michal KUBAL, moderátor:
Dostaneme se ještě k časování té dohody. Pane Zahradile, dneska
senátoři ohlásili úpravu pandemického zákona, který odsouhlasila široká shoda ve Sněmovně. I senátoři vlastně ODS pomáhají opravovat to, co vlastně i poslanci ODS pomohli schválit. Nejde se domluvit?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Nejsem
senátor.

Michal KUBAL, moderátor:
Ve vedení té strany...


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Nemohu vám na to odpovědět, protože vedení
ODS v tuhle chvíli bezprostředně nezasedalo. Já jsem samozřejmě vycházel z toho, že je tady nějaká generální dohoda jednak mezi poslaneckými kluby, ale i mezi protějšky v Senátu. Je tedy možné, že senátoři dospěli k názoru, že v tom návrhu pandemického zákona jsou některé sporné pasáže, které by mohly vést k podobným nesrovnalostem, jako jsme teď zažili při vyhlašování nouzového stavu a že se tedy budou snažit do toho nějakým způsobem zasáhnout. Já bych chtěl věřit, že tady dojde k nějaké rychlé dohodě, že pandemický zákon bude schválen, že nám opravdu poskytne základní právní rámec pro to, jak nakládat, jak se vlastně vláda může chovat, jakým způsobem může ospravedlňovat různá restriktivní opatření během té epidemie, protože to jsme doposud neměli. A všichni vycházejí z toho, aspoň tedy minulý týden to ještě tak bylo, že on bude schválen v řádu dní. To znamená, pokud je mi známo, je tady dohoda, že nouzový stav by měl skončit dvacátého sedmého nebo 28. února, což je opravdu za chvíli, to je za 3 dni. Takže doufejme, že se to dá nějak do pohybu.

Michal KUBAL, moderátor:
My tady velmi často, myslím, že oprávněně vytýkáme vládě, že není jasné, do poslední chvíle, co se děje. Teď v pondělí nevíme, co bude v neděli. Podle čeho tahle země se bude řídit v neděli. A je to věc, která je tentokrát spojena s opozicí, s vaší stranou mimo jiné. Nepřispívá i opozice, řekněme, tímto nekoordinovaným postupem, vnitrostranicky nekoordinovaným k tomu, aby tady ta situace nebyla přehlednější?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Ne, to musím odmítnout, já myslím, že jsme se chovali jako opozice minulý týden velmi vstřícně.

Michal KUBAL, moderátor:
Mluvím o tomto týdnu.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Premiér evidentně pod tlakem, který na něj byl vyvinut, to je zapotřebí zdůraznit, tak najednou projevil určitou ochotu k dohodě. Teď nám to samozřejmě zase zkomplikoval ten prudký nárůst té negativní situace, to znamená, že některé ty přísliby, ať už jde o rychlé otevírání škol, nebo o otevírání obchodů, tak najednou z toho jakoby vláda začala couvat. Teď do toho přišlo ještě rozhodnutí Ústavního soudu, který vlastně zrušil to uzavření těch malých obchodů, protože ho prohlásil za diskriminační, kdy prostě nebylo jasné, podle jakých kritérií se třeba otevřela květinářství a zavřela obuvnictví. Takže my tady máme celou řadu protichůdných tlaků a je zapotřebí se tím nějakým způsobem prosmeknout. A zároveň tedy vzít na vědomí, že ta situace se opravdu zhoršuje. Ona se nezlepšuje, ona se zhoršuje. Takže já doufám, že hlavně teď tady budou jasná kritéria toho pandemického zákona, která nám umožní, vládě umožní a také
Poslanecké sněmovně, respektive Parlamentu umožní kontrolovat, jakým způsobem se vyhlašují jednotlivé restrikce, jestli je to oprávněné, není to oprávněné, a to je záležitost, kterou je zapotřebí vyřešit v řádu dní. Já nevím, co udělá Senát, skutečně to nevím. Věřím, že ta dohoda bude, věřím, že to datum 27. nebo 28. února bude dodrženo.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane ministře, dvě věci, které se tady objevily. Já začnu postupně, nevyzpytatelnost nebo možná čekání na poslední chvíli, než se něco objeví. Do poslední chvíle si všichni mysleli, že tyhle respirátory budou povinné od zítřka. Najednou je tam ten čas, ale ten čas jsme se dozvěděli v 10 hodin večer, dvě hodiny před tím, než byla původně avizovaná platnost toho opatření. Není tohle prostě už zbytečné?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No já si myslím, že by bylo dobré vždycky omezit jakékoliv vyjádření před tou vládou a pak dávat jenom ta na tiskové konferenci. Ale mohu říci, že ten důvod, proč to není okamžitě, je právě proto, aby lidé měli trochu času, aby bylo aspoň pár hodin času se na to zareagovat to byl jediný důvod, proč se to odložilo.

Michal KUBAL, moderátor:
Celý víkend celá republika nemluví o ničem jiném než o tom, že budou od zítřka, od dnešní půlnoci platit respirátory, je to jinak teď, což samozřejmě dává lidem čas, ale dozvídáme se to opět, opakuji 2 hodiny před tím, než to mělo začít?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ano, to je to co vlastně, jak říkám, by bylo ideální, kdyby se nedávala žádná vyjádření předem, ale to se nedaří. Já chci zdůraznit, to, co říkal tady kolega Zahradil. Největší téma dnes je opravdu ten pandemický zákon, protože vy jste to už řekl. Koncem týdne v neděli končí nouzový stav, ta situace je vážná a my potřebujeme nástroje. Takže my jsme, pro nás je opravdu strašně důležitá ta dohoda, kterou jsme s opozicí udělali. Zítra se bude v 11 hodin zase jednat s opozicí. Ministr Blatný bude jednat v
Senátu odpoledne. Tohle je pro nás naprosto klíčové, já si nedovedu představit, že bychom se nedohodli. Podle mě politika je umění kompromisu a dneska to platí podle mě dvojnásob. Já prostě spoléhám na to, že ta jednání dnes povedou mezi vládou a opozicí k tomu, že se buď se podaří dohodnout v Senátu, anebo potom budeme vědět, že platí ta dohoda Sněmovny a že my budeme schopni z nouzového stavu přejít do toho pandemického zákona. Pandemický zákon není tak silný jako nouzový stav, tam jsou, to asi není třeba opakovat, ale je to přece jenom něco, s čím můžeme pracovat.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já myslím, že opozice prokázala docela dost dobré vůle. Tady je prostě několik případů, kdybychom tu vládu za normálních okolností opravdu mohli ukřižovat. Zpackaný tendr na ty testy do škol, kdy se premiér veřejně hádá s vicepremiérem, pomalu na sebe podávají trestní oznámení. Nebo nedokonale vyřešené zavírání obchodů, které prostě zruší Ústavní soud. No to samozřejmě, to nám ta vláda nabíjí sama na sebe, ale my to nechceme využít k tomu, abychom teď v téhle krizové situaci, prostě to shodili všechno ze stolu a najednou si jenom mnuli ruce, že vláda má problém, tak my jako opozice z toho budeme těžit, protože to by bylo nezodpovědné. Bylo by to nestátotvorné. Takže tohle jsou problémy. My třeba budeme chtít vědět, jakým způsobem probíhalo to výběrové řízení, protože i ta firma, co byla vyřazena, i ta firma, co to vyhrála, tak tady jsou obestřeny mnoha podivnými okolnostmi, ale to neznamená, že ta původní dohoda na tom pandemickém zákonu by měla padnout, protože to je klíčová věc.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jednu věc bych rád upřesnil. Ústavní soud nezrušil teda to platné usnesení.

Michal KUBAL, moderátor:
Nezrušil to platné, které je ale založené na podobných principech jako to, které zrušil.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
On v podstatě v tom, já jsem to neměl možnost ještě studovat důkladně, ale pochopil jsem, že hlavní, co řekl Ústavní soud, je, že se má lépe, vláda má ale přesněji zdůvodnit to opatření do budoucna. My jsme dneska se bavili s ministerstvem, jestli jsou připraveni, řekli, že už na tom pracují. To znamená, tohle je přesný obsah toho, jinak samozřejmě teď v této chvíli se nic neruší, ani to není úplně tak, že by vláda zrušila.

Michal KUBAL, moderátor:
...to oficiálně zaznělo. Nicméně mnoho expertů se shoduje na tom že, že ten princip je podobný, na kterých jsou postavené vlastně oba 2 zákazy, stejně jako ten soubor těch výjimek, které působí podle soudců do značné míry nahodile. Ale klade se otázka naprosto základní, pane ministře, nejde to, 1. března to bude rok, nejde to po roce udělat pořádně? Nejde to už po roce opravdu vyhlásit tak aby, aby to nebyla zase další věc, která bude shledána protiústavní?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Možná právě proto ta vláda trvala také tak dlouho. Také proto jsme se dohodli, že vláda bude zasedat ve středu a zřejmě i v pátek, to znamená já vám dneska nebudu nic slibovat, jenom mohu...

Michal KUBAL, moderátor:
...neslíbíte mi...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
A snažím se teda, abych ty věci dělal co nejpřesněji, ale myslím si, že dnes vláda i to dlouhé jednání bylo právě, abychom napravili, je to, když pokud není, to, že se dneska stále, nevypadá to tak, že vláda podává informace jednoznačně a dostatečně srozumitelně, ale hlavně včas. Jako pořád jako kdybysme trochu za vozem...

Michal KUBAL, moderátor:
Ano, to si myslím, že je obecně princip, řekněme, doby od léta až dodneška. Pojďme se podívat k sousedům, k zemi, o které se často mluví o tom, že je nám nejbližší, bohužel nám je nejbližší v tom, jak to tam v současné době vypadá s pandemií.

Pane Zahradile, sice politický hlas, nicméně hlas zároveň z terénu. Co podle vás je teď nutné dělat, jak postupovat dál?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já už jsem tady na začátku říkal, že my jsme tady vlastně dvojím tlaku. Jednak vidíme, že situace v některých regionech se výrazně zhoršuje, Karlovarský, západočeský, že narůstá úmrtnost, narůstá počet nakažených, nemocnice už mají překročenou kapacitu, a pomalu to jakoby postupuje tou zemí ze západu na východ, a pak naproti tomu máme ten druhý tlak, a to je tlak prostě drobných podnikatelů na to, aby mohli otevřít, aby prostě se ekonomicky úplně nepoložili.

Michal KUBAL, moderátor:
To je popis posledního roku.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Teď vlastně je podpořil ten Ústavní soud v tom. Máme tady zoufalé rodiny, prostě rodiče, kteří už tlačí na to, aby se otevřely školy, protože vidí, že těm dětem to bude scházet, a že to bude mít prostě velký dopad na úroveň jejich vzdělání. A teď je zapotřebí mezi těmito dvěma tlaky se nějak pohybovat. Myslím, že ten pandemický zákon by tomu mohl pomoci. Já ho teda nepovažuju za samospasitelný, ale je lepší ho mít určitě. Hlavně je zapotřebí nadefinovat, co tedy a za jakých podmínek může být otevřeno.

Michal KUBAL, moderátor:
Jsme teď v té situaci po tom, co jsme slyšeli jsme v situaci, kdy můžeme debatovat o tom, co může být otevřeno.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
To se musí právě teď nadefinovat. K tomu aspoň já, jak tomu rozumím, bude sloužit ten pandemický zákon, kde budou jasná kritéria toho, měřitelná kritéria toho, co a kdy se eventuálně může otevřít. Zase dám příklad, jestliže jsme měli otevřené květinářství a zavřené obuvnictví, a přitom tady platila nějaká regulace typu 1 člověk na 15 m2 s rouškou, že v prodejně nesmí být víc než 2 lidi, a tak dále, a tak dále, tak jestli pro 1 malý obchod to platí, proč to nemůže platit pro ten druhý. S tím školstvím, tam já uznávám, že je to citlivé prostě. Myslím, že se to zvládnout dá, pokud je tady bude dostatek těch testů, pokud bude zajištěno testování. Samozřejmě klíčové je očkování, prostě dostatek vakcín, který tuhle chvíli nemáme, přestože jsem četl, že má přijít teď nějaká zásilka dalších 200 000, tak vlastně pořád se ještě neblížíme ani k milionu vakcín.

Michal KUBAL, moderátor:
Navzdory tomu…


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Máme tady deset a půl milionu.

Michal KUBAL, moderátor:
Nejsme schopni vyočkovat ani to, co už tady máme.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Pak je tady Moderna, AstraZeneca, to jsou jako desítky tisíc. Čili my máme proočkováno asi 5 % obyvatelstva. To nestačí. Jestli to tímto tempem bude pokračovat, tak to budeme očkovat do konce roku 2022. Takže ty vakcíny, to je další důležitá věc. Tam prostě musím říct, že trochu zaspala Evropská unie, protože uzavřela smlouvy se společnostmi, které ještě ani nezačaly dodávat na trh, tam prostě ty vakcíny ani nejsou. Společnost Sanofi třeba začne dodávat až někdy koncem rok. Takže je tady celá řada prostě nepříjemných souher okolností. Vládu tady asi ani už trápit nebudu prostě, protože.

Michal KUBAL, moderátor:
O to se postarám já.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
To si prostě asi vyřídíte vy. Ale je zapotřebí prostě se tím nějak prosmeknout, abychom úplně nezadusili ten ekonomický život, nebo úplně nezrušili jednu generaci, pokud jde o možnost přístupu ke vzdělání, a zároveň, abychom ten národ nezničili tou epidemií.

Michal KUBAL, moderátor:
Říkám, opět říkám, za a) samozřejmě se uzavíraly smlouvy, ve chvíli, kdy se stále ještě vyvíjely jednotlivé látky, to byla tedy první reakce, druhá reakce popsal jste skvěle to, v čem jsme od jara, ale samozřejmě je to neustálé vyvažování, a právě ďábel tkví v tom detailu, jak v tom vyvažování pokračovat dál. Pane ministře, máte pocit, že toho, jak probíhá jednání na vládě to, jak sledujete ministra zdravotnictví, že je jakýsi pocit urgentně s tím toho, že teď ten okamžik, že teď se musí něco udělat zásadně, zásadně změnit celý postup, zásadně změnit strategii. Zásadně změnit přístup tak, aby lidé začali respektovat, co vláda nařizuje za a) a za b), aby to začalo nějakým způsobem už konečně zabírat?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já si myslím, že není možné čekat, až něco začne zabírat. Je třeba jednat. A teď rozhodně není žádný čas na uvolňování. Jako vláda dnes přijala řadu věcí, které jsou podle mě velmi důležité, to rozhodnutí o pomoct s testováním ve firmách v podnicích to je velice důležitá věc. Ale celá ta pozornost soustřeďovala na podniky, abychom jednak zabezpečili to, že se tam ten virus nebude šířit. Bonus nemocenské, který je ve Sněmovně schvalovaný. Ministr dneska mluvil o tom, že se má omezit koncentrace v hromadné dopravě. To znamená, to jsou konkrétní kroky, které se teď musí dělat pro to, aby se zamezila pohyblivost viru. A hlavně vytvářet alianci lidí, kteří budou odmítat to, co i mně se stalo, když jsem vyšel ze Sněmovny, tak tam byl takový skoro zástup lidí a křičeli, tak jsem se s nimi dal do debaty a oni mi tvrdili, že tady je pouze chřipka, a že vlastně my z toho děláme. To mě šokovalo také, že najednou jsem zjistil, že je marná debata, že pořád vlastně je tady řada lidí, kteří strašně to podceňují. To a navazuji to tady zaznělo, to znamená vytvářet ale podle mě alianci těch, kteří jsou si vědomi toho, že je třeba dodržovat pravidla, která jsou, protože tady celá řada věcí je podle mě je čas na to, abychom se dohodli s opozicí. To je pro mě strašně důležité, tady najít kompromis, najít dohodu a garantovat to, že se nestane v pondělí to, že by najednou jsme neměli základní rámec zákonný pro to, abychom ta opatření dodržovali, protože pak by nemělo cenu ani mluvit o školách a o ničem.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste sám říkal, že pořád ještě vláda kulhá zatím, co se děje a musíme říct, že ten virus už teď už teď nejde před vámi on běží britské variantě, která se šíří, jak jsme slyšeli od západu na východ, jsou další okresy, které vykazují zásadní nárůst, znovu se ptám. V okamžiku, když slyším ministra zdravotnictví, který říká - nevím, jestli nenastal čas neobrátit se k osobní zodpovědnosti každého z nás tak, abychom doufali, že každý z nich udělá ten správný krok. Chci tohle slyšet od představitele vlády. Chci tohle slyšet od člověka, který stojí v boji proti pandemii? Chcete to slyšet vy, no?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já jsem byl taky trochu zaražen, a potom jsem si to s ním vyjasňoval, protože mně připadá, že.

Michal KUBAL, moderátor:
Jako vyjasněte to i nám.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ano, protože podle.

Michal KUBAL, moderátor:
Není to defétismus?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ano, no právě, jako já si myslím, že tady je evidentně role státu, kterou on musí sehrát. Dneska není možné říci lidem - teď se starejte o sebe, to je jako kdybych v letadle při přistávání sdělil cestujícím. Jakože třeba, aby převzali vlastní odpovědnost, takže a je to je to co jsem se tady snažil vyjmenovat dneska to mnohahodinové jednání vlády bylo přijetí celé řady rozhodnutí, které se týkají toho, jak tu pandemii dostat pod kontrolu.

Michal KUBAL, moderátor:
Jinými slovy, je to každodenní byznys, anebo se dneska odehrál nějaký zásadní předěl. Je tohle začátek nové kapitoly v boji proti pandemii.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jako mě to připadá, to znamená.

Michal KUBAL, moderátor:
Anebo to jsou drobné kroky, když použiju drobnou masarykovskou práci, která nás někam dotáhne. Je i jak, mě zajímá jenom k, jaká je momentální, jaká je nálada ve vládě, jaká je strategie vůbec dalším postupu?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Nemáme teď nějaký senzační krok. To znamená, teď nevyhlašujeme něco, co absolutně zlomové.

Michal KUBAL, moderátor:
Zmínil jste spolupráci s opozicí například. To by byl vzácný předěl.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Třeba, to tady opakuju pořád dneska. Ale třeba to, že jsme za ty poslední vlády jsme se dohodli na tom, že podniky a firmy jsou jedna z těch klíčových věcí, kde nedochází k šíření viru, a že tomu musíme věnovat nejenom čas teda a zákony a taky peníze, o kterých jsme dneska rozhodli, že do toho dáme. A udržet dohodu s opozicí a podle mě i postupovat dohodou s ní, protože dneska je to zrovna o tom umění se dohodnout. Vytváření aliance těch, kteří odmítnou ty, kteří říkají, že se nic neděje a kteří ta pravidla nerespektují. Proto mně připadá, proto mně taky strašně vadí to, když vidím ty chyby, jako byla třeba teď ta Slavie, kde vlastně se, jako kdyby bortí veškeré úsilí, když to vypadá, že tady pilotní projekty jsou jenom pro někoho. Dneska jsme se taky o tom bavili, já vám tu kulturu, aby by se k ní dostal mohl jsem se s ministrem zdravotnictví právě o tom, pokud se dohodneme na nějakém pilotním projektu v oblasti kultury, tak to nemůže být tak, že to bude akce pro několik vyvolených, prostě všechny tyto věci se musí dělat tak, aby to byla pravidla, která platí pro všechny stejně. Když mluvím o tom, že chceme dohodu s opozicí, a že chceme alianci většiny, která chce respektovat určitá pravidla, protože už to, kdybychom dokázali, tak je hodně, tak si nemůžeme dovolit takto ničit morálku tím, že někdo se bezostyšně chová, jako, že je něco víc. To znamená nikdo nemůže jít na testy, a někdo si prostě může dívat na fotbal. To je něco, co se nemělo stát a, mně to samozřejmě strašně vadí, že se to děje. Tohle bije tu dohodu, kterou dneska potřebujeme udělat. Tedy jde o to vygenerovat určitou společnou vůli. To je na politicích, a doufám, že se nám to povede.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane ministře, kdybych byl optimistou, tak řeknu, že je skvělé, co všechno děláte, kdybych byl tedy byl pesimistou, tak řeknu, že je škoda, že to děláte až teď. Všechny ty kroky, které měly být minimálně před několika měsících.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Víte, že ten rok byl. Říkatáte rok, ale on byl ten rok úplně jiný v květnu, on byl úplně jiný…

Michal KUBAL, moderátor:
Myslím minimálně od října jedeme v podobné fázi. Nemluvě o prosincovém uvolňování, předvánočním uvolňování, ale já pojďme za...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Patřím k těm, kteří v té vládě vždycky byli příznivci těch tvrdších kroků, problém je v tom, že to vždycky stojí peníze. Jo, že to vlastně není jednoduché říci. Víte co, já si myslím, že je to vždycky přichází později. Lépe to udělat dříve. Ano to okamžitě znamená, že musíte chtít kompenzace, peníze a není lehké tady ty tvrdší kroky prosazovat. Takže, kdybyste mně to, tak já bych se tak nebránil. Mně připadá, že je dobré v případě tohoto boje s virem, dokonce i ekonomickými připadá výhodné udělat to dřív, jinak na tom prodělá.

Michal KUBAL, moderátor:
Vladimír Holan říkal život není lehký. Poslední otázka, abychom neskončili, řekněme, tak negativně. Co vás v téhle temné době udržuje při optimismu nebo naplňuje optimismem. Je něco?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Optimismem je, a tak pořád věřím, že to není úplně ztracený čas. Na jedné straně mě samozřejmě strašně mi připadají ty tragédie toho, že nedokážeme zabránit tomu, že lidé umírají, to mi na tom vadí nejvíc, a ty lidé na těch jipkách, s tím se člověk těžko smiřuje. Ale přesto já si pořád myslím, že snad to nebude to, co by naše společenství rozbilo. Ale také věřím možná jako slovenský premiér, že nakonec se ukáže, že jsme schopni držet pohromadě, a že třeba i ta dohoda, která dneska pořád je tady skloňovaná, je cesta k tomu, aby se ukázalo, že politici jsou schopni dohody, jsou schopni kompromisu a jsou schopni najít společnou cestu. Teď je tohle podle mě podmínka všeho, když nebude pandemický zákon, tak si nedovedu představit, co bude v pondělí.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Zahradile. Máte vy něco, co vás naplňuje tohoto, že vírou, nebo nadějí v těch dnešních dnech?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Především to, jak rychle se dokázalo připravit poměrně velké množství velice účinných, jak už se dnes ukazuje, vakcín, jak na tom vlastně ty výzkumné týmy pracovaly. A jak rychle to ty společnosti dokázaly uvést do chodu. Dneska se ukazuje, že třeba ta vakcína od Pfizeru je opravdu mimořádně účinná, aspoň ty různé klinické studie to prokázaly. Čili já to beru, je to výzva, je to v podstatě tragická situace, ale já jsem přesvědčen, že nejenom Česká republika, ale Evropa, ale i celý svět, že tím nějakým způsobem projde, stejně jako prošel tou pandemií španělské chřipky před 100 lety. Spousta věcí se změní. Je zapotřebí se na to připravit, prostě budou tady platit jiná pravidla, třeba pro cestovní ruch, budou možná platit jiná pravidla pro kulturní akce, když tady máme ministra kultury, to se klidně může stát, než v době předcovidové. Prostě bude zapotřebí si dávat větší pozor. Lidé budou muset být opatrnější v některých ohledech. Ale jsem přesvědčen, že jako společnost tím nakonec projdeme úspěšně, i když to bude stát tedy celou řadu tragických ztrát. To je prostě bohužel smutná skutečnost, ale nesmíme se tomu vzdát. Nesmíme se tomu poddat podle mého názoru.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
…Co by bylo národní obrození, pokud bychom si s tím nedokázali poradit.

Michal KUBAL, moderátor:
Pánové děkujeme. Teď už zbývá jenom ty skvělé vědecké úspěchy dostat do lidí. Díky za váš čas, přeji hezký večer.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Děkuju pozvání.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Na shledanou. Díky za pozvání.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí