11. února 2021

Události, komentáře: Bitva o nouzový stav

(ČT 24) Pandemie v Česku a politické spory o prodloužení nouzového stavu. Ohrožuje lidské životy víc vláda, nebo opozice? Debata v úvodu Událostí, komentářů ČT24. Česko uzavřelo tři nejpostiženější okresy - Cheb, Sokolov a Trutnov - a Německo od neděle obnoví hraniční kontroly. Zafunguje omezení pohybu v nejpostiženějších okresech? Nebo je to příliš málo a příliš pozdě? Téma pro senátorku Miroslavu Němcovou.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Hlavní zpráva dneška. Vláda neprosadila další prodloužení nouzového stavu, který tak skončí v neděli 14. února. Hlasovali pro to jen
poslanci ANO a ČSSD. Dění sledoval Jakub Pacner v Poslanecké sněmovně. Jakube, co bylo tím hlavním tedy, co rozhodlo?

Jakub PACNER, redaktor:
Hlavním bylo to, že si vláda nedokázala vyjednat dostatečnou podporu mezi opozičními politiky. Pro prodloužení hlasovalo pouze 48
poslanců, to fórum mělo ale 54. Ostatně ve svém závěrečném slovu ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že pakliže se nepodaří nouzový stav prodloužit, tak lidové řečeno, se svět nezboří, ale ta situace bude při zvládání epidemie koronaviru v Česku výrazně komplikovanější. To, na čem se dnes zejména opoziční strany shodovaly je, že nezvednou ruku pro prodloužení nouzového stavu proto, protože jim vadí, že vláda s nimi dlouhodobě nekomunikuje, že se nesnaží vyslyšet jejich požadavky, že nepřichází s jasným pandemickým plánem, s jasným rámcem toho, jak bude nakládat s nouzovým stavem a z toho důvodu tedy opozice nezvedla ruce pro prodloužení nouzového stavu. Během dne toho zaznělo u řečnického pultu skutečně mnoho. Některé projevy byly více emotivní, některé méně.

Andrej BABIŠ, premiér ČR:
Chtěl bych vás požádat ještě znovu, jestli byste to nepřehodnotili tu vaši pozici a nedali nám šanci 2 týdny, abychom vás přesvědčili, že to myslíme vážně.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Doteď jsem měl tady partnera, proto jsem se s vámi nemusel bavit, ale teď vám za 14 dní vše splním.

Zdeněk ONDRÁČEK,
poslanec /KSČM/:
Po posledních jednáních jsme konečně přišli na to, že tato koaliční vláda nás již nepotřebuje. O naše rady nestojí a naše připomínky ignoruje, či se jim dokonce mediálně vysmívá.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/:
Nebylo to příjemné zjištění, že jsme v rukou lidí, kteří jsou bezradní.

Michal KUBAL, moderátor:
Krátké ohlédnutí za dnešním dnem ve Sněmovně. Podrobnosti teď se dvěma
poslanci a jednou senátorkou. Ondřej Veselý, místopředseda ČSSD, Radim Fiala, místopředseda SPD, oba 2 poslanci a senátorka ODS Miroslava Němcová.

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Dobrý večer.

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Pane Veselý, co teď dál?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
To je otázka. Nouzový stav současný končí v neděli o půlnoci. Jsou vlastně 2 možnosti, nebo respektive možností je celá řada, ale 2 možnosti, které jsou nějaké schůdné, aby to celé nehavarovalo. Jedna možnost je, že si
hejtmani, a to bych jim nezáviděl, vyhodnotí situaci ve svých krajích a budu postupně nebo už od pondělka vyhlašovat stav nebezpečí ve svých krajích. Samozřejmě budou mít daleko menší manévrovací prostor, než má vláda a než mají oni v rámci nouzového stavu. Druhá možnost, která se jeví poměrně reálně a vlastně by tomu hodně pomohla, je, že by všech 14 hejtmanů požádalo vládu o vyhlášení nouzového stavu. Pak by se vláda dostala zřejmě do ústavně konformní pozice, to znamená, že by nevyhlásila nouzový stav znovu po nesouhlasu Sněmovny sama od sebe, ale na žádost zástupců všech krajů a hlavního města Prahy, a pak bychom pokračovali dál. Samozřejmě pak je možnost, že by se nestalo nic z toho a celá věc by se rozjela úplně navolno, a to si asi neumím představit.

Michal KUBAL, moderátor:
Za chvíli budeme mluvit s
Martinem Kubou osobně, ale on před malou chvílí, před pár minutami napsal, že vyzývá vládu k rychlému jednání o tom, jak chce řídit boj proti pandemii bez nouzového stavu. Nechceme podpora nesmyslná opatření. Chceme vrátit děti do škol, ale musíme znát jasný rámec, jak chránit zdraví a životy občanů v našich krajích bez nouzového stavu. Myslíte si, že tohle vypadá na to, že by skutečně ze strany hejtmanů přišla podobná výzva?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Pokud ta výzva nepřijde, jak říkám,
hejtmani teď v tom budou poměrně sami. Je mi jich líto a musím říct, že jim to nezávidím, ale oni si budou muset vyhodnotit situaci ve svých krajích sami, se svými týmy, s krajskými hygienami a budou si muset říct, jestli chtějí nechat tu věc běžet, tedy úplně navolno, tedy mimo těch opatření, které i bez nouzového stavu mohou jednotlivá ministerstva činit, protože pak už to není vláda, ale ministerstva. Anebo jestli si budou vyhlašovat svoje stavy nebezpečí a trochu zvýší nebo utěsní to, co vláda, respektive jednotliví ministři mohou vyhlásit. Takže je to na nich. Samozřejmě je možné, že ani ta dohoda nebude mezi hejtmany a vládou, a pak je to opravdu na jednotlivých krajích.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu, když se na to podíváme, ze čtvrtka nám zbývá ještě hodina a třičtvrtě, pátek, sobota, neděle. To je poměrně dost času na to, aby se pokusila politická reprezentace najít nějaký kompromis. Na čem vůbec ztroskotala ta jednání? Byl opravdu ten rozdíl tak zásadní, že jste nebyli schopni se domluvit?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
Já se přiznám, že jsme u těch jednání nebyl, byli tam jiní zástupci mé strany, ale když to řeknu poměrně zjednodušeně, tak téměř všichni si stěžovali na přístup pana premiéra. Ale říkám, já jsem na těch jednáních nebyl, takže mohu hovořit pouze z druhé ruky.

Michal KUBAL, moderátor:
Nevíte konkrétně, co by to mohlo znamenat?

Ondřej VESELÝ, místopředseda strany /ČSSD/:
No, ta stížnost byla taková, že pan premiér jednal při těch jednáních nekompetentně, že vlastně nebyl schopen uceleně vést jednání, že se stavil nebo choval, jako by on byl žádán o něco a ne on o něco žádal. Takhle jenom obecně, já jsem u těch jednání nebyl.

Michal KUBAL, moderátor:
Zaznívá od
poslance vládní strany. Jenom připomenu k tomu. Paní senátorko, vaše hejtmani dneska vydali prohlášení: „Zrušením nouzového stavu se epidemická situace jako mávnutím kouzelného proutku nezmění. Stejně budeme na úrovni krajů nuceni hledat legislativní řešení.“ Je podle vás teď ten čas rušit nouzový stav, když tohle slyšíme od lidí, kteří jsou velmi blízko tomu, jak ta situace opravdu vypadá v terénu?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Já myslím, že jsme blízko té situaci všichni. Už od loňského března zažíváme s malou přestávkou život v nouzovém stavu. A dlužno říci, že ten dnešek je výsledkem skutečně nekompetence vlády. Nakonec to potvrdil před chvilkou zástupce strany sociálně demokratické pan Dr. Veselý, když říkal, že ta dnešní jednání byla jednání s premiérem, který je nekompetentní. Čili představa, že necháme dál zemi v nouzovém stavu v rukou člověka, který je nekompetentní a nejenomže nevyslyší členy své vlády, své koalice, ale naprosto odmítá poslouchat kohokoliv, tak je podle mě daleko horší tato představa, než to, že si nyní sednou
hejtmani. A já si nemyslím, že oni nemají zmapovanou situaci ve svých krajích. Koneckonců dennodenně ji musí řešit v různých aspektech. A jsem přesvědčena, že už svůj nějaký jízdní řád, co je nejdůležitější a co budou potřebovat od vlády, mají. Nakonec o tom svědčí i to vyjádření jihočeského hejtmana pana Kuby. Nemyslím si, že dneska máme jásat, ale ten výsledek toho, že je zrušen nouzový stav, je výsledek naprosté nekompetence této vlády, která odmítala po řadu měsíců jakýkoliv rozumný návrh, který přicházel. A teď se diví, když místo vyjednávání, na kterém opravdu závisí hodně, odjede premiér shánět nějaké ruské vakcíny napřed do Maďarska a potom do Srbska a nesvolává ta jednání. Co čekal, že bude? Vždyť se ho doprošovaly ty opoziční strany, aby vůbec ta jednání byla zahájena. Pak je svolá hodinu a půl. Jestli takhle řídil své firmy, tak se nedivím, že je žijí jenom z dotací, ale řídit stát jako firmu tímto způsobem je ke škodě nás všech.

Michal KUBAL, moderátor:
Paní
senátorko, já jsem zaznamenal spoustu poměrně negativních reakcí ze strany zdravotníků, lidí, kteří jsou opravdu v první linii, kteří opravdu jedou v plném nasazení dlouhé měsíce už od října. Nemluvě samozřejmě o jarním nasazení. Ti to úplně nechápou. Nebylo, řekněme, lepší cestou domluvit se na nějakém kompromisu, například dvoutýdenní prodloužení a během těch dvou týdnů opravdu vládu tlačit k tomu, aby přistoupila na to, co po ní opozice požaduje?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Musím říci, že ve svém okolí a dokonce ve své rodině mám několik lékařů a ty obavy já slyším a sdílejí je, ale zároveň od nich slyším tu kritiku, do jaké situace byli postupně stavěni, ať už vezmeme ten začátek, tedy březen loňského roku, kdy neměli ochranné pomůcky a premiér bagatelizoval tuto situaci, až k dnešku, kdy opravdu vím, že tento sektor je přetížený. Ale jsem zároveň přesvědčena o tom, že premiér nebyl schopen ani v té personální rovině nabídnout lidi, kteří by ten rezort řídili. Nakonec si vezměme ten paradox, když on sám sebe postavil do čela očkovacího týmu, odjel vyjednávat o ruských vakcínách mimo Českou republiku a sdělil, že vyjednávání o ukončení nouzového stavu je vlastně úkolem pro ministra zdravotnictví. Vždyť to je ukázka úplně absurdního rozdělení kompetencí v té vládě. Jeho prvořadým úkolem bylo tady vyjednat podporu ve Sněmovně. A já jsem přesvědčená, že zdravotníkům může být poskytnuta taková podpora, jaká byla dosud, že neplatí to strašení ze strany vlády, že teď vlastně zdravotníci zůstanou v celém problému sami. To není pravda. Prostě je úkolem vlády o tento rezort se starat i nadále. A je i úkolem vlády zajistit, aby vše fungovalo, jak má. Pokud to tak necítí, tak ať okamžitě podá demisi.

Michal KUBAL, moderátor:
My za chvilku od vlády bychom to měli slyšet. Za pár minut by měla přítel tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného. Pane Fialo, jak z pohledu SPD vypadalo to dnešní jednání?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já vidím, že jsem jediný z kolegů, který na tom ranním jednání byl. My jsme dlouhodobě už dopředu říkali jako hnutí SPD, že nouzový stav nepodpoříme, protože jsme měli zájem na tom, aby vláda změnila strategii a přístup k celé té epidemii. Když si vezmete, že vlastně zařídila nejprve Semafor, který nefungoval, potom PSA, na který už potom nereflektovali, dále trasování, které nefunguje, vakcinační strategii, kde nemáme vakcíny, tak jsme říkali, že prostě vláda musí přehodnotit strategii a koncepci. Paradoxem je nebo naším velkým zklamáním z toho dnešního jednání je to, že vláda nemá koncepci žádnou. Prostě nemá žádnou strategii. Každý den se podívá na čísla a rozhoduje se ad hoc, co udělá. Pan premiér Babiš nás žádal o to, abychom mu dali aspoň 10 dnů a my jsme se ho ptali: „Pane premiére, co budete dělat těch 10 dnů? Teď jste zavřeli 3 okresy, tak za 10 dnů při té strategii, kterou dnes máte nebo spíš nemáte, se tady zase sejdeme, bude zavřeno 6 okresů a vy budete žádat o dalších 10 dnů?“ To prostě podle nás chce velmi razantní a radikální změnu kvůli všemu, kvůli těm lidem, kteří jsou v nemocnici hospitalizováni, kvůli těm, kteří umírají. A je potřeba, aby si to vláda uvědomila.

Michal KUBAL, moderátor:
Teď tady přicházejí další informace, které přicházejí z těch nejpostiženějších okresů. Zdá se, že to nebyl přelom jenom na politické scéně, ale zdá se, že se opravdu rýsuje nebo potvrzuje přelom na zdravotnické, řekněme, frontě. 80 % nakažlivější kmen, který se nám tady šíří. Zprávy o čím dál mladších ročnících na jednotkách intenzivní péče. Očkování vypadá na dlouhé měsíce. Pane Fialo, je tohle ten okamžik, kdy opravdu rušit nouzový stav a zkoušet hledat nějakou jinou strategii? Není cesta spíš se snažit ty plány, o kterých vy jste mluvil, že nebyly dotažené do konce, testování, trasování, očkování, to, co funguje v jiných zemích, kde byli schopni to dotáhnout do konce do, řekněme, dokonalejší podoby než v České republice, není spíše lepší cesta se snažit tohle vylepšit, než teď začínat úplně s čistým štítem nebo s čistým stolem? Hledat řešení úplně jiné?

Radim FIALA, místopředseda hnutí /SPD/:
Já si myslím, že je právě správný čas. My musíme udělat velkou změnu. Jestli chceme lidi ochránit, tak musíme udělat změnu. Dneska už víme, že plošná opatření, která dělala tato vláda, nefungují, že možná fungují chvilku, ale potom celou tu společnost dostávají do velmi složité situace. A vidíte, že hospitalizovaní jsou pořád. Lidé, kteří s covidem umírají, jsou pořád. Takže je potřeba tu strategii přehodnotit. Co je důležité a co je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí, je ta vakcinace. Vakcinace, hnutí SPD říká, že by měla být dobrovolná a že by si lidé měli vybrat vakcínu. A to, jak rychle vláda sežene vakcíny, jak rychle dokáže proočkovat ty ohrožené a rizikové skupiny, na tom do velké míry bude záviset, jak moc budou nemocnice přetížené a zdravotníci a jak moc nebo jak rychle se Česká republika znovu začne vracet k normálu, který známe a který jsme tady znali před rokem a půl.

Michal KUBAL, moderátor:

K tomu bychom se všichni samozřejmě rádi vrátili co nejdříve. Pánové a dámo, děkuji za váš čas. Za panem Veselým už se chystá tisková konference. Za pár minut tam zamíříme. Děkuji a hezký večer.

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:

Hezký večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Tolik tedy tisková konference vicepremiérky Aleny Schillerové, ministra zdravotnictví Blatného a šéfa
poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ve spojení s námi znovu senátorka Miroslava Němcová za ODS. Paní senátorko, to, co jsme slyšeli teď naposledy od pana Faltýnka. 10 hodin předvolební kampaně na lidských životech, opoziční předvolební kampaně, jak na to reagujete?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Já skoro bych se chtěla nějak sama sebe uklidnit, protože se mi zdá, že tohle je to nejhorší, co se může v politické rovině říkat. My jsme byli, opakuji to, my jsme byli rok svědky toho, kdy na jedné straně se opozice a řada expertů, zdravotníků domáhala nějaké rozumného dialogu s vládou, k ničemu jsme nedospěli. Dneska, když, dnes na to asi nebude čas, ale když se podíváme zítra a zanalyzujeme si ta hlasování, která byla u těch doprovodných usnesení dnes v
Poslanecké sněmovně, tak se podívejme, jak hlasovalo hnutí ANO například o tom, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby plně spolupracovala s kraji, tak takové usnesení, když neprojde, když neprojde, pokud se nemýlím ani usnesení o tom, aby předložila ten návrh pandemického zákona, který by byl novou moderní cestou, jak postupovat v takhle dlouhé situaci, protože ten zákon o nouzovém stavu se řeší na stav nouze aktuální a potom mají být používány jiné nástroje, tak, když neprojde ani tohle, tak, když neprojde ani urychlení nákupu vakcíny mimo ty zdroje, které máme objednané, pokud je to legální cesta a pokud je ta vakcína k mání, a to je to řešení, ke kterému se všichni upínáme a proti tomu jsou hlasy hnutí ANO, tak na tom já chci demonstrovat, že obdobně byla vedena i jednání s vládou podél celého toho roku. Teď vám každý řekne, že si přeje, aby zde bylo co nejvíce vakcín a co nejlépe zorganizované očkování. A kde je výsledek? Já se dozvídám z otevřených zdrojů, že nějaká možnost získání legální prověřené vakcíny, která by byla skutečně garantovaná kvalitou, tak že na trhu je a naše vláda po této cestě nejde, ale premiér odjíždí shánět Sputnik, který ještě neprošel všemi těmi zdravotními povinnými procedurami k tomu, aby byl uznán jako vakcína, která může být aplikována. Notabene v Rusku, pokud jsem si to četla dobře, se zatím přihlásilo 38 % občanů ruských, že chtějí tuto ruskou vakcínu. Sám Vladimir Putin očkován nebyl. Tak to jsou pro mě důkazy toho, že ta vláda skutečně hrála vabank, nehrála ve prospěch občanů. Všechny ty odporné řeči o tom, kdo nese odpovědnost, za které mrtvé, já tady nebudu říkat, kolik lidí bych mohla říkat, nebo lépe řečeno, mohla bych říkat, kolik lidí má na svědomí tato vláda za celý ten rok, když se podíváme na úmrtnost a když se podíváme na všechna její opatření stále se stupňující a nikam nevedoucí, spíše k tomu, že jsme se dostali do těch nejhorších statistik světových ve všech možných ukazatelích, tak z toho plyne to moje rozhořčení a můj postoj proti vládě. To není předvolební rétorika. Tohle jsme říkali na začátku pandemie, říkali jsme to v průběhu a říkáme to i nyní, jestli někdo hraje na tu, bych řekla, nejostudnější notu, tak je to, co jsem slyšela od pana předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Michal KUBAL, moderátor:
Vy jste zkušená politička, pohybujete se v nejvyšších patrech
parlamentní politiky dlouhá léta. Dneska tady zazněl velmi jasný signál ze strany opozice, co předpokládáte, že se stane v pondělí? Domluví se do té doby na jedné straně vláda a na druhé straně opozice, anebo v pondělí prostě skončí nouzový stav a nastane to, před čím vlastně varoval i váš stranický kolega Martin Kuba, který říkal, že stav nebezpečí, který můžou vyhlásit jednotliví hejtmani, zdaleka neodpovídá v tom, co jim umožňuje stav nouze?

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Ano, tomu já rozumím tomu, co říkají
hejtmani. Ale skoro za sebe si myslím, že do toho pondělí já za sebe očekávám, že dojde k zásadním jednáním právě mezi zástupci krajů, ústředním krizovým štábem, případně generálním štábem české armády, aby našli způsob, jak zabezpečit ty další dny v co nejlepším možném módu. To očekávám, že do toho pondělí by tato jednání mohla proběhnout. Sněmovna dnes odhlasovala konec nouzového stavu, pokud by to mělo být změněno, tak by to muselo být opět tedy Sněmovnou, pokud by samozřejmě vláda nesáhla k tomu, že by znovu vyhlásila sama od sebe nouzový stav, to zatím nepředpokládám, ale předpokládám ta velmi intenzivní jednání. Koneckonců jsem zaznamenala v průběhu dne, že řada hejtmanů říká, že jsou na to připraveni, že během toho víkendu očekávají, že je vláda osloví s nějakým plánem. My jsme ten plán, teď myslím třeba Občanskou demokratickou stranu, ale zmíním i ostatní opoziční strany, ať už ty, které jsou s námi v té koalici Spolu KDU-ČSL nebo TOP 09 nebo Piráty nebo Starosty, tak předkládali řadu těch usnesení dneska, která pouze část z nich byla přijata, a myslím si, že výrazem dobré vůle, pokud by o ní šlo, tak skutečně ta vláda a její poslanci by pro tyto návrhy, které opravdu podle mě byly nezpochybnitelnou snahou vylepšit tu situaci, tak by pro ni byly. Ale je to pravděpodobně takový způsob, kdy ve chvíli, kdy opozice předkládala návrhy, tak byly odmítány, ve chvíli, kdy řekne - takhle už to nejde dál a zruší nouzový stav, tak oni se, lidově řečeno, zabejčí, tím myslím teď vládní koalice a nehlasují pro nic, co má hlavu a patu a tohle to tedy není dobrá zpráva.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Miroslava Němcová. Díky za váš čas ještě jednou. Tolik tedy prozatím ...

Miroslava NĚMCOVÁ, senátorka /ODS/:
Pěkný večer přeji všem.


 

Miroslava Němcová

senátorka PČR