8. února 2021

Události ČT: Opozice k prodloužení nouzového stavu

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT:
A hostem Událostí je teď místopředseda
ODS Martin Kupka. Přeju dobrý večer a rovnou otázka, protože v rámci spolupráce s dalšími opozičními stranami kladete vládě několik podmínek, mezi nimi je postupné uvolnění škol a předložení nových zákonů, tak mi řekněte jasně, jak velká je šance, že ve čtvrtek podpoříte prodloužení nouzového stavu?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To je přece především otázka na vládu. My chceme pro Českou republiku východisko z té současné bezradnosti vlády a najít odpověď jasnou s konkrétními termíny, jakým způsobem se bude vracet výuka do škol, jak se budou děti vracet do škol. To pokládáme za důležité tak, aby bylo jasné, kdy se vrátí první stupeň, kdy se vrátí poslední ročníky, ale také jak to bude s praktickou výukou i se základními uměleckými školami tam, kde se vyučuje 1 žák a 1 učitel. Tohle jsou důležité věci pro to, abychom se opravdu dokázali postupně z té krize vymanit. My jsme opakovaně řekli, že je důležité pro to zachovat celou řadu živností a podnikatelský sektor v České republice přijmout odškodňovací zákon jako univerzální rozumnou cestu k tomu, aby se opravdu ekonomika po skončení pandemie mohla zvedat. A co pokládáme za důležité - samozřejmě nastartovat očkování a shánět očkovací látky ty, které jsou schválené tam, kde to je možné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT:
Promiňte mi, jednoslovně, je tady šance, že podpoříte prodloužení nouzového stavu, ano/ne?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Budeme jednat s premiérem. Pro nás je opravdu důležité to, jak by to prodloužení nouzového stavu vypadalo. My jsme přece opakovaně řekli, že pro nás je, ne pro nás jako pro opozici, ale pro Českou republiku je důležité, aby bylo jasné, jaké podmínky jsou pro návrat dětí do škol, jaké podmínky budou, a to je otázka i toho, jaký režim tam bude. To vláda musí přinést a my jsme připraveni a navrhujeme i konkrétní opatření i proto, aby se například ve školách opravdu nosily FFP2 respirátory tam, kde to je jen možné, aby učitelé byli zařazeni do prioritních skupin pro očkování, tak aby zároveň pro podniky to opravdu bylo jasné východisko. Tak to jsou naše odpovědi na to, jestli je šance, nebo není šance. To teď bude opravdu záležet na vládě. To není náš vrtoch, to je snaha nabídnout České republice východisko z krize.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT:
Děkuju za vaše odpovědi, na shledanou.


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu