27. ledna 2021

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Interview ČT24 byl předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Termínů na očkování proti covidu-19 je teď podle ministra zdravotnictví o něco méně. Jan Blatný ale tvrdí, že to neznamená nutné přerušení vakcinace. Některé kraje už ovšem kvůli nedostatku očkovací látky ruší lidem rezervace. Kde je situace nejhorší? A kdy můžeme reálně očekávat, že bude proočkovaná dostatečná část populace, aby se mohl život vrátit do normálu? Zeptám se předsedy Asociace krajů
Martina Kuby, který je hostem Interview ČT24. Hezký večer.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer z Budějovic.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
hejtmane, kdy vám bylo jasné, že budete muset pozastavit očkování?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já jsem překvapen, že se to dnes řeší jako mimořádná zpráva. Já už to říkám 14 dní minimálně, nebo 3 neděle říkám panu ministrovi - říkejte všem lidem, že v únoru a na začátku února prostě bude těch vakcín tak málo, že nebude možné přeočkovat nebo nebude možné přeočkovávat a k tomu spouštět nové termíny, 14 dní minimálně to panu ministrovi opakuji. Říkám, že je třeba to těm lidem říkat narovinu tak, jak to je. Takže my jsme žádné nové termíny nespouštěli, dokud jsme neměli vakcínu. V situaci, kdy vláda spustila 15. ledna rezervační termín, tak my jsme měli všechny vyočkovány, takže jsme nespouštěli žádné nové termíny. Někteří lidé se na nás zlobili a říkali, že v jiných krajích jsou ty termíny otevřené. My jsme říkali, že je otevřeme ve chvíli, kdy budeme mít jistotu, že máme ty vakcíny v mrazáku. Udělali jsme to velmi dobře, protože hned v pátek odpoledne se zjistilo, že nedostaneme krabic 7 nebo 6, ale dostaneme 3. Jenom pro vaši představu, 6 krabic je něco kolem 7 000, kdežto 3 krabice je zhruba 3,5 tisíce vakcín. Takže představte si, že bychom v pátek vypsali termíny pro ty seniory a hned za 2 dny bychom museli třem a půl tisícům seniorům volat, že pro ně vakcíny nemáme. Jakmile nám na začátku týdne potom dorazily, my jsme vypsali termíny pro 3,5 tisíce seniorů, které jsme teď v minulých čtyřech dnech naočkovali, velmi rychle naprosto v pohodě. A tento týden ale už bohužel žádné nové vypsat nemůžeme, protože nám dorazily jenom 4 krabice a to nám maximálně stačí na přeočkovávání zdravotníků, které jsme očkovali v tom prvním týdnu v lednu. Ale to byla situace, která byla jasná opravdu už před 14 dny a mě opravdu zaráží, že tady najednou vytváříme takovou jako mimořádnou zprávu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Kde je, pane
hejtmane, problém? Protože některé kraje hlásí, že budou muset a už začaly rušit rezervace, tak je problém v tom, že hejtmani neumí počítat nebo dostávají špatné informace nebo je to špatně koordinované z centra? Dostávají méně vakcín, než jim vláda slíbila? Někde musí být zakopaný pes, tak mi řekněte kde?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já osobně si myslím, že je zakopaný pes na ministerstvu zdravotnictví, které prostě nešťastně komunikuje a na vládě, která nešťastně komunikuje s lidmi. Já jsem a znovu říkám, už před pár týdny říkal - nevypisujte 15. ledna termíny na registrace, pokud je nemáme nakryty vakcínou. Já jsem říkal, my máme na leden naplánováno od ministerstva více vakcín, než máme na únor, kdybychom byli ve 3. B, tak se zeptáme některého žáka, Honzíku, když máš na leden víc krabic, než máš na únor, je možné, aby si z toho naočkoval podruhé všechny ty z ledna a ještě otevřel nové termíny? Věřím, že žák 3. B by nám řekl, že to možné není. Já jsem tvrdil panu ministrovi, že je třeba to těm lidem říct a ne vyvolávat ve všech pocit, že se patnáctého musí rychle zaregistrovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale taky na vrub vlády, vy říkáte, že to je špatně nastavené, ale na druhou stranu taky dodavatel nedodává tak, jak původně slíbil, takže měla vláda nějaký nějakou možnost to udělat jinak?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, to jsou 2 věci, co já říkám. Ta čísla, o kterých mluvím, byla jasná ještě předtím, než se snížily ty dodávky, potom se ještě ty dodávky snížily. To, co říkám já, by nás doběhlo během týdne nebo pár dnů. To, že Pfizer ještě snížil ty dodávky, nás prostě dohnalo k tomu, že nás celá ta situace doběhla dříve. To, že některé kraje teď musí rušit ty termíny, znamená, že je vypsaly v situaci, kdy je vypsaly na očekávané dodávky, nepočkaly si, až ty vakcíny budou mít a v té chvíli je prostě nemají nakryté. Tohle to musí koordinovat opravdu jako každý koordinátor v tom svém kraji, to je úplně jasné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a vy jste předseda Asociace krajů, tak je to tak, že vy to neřešíte společně? Nemluvíte o tom nebo vás neposlouchají? Nebo si každý děláte, co chcete? Protože přece jen nějaká koordinace možná i v rámci toho kraje nebo v rámci krajů by mohla být lepší.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že to není o koordinaci mezi kraji. Předseda Asociace krajů není někdo, kdo by měl řídit všechny
hejtmany. Předseda Asociace krajů je někdo, kdo by měl koordinovat postup těch krajů v komunikaci s vládou, a to děláme. Každý týden se potkáváme s panem premiérem, panem ministrem, ale zařízení v tom kraji je každý odpovědný sám. Já přece z žádného titulu nemohu řídit nebo něco radit ministrovi do Liberce, do Pardubic nebo Jihomoravského kraje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Myslíte
hejtmanovi.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hejtmanovi, pardon. To musí rozhodovat prostě každý sám. Každý kraj je zodpovědný za to, jak postupuje. Já pouze tvrdím, že bychom měli vypisovat ty termíny, jenom pokud je máme, protože ti senioři, a považuji to vůči nim velmi nefér, když oni už čekají na to očkování a najednou jim chodí informace prostě, že tam nepřijdou. Ale je pravdou, že pro kraje je velmi problematické se pohybovat v prostoru, kdy 1 týden čekají vakcín 6 krabic a dostanou 3, druhý týden taky, my už jsme opravdu v téhle chvíli v situaci, že tak tak zvládneme přeočkovat ty druhé termíny, abychom vlastně nenarušili ten termín 21-28 dní, takže ono těch problémů.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A to máte dost vakcín na to, abyste tu druhou dávku dali všem, kteří dostali první?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ano, to máme, ale máme akorát. A to já ale už říkám 14 dní a říkám, my nebudeme moct v těchhle těch týdnech otevřít žádné termíny.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tomu rozumím, to už jste říkal. Ministr zdravotnictví pan Blatný dnes v České televizi řekl: „Nemyslím, že by v České republice byl nedostatek vakcín tak velký, aby se přerušilo očkování. My jen upozorňujeme na to, že těch termínů je teď o něco méně, a ne že by se mělo přerušit očkování.“ Tak. Je těch vakcín málo, nebo není těch vakcín málo? Musíte přerušit, nebo nemusíte přerušit? Já tomu nerozumím a možná tomu nerozumí nikdo. Tak vy tomu rozumíte?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
A myslím, že teď jste jako uhodila hřebíček na hlavičku, že tomu nerozumí nikdo, že věc, která se dala sdělit těm lidem normálně, dopředu, aby s ní všichni počítali, dala se dlouhodobě komunikovat, tak se vlastně dostane do situace, že se stane mimořádnou zprávou, které vlastně nerozumí nikdo. Jestli pan ministr říká - vakcín je dost, ale termínů je málo, no, tak to nedává ta věta vůbec nedává smysl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Říká, že nedostatek není tak velký, aby se muselo přerušit očkování.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Akorát já na rovinu říkám, ať se přijede podívat do jižních Čech a tady je ten nedostatek takový, že se musí přerušit očkování. Myslím, že v řadě krajů je to velmi podobné. Ten problém opravdu je v tom, že pokud chceme řídit takovou operaci, tak je třeba těm lidem narovinu říkat, jak to bude, nevytvářet takový chaos, aby se najednou z věcí, které se daly očekávat, nevytvářela mimořádná zpráva, která vlastně jí nikdo pořádně nechápe a nerozumí, ale ano, je faktem, že v téhle chvíli spousta krajů stejně jako my nemá vakcíny na to, aby otevírala nové termíny. To je prostě fakt.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A je možné, že se domluvíte třeba na tom v rámci krajů, že si předistribuujete něco, co někomu zbylo a někde chybí? Aby se doočkovala i ta druhá dávka? Nebo to nejde, protože už je to nějak nastavené, rozdělené?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
To bezesporu jde, myslím si, že se o to poměrně jako statečně snaží kolegyně Baťhová z ministerstva zdravotnictví a je to velmi správná a racionální úvaha, že někdo, kdo třeba naočkoval v tom prvním týdnu více, tak teď má samozřejmě potřebu přeočkovat více, takže je důležité, aby ty kraje dostaly tu dodávku, aby aspoň zvládly přeočkovat svoje lékaře, sestřičky, zdravotníky tou druhou dávkou a některé kraje zase naopak třeba tu spotřebu v téhle chvíli takovou nemají. Ta redistribuce v tomhle tom je možná, to samozřejmě musí hlídat ministerstvo zdravotnictví, protože my si mezi sebou jako kraje v žádném případě nemáme ambici přebírat ty vakcíny. Tohle musí koordinovat ministerstvo. A já musím říct, že třeba paní kolegyně Baťhová se o to poměrně statečně snaží a když se člověk podívá bohužel taky na to, jak se na ministerstvu střídají lidé jako na orloji, tak ono to zrovna v téhle chvíli úplně celému tomu procesu neprospívá.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Paní Baťhová je ve funkci 2 dny, tak vystřídala Zdeňka Blahutu. Řekněte mi, co od toho koordinátora očekáváte, aby to mohlo fungovat, co musí paní Baťhová dělat a jestli ta komunikace se zlepšila, i když nevím, jestli se to dá poznat za ty 2 dny.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já musím říct, že jsem toho s panem Blahutou nikdy v podstatě moc neřešil. Já musím říct, že jsme se vždycky snažili domlouvat s paní kolegyní Baťhovou, která byla zodpovědná za to rozdělování těch vakcín. Já si myslím, že ona se opravdu snaží tomu jako poctivě věnovat a hledat nějaký klíč k tomu, aby se rozdělily ty vakcíny férově. Ukazuje se, že se v těch prvních týdnech spíše vozily do fakultních nemocnic, ale my od ní očekáváme především to, že budeme vědět, kdy a kolik vakcín dostaneme. A to je všechno, co v podstatě v téhle té chvíli od toho koordinátora já jako
hejtman potřebuji, protože to, abych zařídil...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A tu informaci teď máte, nebo ne?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Tu informaci v téhle chvíli bohužel máme každou chvíli změněnou, ale to není chyba paní kolegyně Baťhové, to je prostě chyba toho, že Pfizer si mění dodávky tak, jak chce. Pokud jsme před týdnem ještě čekali, že dostaneme 2× víc a najednou se ty dodávky snížily v jednom týdnu o 67 %, potom se budou snižovat dále, tak to ale nemůžu vyčítat paní Baťhové. Ale to já se tedy ptám, kdo vyjednával tu smlouvu za Evropskou unii, jaké tam byly sankce, jaké má Evropská unie sílu na to, aby po dodavateli vakcín vyžadovala ty dodávky. Já teda mimochodem tvrdím, že jestli byla někdy nějaká příležitost zavřít pusu euroskeptikům a dát najevo, že Evropská unie je tím nejsilnějším politickým hráčem a že se opravdu vyplatí být Evropanem, protože Evropa se o členy svého spolku dokáže postarat, tak to bylo teď.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Třeba se postarala, ale za to, že Pfizer nestíhá, nemůže ani Evropská unie. Možná, to nevíme. Ale pane
hejtmane, řekněte mi, změní se něco zásadního, pokud se podaří během dvou dnů, jak říká ministr vnitra, schválit v Evropské unii vakcínu AstraZeneca?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Pokud se podaří schválit, tak je zase třeba vědět, jaké jsou uzavřené smlouvy, jaké jsou dodávky, o tom jsme ještě nikdo neslyšeli a ještě jsem zaznamenal debatu, že se u AstryZenecy spíše diskutuje o tom, jestli byla dostatečně testovaná na seniorech nad 65 let, protože možná by ta její aplikace směřovala spíše do nižších věkových skupin a v té chvíli by to zrovna pro tuhle fázi očkování, kterou my potřebujeme udělat právě v těch vyšších věkových skupinách, protože to jsou ti lidé, kteří končí v těch nemocnicích a přetěžují ten zdravotní systém, tak v té chvíli by ta AstraZeneca pro nás úplně klíčová jako by nebyla. Ale znovu, já u těch jednání nejsem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A bude vás to zajímat, jak budou dodávky plynout do jednotlivých krajů? Pokud Evropská unie schválí AstraZenecu, tak budete chtít vědět, co je v těch smlouvách? Máte na to páky, aby vám to pan premiér nebo ministr...


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, na tohle my se ptáme, na to si myslím, že se musíme ptát, ale bohužel nemáme ty informace. Já nevím dodneška, jak to Evropská unie dojednala. Myslím, že na to byste se měli ptát především vy jako novináři.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
My se na to ptáme.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Tak je to super. To rozhodně máte lepší informace, než máme my.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ne. Nemáme žádné, ale ptáme se.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
To jsme na tom podobně, paní redaktorko.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Poradce Andreje Babiše Roman Prymula přišel taky s nápadem, že by Česko mohlo v té nouzové situaci využít ruskou vakcínu Sputnik, která ale v Evropské unii nemá schválenou licenci, tak jak se díváte na tenhle nápad?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si myslím, že musíme dodržovat prostě mechanismy, které tady dlouhodobě ke všem těm lékům, které Evropané užívají, prostě patří, že všechny musí projít schválením, všechny musí projít všemi těmi procesy. Je nutné si říct, že celý ten proces taky s sebou nese řadu dezinformací, pocitů, že se ty věci schvalují narychlo, tohle musí prostě řádně probíhat všemi procesy, diskutovat tady o vakcíně, která pro evropské užití ještě není schválená, je jako hezká politická debata, ale podle mého jako irelevantní. Až ta vakcína bude schválená, až si zažádá o schválení Evropské komise, a já nevím, jestli vůbec požádali, nebo ne, tak pak mě to začne zajímat, ale tahle debata v té chvíli pro mě jako z pohledu očkování v Jihočeském kraji a myslím pro všechny
hejtmany je taková trochu jako abstraktní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Váš kraj plánuje mít očkovací centrum v každém okrese. Spočítali jste, kolik byste byli schopni naočkovat za den lidí, kdyby všechna očkovací centra fungovala, kdyby bylo dost vakcín, za jak dlouho byste měli třeba tu první nejohroženější skupinu a skupinu zdravotníků naočkovanou?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
A to je právě docela zajímavá otázka. Já jsem docela rád, že se na to ptáte, protože já vám to řeknu, my jsme měli vlastně do toho registru přihlášeno něco kolem 12 000 seniorů. My už jsme 3,5 tisíce z toho naočkovali, takže si vemte, že nám zbývá třeba 9,5 tisíce. My ta očkovací centra už máme připravená, jakmile nám opravdu dojde vakcína, tak my jsme schopni potom už očkovat třeba někde kolem šesti a taky v maximu třeba kolem 8 000, tak nám by to podle mého trvalo maximálně 2 dny. A já se teda potom ptám, co budeme dělat dál, jestli prostě nám dorazí vakcína, tak my nebudeme ty osmdesátníky u nás očkovat prostě měsíc, my je budeme mít třeba za 2 nebo 3 dni a já se ptám vlády, co budeme dělat dál a také bych všechny rád upozornil...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Snad dál budou na řadě další, možná i my, smrtelníci, kterým není 65.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
No, to je určitě, my se samozřejmě jako na to připravujeme. Ale já jenom chci říct a chci na to všechny upozornit, že ona se kolem toho teď vede obrovská debata, ale ona je to zatím trošku hra na to velké očkování, teď tady očkujeme řádově opravdu, a teď já to nechci snižovat, ale to jsou pár tisícovek lidí a je kolem toho takový humbuk. Představte si, že my musíme rozjet systém, který bude navyšovat kapacitu, protože jestli někde očkujete, paní redaktorko, třeba 10 000 lidí 21 dní a nejste schopna navýšit kapacitu, tak je třeba také říct, že pak budete stejných 10 000 lidí přeočkovávat 21 dní a těch 10 000 lidí vám zabere 42 dní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pustíte do toho systému taky praktiky? Protože šéf praktiků pan Šonka si trošku postěžoval, že
hejtmani nejsou moc vstřícní k tomu, že by už teď mohli očkovat vakcínou firmy Pfizer. Některé nemocnice už to zkoušely, že naředily vakcínu, domluvily se s praktikem a fungovalo to. Ale vy jste to prý trošku zarazili. Tak je to pravda, není, budou praktici očkovat?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si nemyslím, že zarazili. Já k tomu řeknu pár poznámek. Dneska fungujeme podle registru, kam se ti lidé zaregistrovali. Stát chce garantovat, že naočkuje nějaké skupiny lidí a říká proč, protože tito lidé končí v těch nemocnicích. A proč očkujeme? Očkujeme proto, abychom mohli otevřít společnost a ti lidé už v nemocnicích nekončili a neumírali, to je věková skupina 60 plus a tu musíme rychle proočkovat, proto je dáváme do systému, aby se tam zaregistrovali a ten systém by je měl nějak monitorovat. A já dneska tvrdím, že do toho systému není možné, aby si každý praktik sahal jenom pro své pacienty ze své ordinace, že je v téhle chvíli důležité, aby stát nějakým nástrojem garantoval, že velmi rychle proočkuje tuhle tu skupinu, proočkuje jí systémem, na který má ten stát vliv.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Rozumím. A nejde to, aby ti praktici sáhli do té skupiny jenom těch 80 plus?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Ono by bylo dobře taky, kdybyste mě někdy nechala doříct to, co po mně chcete vysvětlit. Oni si prostě do ní sáhnout v tom registru teď neumí. Buď ten registr někdo přenastaví a budou si do něj moct sáhnout, ale já potom varuji, že se do toho 50 % praktiků zapojí naplno, 30 možná na půl plynu, 20 vůbec ne. A já se ptám, kdo garantuje očkování těm lidem, jejichž praktik bude očkovat třeba pomalu nebo zrovna ho to po 14 dnech přestane bavit? A já tím znovu říkám, nechci snižovat to jejich nasazení, ale upozorňuji, že stát nemá žádný nástroj na to, aby vlastně nějakým způsobem nakázal praktikovi, že bude očkovat a bude očkovat v téhle té věkové skupině. Takže já, když se mě ptáte na řešení, já bych preferoval, kdybych já byl koordinátorem očkování, pojďme proočkovat věkovou skupinu do 60 let rychle, v zařízeních, které to umí garantovat stát, to je to, co nás trápí, proč pořád zavíráme ekonomiku, pak to celé předejme praktikům, protože jestli se čtyřicátník, pětačtyřicátník nebo třicátník naočkuje o den nebo o den 2 dříve, to už není problém celé společnosti, to už mohou dělat firmy, praktici, protože tam už nepůjde o to, že by to nějak svazovalo společnost a ti lidé někde končili v nemocnicích. Už to bude o osobní odpovědnosti každého, o nemocnosti ve firmách a už to nebude něco, proč musíme děti držet a nemůžou chodit do škol a proč zavíráme ekonomiku. Takže já myslím…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já mám ještě jednu námitku praktiků, ale oni říkají, že někteří pacienti 80 plus se ani nechtějí registrovat, jednak to neumí, věří svému praktikovi a radši by šli ke svému praktickému lékaři, než aby jeli někam bůhvíkam se naočkovat. Takže jestli nejde vymyslet nějaký způsob, kdy by ten praktik opravdu měl nějaký svůj registr 80 plus pacientů a ty naočkoval, nahlásil někam - a ty chci naočkovat a dostanu na to tolik a tolik dávek.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, já jenom řeknu příklad. My máme u nás 12 000 seniorů nahlášených, zhruba asi 4 000 nebo přes 4 000 máme proočkovaných v domech seniorů, to je zhruba 16 000. My těch seniorů u nás máme třeba 26 000, to znamená, my jsme někde přes 60 %. Já respektuji, že mohou být někde jednotlivci, pro které je to třeba komplikované. Takže já se tenhle týden budu obracet na starosty, abychom našli nějaký model, kde tam tyhle ty lidi dopravíme, kdy vymyslíme pro ně dopravu a dovezeme je prostě do toho centra, kde to opravdu trvá velmi krátce. Chceme to všechno udělat ve spolupráci s těmi starosty, protože oni se na ty svoje seniory mohou obrátit. Ale já tvrdím, že jestli ten stát má co nejrychleji proočkovat co největší kvantum lidí, tak opravdu nemůže bojovat o úplně každého seniora, ale musí vytvořit systém, kdy co největší část dokáže naočkovat rychle. A jestli si nějaký z těch seniorů chce počkat třeba 2 nebo 3 měsíce, než bude proočkovaná, řekněme, ta masa, tak je to samozřejmě volba každého z nich. Já si myslím, když se na ně ty praktici obrátí a nějakým způsobem s nimi budou komunikovat, dostanou je do toho registru, tak by to bylo velmi dobře, pak společně vymýšlejme, jak to udělat. Ale já tvrdím, že není možné úplně rozdrobit ten systém, protože pak po nás nemůžete ale chtít, abychom udržovali očkovací centra, když pustíme ten registr z ruky, tak nebudeme vědět, jestli tam přijde 1 člověk, 10 lidí nebo 1 000 lidí. Ti se tam pak budou zlobit na ty zdravotníky, že na to nemají kapacitu. Ty systémy v téhle chvíli nejsou příliš kompatibilní. Řešme imobilní pacienty, to je pravda, řešme ty jednotlivé případy, které mají problém nějak s dopravou, to všechno umí
hejtmani se starosty vyřešit. Ale prosím, jestli stát chce vyřešit očkování té nejdůležitější skupiny, tak to musí být opravdu systém. A ten se teprve rozbíhá. My budeme muset očkovat desetitisíce, statisíce lidí v krátkém čase, a to už nejde tak, že si každý obvoďák někde vezme nějakou vakcínu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tomu rozumím, já jsem mluvila o té skupině 80 plus. Ministerstvo zdravotnictví dnes doporučilo přerušit ty rezervace na minimálně 14 dní, je tam to slovo minimálně, když vidíte, jak to funguje, jak dodávky váznou, co je ta reálná doba, na kdy podle vás budete muset přerušit ty rezervace?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
U nás je to z mého pohledu 14 dní určitě, protože my teď na další tenhle týden jenom přeočkováváme, když vidím dodávku na příští týden, tak taky jenom přeočkováváme. Jediné, co by nám mohlo pomoct otevřít nové termíny, je, kdyby nám přišla Moderna, ta druhá vlastně vakcína, protože tou stejně nemůžete přeočkovávat tu první dávku od Pfizeru, takže kdyby nám přišly nějaké stovky Moderny, tak bychom potom mohli otevřít nové termíny. Ale těch 14 dní já vidím určitě. A je důležité, abychom se dobře připravili na to, až ty dodávky pak ten Pfizer obnoví. Já jsem přesvědčen, že ano. A pak bychom velmi rychle dokázali naočkovat to velké množství a v tom si myslím, že je ten klíč, že v téhle chvíli se tu opravdu hodně hádáme nebo vede se velká debata o pár vlastně očkování, ale je třeba ten systém připravit tak, aby v březnu v dubnu v květnu a červnu dokázal naočkovat ty lidi do 60 let, a tím ten stát vlastně vyřeší to, co ho nejvíc trápí. Když se podíváte, jací lidé leží v nemocnicích, tak je to v Českých Budějovicích a v celých jižních Čechách nad 60 let téměř 75 % lidí. Ti, kdyby byli rezistentní vůči té nemoci, tak se nebavíme o přetížení nemocnic a to, proč pořád zavíráme ekonomiku, je přece to, aby se nepřetížily nemocnice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Už v šesti krajích je potvrzená britská mutace koronaviru, která se šíří mnohem rychleji. Ministr Blatný říkal, že to, co se dříve šířilo 10 dní, dnes se stane za 6 dní. Co čekáte, že bude a má vláda ještě jak zpřísňovat opatření? Může ještě něco zavírat?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Tohle to je především jako velmi špatná zpráva, pokud to tak je a začne se nám tady šířit tahle mutace, která se bude šířit rychleji, tak je to zpráva opravdu velmi nepříjemná. Co se týče těch opatření, tak samozřejmě vláda už toho prostoru příliš nemá. Já dlouhodobě tvrdím, že všechna ta opatření začínají a končí u osobní odpovědnosti. Já myslím, že často by víc než zákazy a příkazy pomohla 2 jednoduchá pravidla - chovej se tak, jako by si ten koronavirus potencionálně měl a nechceš nikoho nakazit. A za druhé, chovej se tak, jako by ti lidé, kteří stojí vedle tebe, ho měli a ty se nechceš nakazit, a ne snad kvůli sobě, ale aby si ho na někoho nepřenesl. Pokud budeme dodržovat tyhle 2 základní jako axiomy, tak si myslím, že to je mnohem důležitější, než nějaké příkazy a zákazy. A ty zákazy by vláda měla také nějak racionálně a ekonomicky řešit, protože bohužel stejně jako řada výroků z ministerstva zdravotnictví spíše vytvářejí pocit, že se ta nařízení vytahujou odněkud z klobouku, protože některá opravdu moc logiky nedávají.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Resort zdravotnictví vytvořil speciální skupinu, která má prověřit statistiku úmrtí na covid. Jak důležitá je pro veřejnost správná interpretace čísel?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já myslím, že pro veřejnost v téhle krizi, kterou procházíme, je extrémně důležitá důvěra vlastně v celou tu skupinu lidí, kteří ten stát vedou, v ministerstvo, vládu, lidi, kteří k nim mluví a říkají jim co a proč je důležité dělat. Je třeba si uvědomit, že je to opravdu krizová komunikace, která má svoje principy. Já myslím, že jsem ji na záchrance párkrát jako lékař zažil u velkých nehod, kdy musíte těm lidem říkat, co se bude dít, kam mají jít, proč to je a oni vám v ten moment musí věřit. Samozřejmě u té nehody je to nějak časově omezené, tady je to dlouhé, ale je to extrémně důležité, protože jsme vystaveni řadě dezinformací a bohužel mám pocit, že na ministerstvu to spíš jako vypadá, že ještě hrajou trochu hru o to, jak ještě znejistit ty lidi, to znamená, tento náměstek skončí, tenhle koordinátor skončí, ještě u toho mají všichni výroky, že se s ministrem nedá pomalu spolupracovat, dneska se najednou udělá mimořádná věc z něčeho, co je 14 dní dopředu jasné. V tomhle je podle mého zakopaný pes toho, na co jste se ze začátku ptala. Ta komunikace by měla být jasná, srozumitelná, ti lidé především musí věřit, že je ten ministr, ať je z jakékoliv strany, prostě vede racionálně tím procesem, nelže jim, říká jim tak, jak to je. A samozřejmě to ověřování těch informací, na co ti lidé umírají, to je samozřejmě strašně důležité, pro dezinformátory to je jako živná půda a je třeba tohle opravdu velmi dobře a kvalitně komunikovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda zvažuje zavedení povinnosti nosit respirátory v MHD a taky v obchodech, za jakých okolností si umíte takovou povinnost představit?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si ji umím představit v momentě, kdy ji ta vláda také umí nějakým systémem vymáhat po těch lidech, myslím si, že je třeba potom k tomu doříct, jak se ti lidé k těm respirátorům dostanou, jestli jich je v České republice v té chvíli opravdu dostatek a nevytvářet zase jakoby najednou opatření, které pomalu neumí ta vláda zkontrolovat a vytvoří jenom jako chaos a okamžitě nějaké shánění těch respirátorů, když jich ani ten stát třeba nemá v té chvíli ve svých státních hmotných rezervách dostatek. Takže tohle to jsou věci, které je třeba pustit ve chvíli, kdy to máme vydiskutované, ví, že pro ty lidi ty respirátory mají, že na trhu budou dostupné, že budou za minimální cenu. A pak to samozřejmě může mít smysl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Zásadní věc je návrat dětí do škol, o kterém mluví všichni napříč politickým spektrem, rodiče, děti. Pan ministr Plaga věří, že se děti vrátí ve větším počtu do školy, až bude možné testování dětí těmi kloktacími testy. Je to ale logisticky zvládnutelné a proveditelné? Protože i ten kloktací test mám pocit, že musí do laboratoře.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já neznám parametry toho kloktacího testu a myslím si, že nemusí teda. Ale teď teda bychom se přeli o něco, k čemu asi nemáme ani 1 úplně přesně informace. Ty testy by byly velmi důležité takové, které prostě do laboratoře nemusí a jsou co nejvíce jednoduché. Je taky jasné, že my bychom rádi měli na všechno řešení příští týden, to je tak, žijeme ve světě, že vlastně trošku jakoby nás překvapuje, že to ještě řešení nemá, ale je třeba si uvědomit, že to je úplně nový fenomén, kterému je celá ta civilizace vystavena. Takže já myslím, že dokud nebudou jako k dispozici testy, které umíte udělat před tou školou, umíte zajistit, aby jich v těch školách bylo opravdu hodně a vlastně každý druhý den nebo každý den ti žáci ho provedli, ať už nějaký žvýkací test, o kterých jsem taky někde slyšel anebo ten kloktací, tak to masivní otevření těch škol je jako problematické. Ono má samozřejmě velkou jako nevýhodu to, že to na těch dětech není vidět, že ty děti prochází vlastně tím onemocněním tak, že moc neonemocní a ten argument je, no tak proč je tam nepustíte, když oni vlastně nejsou ti, kteří končí v těch nemocnicích? Ale jakmile otevřete školy, tak je to vždycky vidět na tom, že se ta nemoc začne velmi rychle šířit. Vždycky se přenese na jejich rodiče a do těch rodin a na ty seniory. A právě to je nakonec vede k tomu, že určité procento těch seniorů zahltí ty nemocnice a je to opakované, každou tu vlnu se to děje vlastně úplně stejně. Ale to, že ten fenomén toho, že těm dětem začíná chybět ta školní docházka, že ta generace s tím opravdu ale už může být systémový problém v konkurenceschopnosti, tak ten je teda extrémní.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Uvidíme všichni. Pane
hejtmane, děkuju vám za váš čas, hezký večer.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Děkuju za pozvání a přeju hezký večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vám děkujeme za pozornost. Podívejte se na Události. Dobrý večer.

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení