19. ledna 2021

Praha 5 nesouhlasí s postupem magistrátu v otázce utlumování dopravy

Ve středu 13. ledna byl v rámci Rady městské části Praha 5 projednáván mnou předložený bod týkající se pracovní verze studie útlumu automobilové dopravy v centru Prahy a to uzavření části Smetanova nábřeží a Malostranského náměstí. Rada městské části Praha 5 vyslovila jasný nesouhlas s návrhem náměstka pro dopravu hlavního města Prahy Adama Scheinherra. Nechceme poškodit naše rezidenty!

Chystaný návrh by totiž odklonil velkou část dopravy právě do oblasti Prahy 5, kde by docházelo k přetížení komunikací a křižovatek, zejména pak mezi Strahovským tunelem a Mrázovkou a dále v centrální části Smíchova. Magistrát hlavního města Prahy zároveň nepředložil žádný materiál, jak by chtěl danou situaci řešit v jednotlivých městských částech. Nemáme proto žádnou použitelnou studii ani strategii, která by dala odpovědi na otázky, co se stane s dopravou v centru města. Vzhledem k tomu, že probíhá oprava barrandovských mostů, která na další léta negativně ovlivní dopravu ve velké části Prahy, nepovažujeme za moudré připravovat, minimálně po dobu rekonstrukce, žádné další uzávěry či utlumování dopravy.

Zmíněné utlumení dopravy v oblasti Smetanova nábřeží a Malostranského náměstí nebylo přes námitky zástupců městských částí dostatečně projednáno, ačkoli například Praha 1 nabízela data ze svých stacionárních kamer pro další analýzu, která by zkoumala dopady nových opatření. Právě tyto závěry v předložené studii bohužel chybí. Proto bych opět rád vyzval pana náměstka Scheinherra, aby s námi lépe komunikoval a mohli jsme případné magistrátní návrhy společně prodiskutovat a přepracovat ke spokojenosti občanů Prahy 5. Zmíněná studie si totiž řadu úprav zaslouží. Věřím, že se nám společně s panem náměstkem a dalšími zástupci městských částí podaří připravit kvalitní analýzu a s tím související kompromisní řešení. My jsme připraveni spolupracovat.

Usneseni Rady městské části Praha 5 naleznete zde.

Jan Panenka

předseda dopravního výboru MČ Praha 5
předseda MS ODS Klamovka

Štítky:
komentář