15. ledna 2021

Události, komentáře: Spuštěno - registrace na očkování začala

(ČT 24) Hlavní téma Událostí, komentářů ČT24: Stát spustil registrace k očkování. Všechny termíny byly brzy pryč, systém zpočátku kolaboval a opozice spustila palbu kritiky na adresu vlády. Hostem byl předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jak už jsme vám řekli, v 8 ráno se dnes spustila registrace pro očkování seniorů starších 80 let. Do systému se jich zaevidovalo 110 000. Konkrétní termín, kdy si půjdou pro vakcínu, ale získalo méně než 9000 zájemců. Start registrace provázely potíže. Podle premiéra Andreje Babiše ale nešlo o kolaps, systém byl podle něj jen přetížený.

Andrej BABIŠ, premiér ČR:
Funguje, funguje dobře a v této chvíli je zaregistrovaných 84 951 seniorů. Takže kdyby nefungovala, tak by nemohli být zaregistrováni.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Registr ráno dobře nefungoval, spousta lidí si stěžovala nebo čekala hodinu, hodinu a půl, než se vůbec tím systémem někam dostala, je to špatně připraveno.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Některé chyby se podařilo během dne napravit a po ranním obsazení volných míst začala odpoledne do systému přibývat další.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v Událostech vyjádřil znepokojení nad oznámením firmy Pfizer dočasně omezit dodávky vakcíny proti covidu-19 do zemí Evropské unie, včetně České republiky. Společnost podle svého vyjádření potřebuje čas na navýšení svých výrobních kapacit a slibuje, že i přes zpoždění dodá v prvním čtvrtletí domluvený počet dávek.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Pokud mám informace zatím k dispozici, tak se bude v příštím týdnu jednat o snížení dodávek zhruba o 40 %. To je samozřejmě zásadní, je to znatelné, budeme na to muset nějakým způsobem reagovat, naštěstí nejsme jako některé země v úplně kritické situaci, kdy vlastně vyočkovali úplně všechno a nemají teď často ani na druhou dávku. V takové situaci nejsme, ale je to z mého pohledu špatná spolupráce a selhání této společnosti. To se nemá stávat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A v úvodu k tomu nabízíme diskuzi s dvěma
hejtmany. Ivo Vondrák z hnutí ANO, hejtman Moravskoslezského kraje, a Martin Kuba z ODS, hejtman Jihočeského kraje a zároveň předseda Asociace krajů České republiky. Pánové, dobrý večer oběma.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer z Budějovic.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pojďme zhodnotit ten dnešní důležitý den. Pane Vondráku, pan premiér tvrdí, že nešlo o kolaps, ale že byl systém jen prostě přetížený. A pan ministr Blatný dnes v Událostech udělil známku: 2 minus, takže chvalitebně. Je co chválit?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
Já si myslím, že by to bylo příliš optimistické si myslet, že ten systém bude fungovat na první dobrou. Já žiju s počítači a pracuji s nimi už 40 let, takže každý program má aspoň jednu chybu a tento systém skutečně není úplně triviální. Byť ta registrace na první pohled takto vypadá. Je pravda, že skutečně tady byly problémy, byly problémy především s tím přiřazením na ty sloty, které byly vyčleněny pro naše seniory. Tam si myslím, že zcela určitě to ještě nefunguje a bude třeba to doladit. Nicméně, myslím si, že na to, že už je přes 100 000 registrovaných a 9 000 naplánovaných si myslím, že to je relativně dobrý výsledek. Kdybych použil své profese profesora, tak bych řekl, že to je za dobře.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
To znamená, že ten výsledek je o půl stupně horší, než byl u pana Blatného. To je o co, co se vám ještě na tom nelíbilo?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
No my jako vysokoškolští učitelé máme stupnici jenom čtyřstupňovou, to znamená, pak už je jenom nevyhověl. Ale já si myslím, že je třeba ty věci odladit. Je třeba je odladit velmi rychle. Ten nápor byl velký, dal se očekávat, ale myslím si, že ten nápor skutečně zbytečný a myslím, že to chtělo ze začátku jaksi vyzvat k tomu, aby lidé nespěchali. Takovéto problémy se stávají, protože samozřejmě ti lidi čekají na 8:00, aby se samozřejmě začali registrovat, ale přece jen si myslím, že to chtělo trošku trpělivosti, protože stejně, než se dostanou na ty očkovací místa, bude ještě chvilku trvat. Není to prostě otázka druhého dne. A navíc si myslím, že skutečně, jestli to bude druhý den, třetí den, nebude mít tak zásadní roli. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že je třeba ten systém dál jaksi validovat, dále opravovat a hlavně zajistit i takové ty věci, které zatím doprovodného charakteru, které zatím nefungují. To znamená mít přehled a monitorovat o tom, jak probíhá očkování v jednotlivých očkovacích centrech, abychom měli i my přehled o tom, jak je vytěžovat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pane Kubo, vaše hodnocení. Opozice už se čertí od samého rána.
ODS chce dokonce iniciovat diskuzi o očkování na úvod jednání úterní Sněmovny nebo dokonce rovnou mimořádnou schůzi. Není to zbytečně moc povyku?

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já nemám rád tohle jako zbytečné čertění, já vám řeknu pár praktických věcí. Nám ten systém samozřejmě hodně padal, já chci poděkovat všem Jihočechům z call centra, protože jsme zřídili jihočeské krajské call centrum a provázeli jsme ty seniory tou registrací. Hodně nám za to děkovali, já chci za to poděkovat. Co je ale nešťastné, a to je to, co se dlouhodobě děje. Vláda prostě zase vyvolala v těch lidech emoci. Ti lidé se přece nechtěli zaregistrovat jen tak a dostat nějaký PIN, ti lidé čekali, že se půjdou oočkovat. A já od začátku, co přišly vakcíny, říkám - jak můžete slibovat 15. ledna lidem, že se půjdou zaočkovat, když já mám v Jihočeském kraji zhruba 11 000 vakcín. A těch zdravotníků, seniorů v domovech pro seniory, pracovníků v domovech pro seniory a řekněme záchranářů máme někde kolem 10, 11 000. To bylo přece od začátku jasné, že pro ně nebudeme mít termíny. A my na jihu Čech nemáme vypsané ty časové sloty. A já vám řeknu proč, protože my nemáme žádnou vakcínu a přijde nám nefér těm lidem vypisovat termíny. A teď, když přišlo od Pfizeru, že se dodávky na příští týden sníží ještě o 40 %, tak jsem velmi rád, že jsme na blint nevypsali ty termíny na příští týden, protože my bychom jich půlku museli rušit. Takže pro mě je tam jako smutné především to, že zase se vyvolala jakoby emoce v těch lidech, přihlaste se, my vás naočkujeme, přitom všem dopředu muselo být jasné, že je nenaočkujeme, protože bohužel pro ně nemáme ty vakcíny. A v čem je ten systém ještě nešťastný, a dovolte mi to říct, že on dneska vlastně, když vám nepřidělil slot, tak vám vláda říká: Choď se tam, milý seniore, koukat, kontroluj si to nebo používej nějakého hlídacího psa, aby ses přihlásil, až se otevřou sloty. Vždyť to je úplně jako neřešitelný. Já jsem od začátku říkal, že ten systém musí být tak, že tam bude, řekněme, 100, 200, 300 seniorů, kteří se chtějí nechat očkovat v Českých Budějovicích. Jakmile my otevřeme prvních 100 termínů, tak si automaticky sám natáhne ty lidi, ty, kteří tam bylo první a pošle jim esemesku. To, že ti senioři si to mají hlídat hlídacím psem a chodit se s PIN někam koukat, je pro mě teda úplně šílené a bohužel se potvrdilo to, co jsem říkal. Tohle je uživatelsky úplně jako nepřirozený.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
No není to trošku nepochopení lidí - rozdíl mezi registrací a rezervací?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
To je ale, paní redaktorko, to, co já říkám. Komunikujeme s lidmi, kterým je 80 let. Já mám někdy pocit, že ministři, anebo jako lidé v médiích, kteří prostě tím žijou ve dne, v noci a nezlobte se, vy jste všichni jako hrozně in, ale tady mluvíme k lidem, kterým je třeba 80 let, žijí někde prostě, já nevím v Benešově u Prahy nebo v Benešově nad Černou. Žijí prostě normální obyčejný životy, nerozlišujou, co je registrace, co je prostě už ten termín. Oni se chtěli jít očkovat, oni se přece nechtěli jenom někam zaregistrovat. Podle mého je nefér vyvolávat v nich tu emoci, pokud jim neumíme ty vakcíny dát, a to je to, co já jsem od začátku říkal. Dneska pan premiér už najednou a říkám haleluja, konečně dochází do toho, že 1. února se nemohou registrovat všichni, protože pro ně ty vakcíny prostě nemáme. A zvlášť v momentě, kdy se najednou stane, že čekáme nějaké množství vakcín a ono přijde o 40 % méně. Tohle neustálé vyvalování...

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
K tomu se, pane Kubo, ještě dostaneme. Mně od vás ještě zajímá jedna věc, protože pan premiér dnes řekl, že neví, co by ohledně očkování měl vysvětlovat ve Sněmovně. Tak mi za sebe řekněte jednu nebo dvě věci, které byste od něj chtěl slyšet. Chtěl vysvětlit. Na co byste se ho zeptal a buďte, prosím, konkrétní?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Paní redaktorko, já ve Sněmovně nesedím, já s panem premiérem jako zástupce krajů sedávám v Radě vlády pro zdravotní rizika, takže já se na všechny ty věci ptám. Já, co potřebuju vysvětlit, to opakovaně říkám. Opakovaně jsem říkal: neslibujte lidem patnáctého, že se mohou zaregistrovat, protože pro ně nemáte vakcíny. A teď se to ukázalo. 100 000 lidí se zaregistruje a vakcíny máme sotva pro 9 000. Neříkejte to a hlavně, prosím, dobře naplánujte ty zavážky. Protože znovu já řeknu 2 čísla. My máme v lednu 21 krabic vakcíny, v únoru jich máme dostat 16. To je, prosím, když si vedle sebe tyhle 2 čísla dá žák třetí třídy, tak ať mi někdo vysvětlí, jak mám přeočkovat z těch 16 všechny, který jsme naočkovali v lednu a ještě tam otevírat další sloty pro veřejnost. Mně někdy připadá, že si prostě na vládě neumí položit vedle sebe 2 čísla, protože kdyby si je dali, tak jim každý dítě z 3. B řekne, že to prostě nevychází.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, nakonec to tedy skutečně vypadá, že od 1. února se do systému nebudou moct hlásit všichni, tak jak to bylo původně v plánu, ale zřejmě to tedy budou lidé starší 65 let. Rozumíte tomu, proč, … to podobně tady jako pan Kuba a řekněte mi možná jen pro zajímavost, kdy na nás tři dojde řada. Mně je 31, jsem zdravá, kdy dostanete vy první injekci?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
To bych byl věštec z křišťálové koule. Ale já bych tady chtěl trošku rozporovat to, co jsem slyšel. My jsme navrhli každé naše očkovací centrum, máme jich 21, navrhlo a dalo do slotů tu vlastně k dispozici 1 150 míst, které jsou vykryty vakcínou. Jsou vykryty. To znamená, my už začínáme s očkováním seniorů, tady musím zase říct, abych byl korektní, že máme tu výhodu, že v tomto kraji máme 8 400 dávek vakcíny Moderna, která byla okamžitě směřována do sociální sféry, to znamená do domovů, takže celá řada seniorů i starších než 60, kteří prostě tam žijou, budou oočkováni, ale musíme samozřejmě řešit i tu část, kteří se dneska objednali a pokud se nemýlím, tak informace jsou takové, že v úterý už se bude očkovat prvních 200 seniorů, 80 plus v Městské nemocnici v Ostravě. Ale prosím vás to, jestli budete očkována v březnu, dubnu, v květnu, to skutečně závisí od toho, jak rychle budeme tyto vakcíny dostávat. A tady se dostáváme k tomu, o čem se často bavíme, a to je, zdali se to dalo nějakým způsobem předvídat. Nedalo. Já si myslím, že jsme skutečně v systému, který se musí adaptovat na nové podmínky. Musíme se prostě připravit na to, že bude někdy těch vakcín méně a někdy těch vakcín více. Bude to velký nápor pro nás pro všechny. Protože to bude znamenat dynamicky plánovat jednotlivá očkovací centra, dynamicky plánovat samozřejmě i ta velkokapacitní očkovací centra, takže to nebude určitě nic jednoduchého. Nicméně jsme v jakémsi, promiňte mi ten výraz, válečném stavu a prostě je třeba s tím takto nakládat. Takže já si myslím, že to, co jsem slyšel, protože já sedím v
Poslanecké sněmovně, tak mě děsí to, že má být zařazen mimořádný bod očkování ve smyslu systému rezervací. Prosím vás, jestli budeme v Poslanecké sněmovně řešit rezervační systémy, které měly nějakým způsobem výpadek, tak skutečně to už není normální. Já myslím, že potřebujeme vyřešit věci, které jsou mnohem důležitější, a to je právě ona dodávka těch vakcín, jak je zajištěn jakýsi krizový management v okamžiku, kdy třeba ty vakcíny nemáme. Ale dle mého názoru řešit v Poslanecké sněmovně to, že systém měl ráno hodinu výpadek a samozřejmě v některých okamžicích skutečně padal, to je třeba přiznat, ale pracuje se na tom, aby se to zlepšilo, tak to mi nepřipadá úplně adekvátní v Poslanecké sněmovně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, vaše reakce na to, zdali se to má, nebo nemá řešit v
Poslanecké sněmovně a zdali se to dalo, nebo nedalo předvídat.

Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Já si taky nemyslím, že se mají tyhle věci všechny řešit v
Poslanecké sněmovně a opravdu nejsem jako opoziční politik, který by si potrpěl na tyhle jako přestřelky. Já si myslím, že se to prostě musí vyřešit tak, aby ty věci fungovaly, prostě, protože tohle je situace, kterou musíme vyřešit tak, aby se prostě všichni Češi mohli dostat k té vakcíně, abychom tu společnost mohli otevřít. Takže v tomhle já fakt nejsem fanoušek šestihodinových debat lidí, kteří to stejně nevyřeší, protože k tomu vlastně jako nemají nástroje. Já jsem přesvědčen, že se to vyřešit má. Ale na druhou stranu, pořád se opakuje něco, na co dopředu upozorňujeme. Neslibujte patnáctého lidem, nebudou potom mít ty vakcíny, budou frustrovaní. Pic, stane se to. Nedělejte to 1. února pro všechny. Pic a najednou pan premiér, když vidí dneska ten nápor, tak řekne, že to vlastně už nepotřebujou všichni, že se všichni hlásit nebudou. Ty chyby se pořád opakují. A já jenom rád vzkážu panu kolegovi Vondrákovi. No když mi pár těch Modern, které došly do Moravskoslezského kraje, a já to nemyslím ve zlém, já mu je přeju, protože vím, jak Moravskoslezský kraj je na tom špatně, ale my prostě ve spoustě krajů nemůžeme vypsat ty termíny, prostě proto, že nemáme vakcíny. Jestli mi dneska někdo řekne: Zítra ráno si dojeďte někam pro vakcíny, tak my tady od pondělka ráno budeme schopni očkovat seniory a garantuju vám, že je proočkujeme velmi brzo. My jsme třeba jeden z krajů, který už má, pane kolego, všechny domovy pro seniory naočkované a chybí nám možná 2, v kterých probíhala ta epidemie a očkovat jsme tam nemohli. My už prostě máme naočkováno všechny ty z první A skupiny, ale prostě proto ty vakcíny teď nemáme a nemůžeme ty sloty otevřít, kdybychom 100× chtěli. A co je nepříjemné, že se ani nemůžu spolehnout, kolik vakcín mi v úterý přijde. Takže já tam ty sloty teď ani nemůžu zadat, protože bychom jich potom možná půlku rušili. To se prostě strašně složitě pak těm lidem vysvětluje, protože oni na to čekají.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pánové, probereme ještě jednu věc. Pane Vondráku, množí se informace, že jsou malé zásoby jehel a stříkaček. A je to skoro přesně rok, kdy tady u tohoto stolu seděl tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a říkal, že stát má dostatečné zásoby roušek a respirátorů a nakonec všichni víme, jak to dopadlo. Tak není to jako přes kopírák?

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
My jsme ověřovali situaci u nás v kraji a my máme zásoby jehel a stříkaček minimálně na 2 měsíce. Pokud se nemýlím, tak se vlastně realizuje státní zakázka a je tedy jakýsi plánovaný dovoz z Číny, který by měl přijít buď teda na konci ledna nebo začátkem února. To znamená, já tady v daný okamžik nevidím v tomto problém minimálně z našeho kraje, a tak jak jsem vyrozuměl ze slov pana vicepremiéra Hamáčka, tak se předpokládá v okamžiku, kdy by to někde někomu chybělo, jakási výpomoc ostatních nemocnic. Takže já můžu říct, že v našem kraji v daný okamžik je skutečně zásoba stříkaček a jehel minimálně na dva měsíce.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, jak je to u vás, mimochodem vláda se obrátila na Čínu, od které chce potřebný materiál nakoupit, to ale může trvat třeba i měsíc. Vaše nemocnice mají dost zásob?


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
My jsme se už někdy na začátku listopadu předzásobili, protože jsme s tímhle počítali. Takže teď tu situaci nějak kriticky nevidíme. Samozřejmě všichni spoléháme na to, co od začátku bylo v té vakcinační strategii, že nám tyhle prostředky, ať už jehly nebo stříkačky, prostě dodá stát. Na to se všechny kraje spoléhaly. To tak od začátku bylo. Já mám informace, že ta celoevropská zakázka je někde zaseknutá na cestě z Číny, víc k tomu informací nemám. Probíhá nákup na úrovni státních hmotných rezerv a ty dodávky pokud teď jsou, tak samozřejmě, pokud je potřeba v krajích, tak jsme se dohodli, že se koordinovaně dodají. Takže nezdá se mi, že by teď ta situace byla kritická, ale bohužel mi tu situaci vlastně jakoby připomíná to, co se děje celou tuhle epidemii, že najednou všichni jsme překvapeni, že potřebujeme jehly stříkačky. Ty tu podle mého prostě měly být v listopadu nebo na začátku prosince. To, že dneska je celoevropská zakázka někde zaseknutá na cestě, mi prostě nedává jako logiku a překvapuje mě, že se to prostě stane. Jakoby tady najednou všechny překvapovalo, že se prostě první kvartál tohoto roku bude očkovat.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondráku, chcete nějak zareagovat.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
Ne, tak já si myslím, že my se snažíme nějakým způsobem tyto věci také řešit a naplánovat, ale jak říkám, v daný okamžik nevidím, že by to mělo být nějakým způsobem kritickým místem očkování.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:

Hejtmani Ivo Vondrák a Martin Kuba, pánové, moc vám děkuju za diskuzi, na shledanou a dobrou noc.

Ivo VONDRÁK, hejtman Moravskoslezského kraje /nestr. za ANO/:
Na shledanou, dobrou noc .


Martin KUBA, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje /ODS/:
Hezký večer, dobrou noc.


 

Martin Kuba

předseda Asociace krajů ČR
hejtman Jihočeského kraje
předseda regionálního sdružení