15. ledna 2021

Izraelský zázrak nebo české selhání?

(Drbna.cz)

Izraelský zázrak nebo české selhání?

Znovu se ukázalo, že se v krizi ukáže reálná efektivita fungování systému. A také to, že každý systém je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. V Česku opozice právem ve Sněmovně křičí, že očkování proti Covidu nefunguje a je selháním vlády. V Izraeli proočkovali za 3 týdny 20% populace. Z českého pohledu to zní skoro jako zázrak. Je to jejich zázrak nebo naše selhání? Izrael má 9 milionů obyvatel. Izrael je bezesporu politicky rozhašteřen více než je tomu u nás. Když jde ale o bezpečnost národa, tak je Izrael neskutečným fenoménem. Efektivita jejich systému, tedy výkonné moci je neuvěřitelná. U nás se řeší jedna výměna ministra zdravotnictví za druhým, zavírají se, otevírají se a pak zase zavírají hospody, řeší se lyžování a sáňkování. Mezitím Izrael si dohodne napřímo dokávky vakcín jako jeden muž, připraví plán očkování a očkuje. Znovu. Izrael není politický ráj na zemi. Jejich premiér řeší obvinění z korupce a vláda tak tak drží pohromadě.

Kde je ten rozdíl? Kde je ten důvod, který rozhoduje o selhání nebo naopak o „zázraku”?

Je to státní správa. Státní správa je nejslabší článek Českého státu. Není to o konkrétnéch úřednících. Je to o systému, který zakrněl. Zakrněl, a to i z toho důvodu, že vládnoucí politické strany tento horký brambor nechtěly řešit. Zvláště ty poslední. Reálnou reformu státní správy řešil Mirek Topolánek, Martin Říman a Ivan Langer. Asi jsem to psát neměl, některým se to nebude líbit, ale je tomu tak. Mohou si ale to ověřit na faktech. A podtrhuji sousloví „státní správa”, tedy pražská ministerstva. Ne samospráva. I tady krizová situace ukázala, že samospráva (viz. dnes Jihočeský kraj Martina Kuby, Liberecký kraj Martina Půty nebo Brno) by si uměla poradit, pokud by k tomu z Prahy byly vytvořeny podmínky.

„Když nejde o život tak jde o …” Hláška, kterou jsme všichni už slyšeli nebo dokonce někdy použili. Loňský začátek pandemie zastavil svět bez vyjímky. Nikdo nevěděl, jak s ní bojovat, jak ji řešit a všechny státy byly na stejné startovací čáře v boji s příčinami a následky této zákeřné nemoci. Ano tady jde o život. Doba úleku je dávno pryč. Teď je potřeba bojovat. Bojovat proti viru vakcinací a také řešit ekonomické a sociální následky krize. A tady je Izrael znovu na špici. Poslechněte si rozhovor bývalého guvernéra ČNB Miroslav Singer v ČRo, ten tvrdí, že na rychlém proočkování národa a rychlejším řešení Izrael jako celek jenom vydělá.

Odkaz Miroslav Singer: