15. ledna 2021

Interview ČRo Plus: S registrací se mohlo počkat, nemáme dost vakcín ani pro prioritní skupiny

(ČRo Plus) V pátek v 8:00 začala registrace na očkování proti covidu-19. Hlásit se mohou lidé starší 80 let, kterých se ¨do hodiny zaregistrovalo 44 tisíc, termín ale znají jen tři tisíce z nich. Nová místa se v systému objeví až s dalšími dodávkami vakcín. „Nebyl důvod tak rychle spouštět systém, který je náročné vytvořit. Počet vakcín nám zatím stačí jen na proočkování lékařů a zdravotníků,“ říká hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS) v Interview Plus Veroniky Sedláčkové.

Celý rozhovor s Vítězslavem Schrekem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

K 15. lednu prý na Vysočinu dorazilo 5840 dávek vakcíny, je ale třeba naočkovat 11 tisíc zdravotníků a 6 300 zaměstnanců a uživatelů pobytových služeb. „A k tomu všemu nám po spuštění registrace přibyli senioři nad 80 let, kterých je asi 23 tisíc,“ popisuje situaci v kraji.

Lidé podle něj očekávají, že po registraci zároveň dostanou i termín očkování. Zatím ale v systému nejsou ani všechny očkovací centra, kterých má být na 140.

„Máme 5 očkovacích míst, která tam jsou uvedena. Ale nemocnice, které nyní očkují zdravotníky a v domovech pro seniory, nyní nemají vakcíny, které by nabídly do rezervačního systému, a proto tam nevznikají okénka,“ vysvětluje hejtman.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ovšem kritizuje ředitele vakcinačních center za to, že očkují pomalu. Aby prý bylo možné dodat další dávky vakcín, je nejdříve třeba „vyprázdnit mrazáky“.

„Měli bychom lidem říkat pravdu. Máme určitý počet vakcíny, který nám dodává Evropská unie, a my musíme říct priority,“ Vítězslav Schreck.

„Nevím, jak pan premiér přišel na tuto informaci. Naše nemocnice jsou schopné ty dodávky bez problémů proočkovat. (Hejtman Jihočeského kraje) Martin Kuba včera říkal, že má prázdný mrazák, u nás je to stejně. Další dodávka je hlášena na příští čtvrtek,“ reaguje Schrek.

„Myslím si, že se věci neříkají tak, jak jsou. Měli bychom lidem říkat pravdu. Není potřeba hledat za každou cenu viníka, máme určitý počet vakcíny, který nám dodává Evropská unie, a my musíme říct priority. Ale na 5840 dávek, které jsme dostali na Vysočiu, mám v první prioritní skupině 40 tisíc lidí,“ zdůrazňuje hejtman.

Vítězslav Schrek

hejtman Kraje Vysočina
předseda Oblastního sdružení ODS