30. listopadu 2020

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci identifikace dezinformačních webů

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci identifikace dezinformačních webů.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás v souvislosti s velmi aktuálním tématem dezinformačních webů, jejichž monitoring mj. spadá do gesce Vašeho resortu.

V této souvislosti by mě především zajímalo, podle jakých kritérií specializované pracoviště ministerstva vnitra identifikuje dezinformační weby a zda vede jejich seznam.

Měla by podle Vás existovat jednotná metodologie, podle které se určí, který web lze označit za dezinformační? Pokud ano, kdo metodologii připravuje a kdo rozhoduje o takovém zařazení na seznam dezinformačních webů?

Spolupracuje ministerstvo vnitra při vytváření tohoto seznamu s nevládními subjekty, a pokud ano, o které subjekty se jedná?

Používají tyto nevládní subjekty při hodnocení dezinformačních webů stejná kritéria jako ministerstvo vnitra? Pokud s nimi ministerstvo vnitra nespolupracuje, jak byste charakterizoval vztah svého resortu k těmto nevládním subjektům?

V České republice existují subjekty (např. Nelež), které na základě svého nejasného vyhodnocení označují některé weby za dezinformační a nabádají různé společnosti, aby tyto weby nebyly nadále podporovány formou inzerce a reklamy. Existuje nějaká forma obrany webů proti nařčení z šíření dezinformací?

Nedochází podle Vás dokonce k ohrožení svobody slova v případech, kdy jsou některé weby nespravedlivě zařazeny na seznam dezinformačních webů, jelikož tím ztrácejí tolik potřebné inzerenty pro jejich další fungování a existenci?

Je v nějakém přehledu (seznamu) dezinformačních webů zařazen portál EuroZprávy.cz?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR