18. prosince 2020

Radiožurnál: 10 miliard pro armádu

(Radiožurnál) Hostem odpoledního diskusního pořadu ČRo Radiožurnál byla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Celý rozhovor s Janou Černochovou si můžete poslechnout na ČRo Radiožurnál.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Česko má schválený rozpočet na příští rok, ale za cenu toho, že se ztenčí rozpočet armády o 10 miliard korun. Což byla podmínka komunistů, kterou nakonec ANO a ČSSD se skřípěním zubů splnili. Předsedové koaličních stran ale vzápětí ujistil veřejnost, že se peníze co nejdříve zase do vojenského rozpočtu vrátí. Ministr obrany Lubomír Metnar za hnutí ANO, který původně hrozil kvůli krácení peněz pro armádu rezignací na svém místě zůstává. Já vítám ve vysílání předsedkyni sněmovního výboru pro obranu
Janu Černochovou z ODS. Dobrý podvečer.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Dobrý podvečer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
A člena téhož výboru Pavla Růžičku z hnutí ANO, zdravím vás.

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
Dobrý podvečer.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Pane Růžičko, vaše hnutí bylo nejdřív razantně proti odebrání 10 miliard korun obraně, přesto jste pro škrty v armádě zvedli ruku. Bylo to jako spolknout ropuchu, poznamenal k postupu koaliční sociální demokracie
poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík?

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
No víte, to je politika a politika není černobílá. Samozřejmě pro mě osobně snižovat jakýmkoliv způsobem rozpočet armády je opravdu dost kruté, takže bylo to velice těžké. Ale zase na druhou stranu, když člověk přemýšlel o tom, že může nastat rozpočtové provizorium a že v takto složité době se nebudou moct vyplácet kompenzace, nebudou se moci zvyšovat platy ve školství a v dalších státních institucí, tak samozřejmě jsme zvolit variantu, že jsme na ten kompromis šli a pan ministr i pan premiér jasně řekli, že v lednu prostě se ta částka ministerstvo obrany vrátí. A já tomu věřím.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:

Občanští demokraté sice postup ANO a ČSSD kritizovali ale nedalo se mu vyhnout, kdybyste, paní Černochová, podpořili rozpočet?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Tento rozpočet podpořit nešlo. Tento rozpočet by podpořit šlo tehdy, pokud by, řekněme, od měsíce srpna možná v září s námi někdo intenzivně jednal o těch všech aspektech toho rozpočtu, který prostě v té finální podobě byl pro nás absolutně nepřijatelný. My jsme vlastně neměli žádnou šanci do toho rozpočtu promlouvat a bylo to vidět i na tom závěrečném hlasování o těch pozměňovacích návrzích, kdy vlastně nebyl přijat žádný návrh
poslanců ODS, takže ta vůle, že by členové vládní koalice nějakým způsobem akceptovali nějaké naše výhrady, připomínky, byla nulová. A byť jsem si vědoma toho, že jakékoliv škrty zejména v tom rozpočtu ministerstva obrany jsou špatné, tak nebylo možné pro ten rozpočet zvednout ruku. Já jsem si zažila to, jaké to je být v koalici, být koaliční poslankyní, ale zažívám si i to, jaké to být opoziční poslankyní. Takže já ani nemohu vyčítat panu poslanci Růžičkovi, že pro to ve finále zvedl ruku, byť třeba ve výboru pro obranu jsme můžu říct všichni členové napříč politickým spektrem velmi intenzivně usilovali o to, aby ten rozpočet krácený nebyl. A teď vlastně si nabízí možnosti o tom můžeme usilovat v tom lednu dál a hlavně dohlídnout na to, že to, co slíbil pan ministr a paní ministryně Schillerová, pan ministr Metnar a hlavně pan premiér Babiš, tak skutečně bude naplněno. To znamená, že do konce ledna budou finanční prostředky do rozpočtu armády České republiky, ať se to komunistům líbí nebo ne, navráceny.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Bude, pane Růžičko, ten přesun z rezervy do armádních zdrojů snadný, protože komunisté zdůrazňují, že by se peníze sice mohly vojákům vrátit, ale v jiné struktuře a v jiném čase, armádě, která bojuje s epidemií covidu?

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
Já jsem si to samozřejmě ještě ověřoval u paní náměstkyně Cupákové tam se opravdu jedná pouze o administrativní úkon. Já bych ještě vrátil k tomu co...

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Počkejte a nakolik opravdu to bude jednoduchý administrativní úkon, na kolik na to budou mít vliv komunisté, protože z jejich vyjádření tak trochu vyplývá, že by raději ty peníze směřovaly, dejme tomu, na pomoc armády při očkování nebo testování, než na nová děla, vrtulníky nebo pásové obrněnce?

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
Armáda samozřejmě se připravila na to, že může k této situaci dojít, tak ty peníze zatím nebrala z jakýchkoliv projektů, z nákupů. Brala to prostě všemožně z různých rezerv. Ale jako komunisté si můžou myslet, co chtějí. Ona paní předsedkyně to řekla velice dobře. Výbor pro obranu pracuje bez rozdílů jednotlivých stran možná, vyjma komunistů, myslím, jednotně. Je tam vidět prostě cílený tlak na ministerstvo obrany, aby skutečně do armády sešly, aby armáda nakupovala. Podařilo se nám společně s paní předsedkyní prosadit spoustu, spoustu projektů tak, aby to bylo realizováno.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Tomu rozumím, ale omlouvám se, že vás přerušuji a jakým mechanismem tedy se to přesune? Bude to opravdu jenom administrativní záležitost?

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
No já vám říkám, já jsem si to ověřoval u paní náměstkyně Cupákové, což je ekonomická náměstkyně. A jsem ujištěn, že se jedná pouze o administrativní úkon, že se to, že prostě, tak to nemusí být další nějaké povolení, že to není složitý proces pouze administrativní písemný úkon.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Bývalý náčelník Generálního štábu, já se omlouvám velice. Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý uvedl, že nevěří tomu, že se těch odebraných 10 miliard do rozpočtu armády ještě vrátí. Podobně jako Šedivého nástupci soudí, že rozhodnutí sněmovny rozbije celý proces modernizace. Vy jste přesvědčena o tom, že armáda reálně o nic nepřijde?


Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Možná jsem v politice dlouhou dobu ale stále jsem naivní nebo mě pořád zůstává to, že věřím, pokud něco na mikrofon řekne premiér, řekne to ministr, tak, že udělají všechno pro to, aby toho bylo dosaženo. Dneska to tam zaznělo opakovaně. Já v tuhle chvíli si nechci připustit, že by to mělo být jinak, protože svět bezpečnější nebude. Čekají nás společenské ekonomické otřesy. Opakovaně zaznívalo to, že armáda i v době pandemické krize byla děvečkou pro všechno a byla tou hlavní institucí, která tady skutečně řešila problémy, které s covidem jsou spojovány, ať už to byla nějaká péče o lidi v seniorských domech. De facto řešili volby, řešili prostě polní nemocnice, skutečně těch aktivit měli celou řadu. A já si neumím představit, že když premiér a ministryně financí a ministr obrany řeknou, že ty peníze v lednu vrátí, že by to tak nemělo být. Pokud by to tak bylo, tak si skutečně myslím, že pak i třeba kolegové z té vládní koalice by nevěřili vůbec to může slova nějakých politiků, jejich představitelů mohou platit i v jiných ohledech, a to si myslím, že se rozhodně Andrej Babiš, 8 měsíců před
parlamentními volbami nemůže dovolit a nemůže si to dovolit ani ta armáda. Protože armáda nemá rozpočty ze dne na den. Armáda má rozpočty, které se dlouhodobě plánují v rámci různých strategický dokumentů. A tady skutečně ve chvíli, kdy by se nějakým způsobem do toho zasáhlo, tak pak má pan gen. Šedivý pravdu, že se to sesype jako domeček z karet. Ale tady skutečně se možná můžeme, ale já to neumím říct stoprocentně, dovolit tu měsíční prodlevu, kdy nebude rezort ministerstva obrany vypisovat akvizice výběrová řízení, protože podle mého názoru nemohou vypisovat výběrová řízení, pokud na ně nemají tu danou chvíli rozpočtové krytí, což mít nebudou do doby než jim to převedou zpátky.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Můžete, pane Růžičko, velmi stručně v několika bodech říct, co přesně modernizace českých ozbrojených sil v příštím roce obnáší?

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
My tam máme 4 základní projekty. To je modernizace nebo nákup nových BVP. Je tam systém Cheetah, jsou tam radiolokátory MADR o ještě jeden projekt, teď si rychle nevzpomínám. To jsou prostě 4 základní projekty, které prostě musí být a paní předsedkyně, měla pravdu. Prostě dokud to není pokrytý penězi, tak ministerstvo obrany nemůže dělat vůbec nic. Takže já taky doufám, že v lednu prostě to bude hned napraveno. Já tomu věřím.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Tolik člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička z hnutí ANO a mluvili jsme také předsedkyní téhož výboru
Janou Černochovou z ODS. Oběma děkuji, na slyšenou.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
My děkujeme a přejeme klidné sváteční dny.

Pavel RŮŽIČKA, poslanec ANO:
Taky na shledanou.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2