15. prosince 2020

Události, komentáře: EU řeší s Británii obchodní vztahy

(ČT 24) Velká Británie se chce definitivně odstřihnout od Evropské unie, ale pořád není jasná podoba obchodních vztahů. Točí se vyjednávací týmy v kruhu? Nastane „tvrdý brexit“? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro europoslance Jana Zahradila a Luďka Niedermayera.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Podle britského premiéra Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok, hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tenhle týden už nezbude čas na jeho schválení. Spory trvají hlavně kolem rovných podmínek hospodářské soutěže.

Michel BARNIER, hlavní vyjednavač EU pro brexit:
Jde o naši odpovědnost a je to stále možné: dosáhnout dobré, vyvážené dohody.

Alok SHARMA, britský ministr obchodu:
Chceme jistotu, že jakákoliv dohoda s EU bude uznávat to, že Británie je suverénním státem, nezávislým národem. To je základ, na kterém dohodu postavíme.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A my v tématu budeme pokračovat debatou dvou europoslanců. Se mnou ve venkovním studiu je europoslanec a expert
ODS na zahraniční politiku Jan Zahradil. Dobrý večer vám přeju.

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A na dálku zdravím i Luďka Niedermayera, europoslance za TOP 09, i vás zdravím. Dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, když ty debaty sledujete, pravděpodobně se o nich i živě bavíte se svými kolegy, možná i přáteli, kdo podle vás teď tahá takzvaně za kratší konec?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
To je úplně jedno. Já myslím, že tady nejde o to najít nějakého viníka, ukázat na něj prstem, ale dopracovat se k nějakému výsledku. My jsme měli včera dokonce online zasedání výboru pro mezinárodní obchod Evropského
parlamentu, kde jsme tu situaci hodnotili a jakkoliv to v tuhle chvíli vypadá nepravděpodobně, ta šance tady pořád ještě je, pokud ne na celou dohodu, tak alespoň na nějaké parciální řešení, prozatímní řešení. Ostatně, řekněme si, že ono vlastně asi 90 % věcí je dohodnuto a zaseklo se to na třech nebo čtyřech tématech. Takže je to samozřejmě vážná situace, ale já bych to ještě neviděl jako tragédii.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Já jsem tou otázkou nechtěla hledat viníky, mně šlo spíš o to, jestli máte informace nebo pocit z toho, jak to jde ven i do médií, že jedna z těch stran se možná nechce tak úplně dohodnout jako ta druhá.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Můj pocit je, ale skutečně je to jenom subjektivní pocit, že svým způsobem britská vláda, britský premiér možná to bylo jeho záměrem, dostal Evropskou unii do kouta tím, že to vlastně dokázal natahovat až téměř na tu samotnou hranu toho deadlinu. Ta jednání mělo skončit vlastně už v neděli, teď se zase ta lhůta prodloužila, ale na neurčitou dobu. A vlastně 1. ledna by Británie opravdu měla definitivně právně opustit Evropskou unii. Takže, pokud bych měl odpovědět na tu otázku, kdo tahá za kratší konec toho provazu v tuhle chvíli, tak symbolicky bych řekl, že je to Evropská unie.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Děkuju, že jste mi nakonec odpověděl. Pane Niedermayere, jeden z největších zádrhelů, to je asi těch 10 %, jak zmiňoval pan Zahradil, že ještě není dohodnuto, je rybolov a pravidla kolem něj. Je tohle a další věci, na kterých to vázne, skutečně to podstatné, protože je to možná nejdůležitější dohoda za poslední roky?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
U těchto dohod platí, že pokud není všechno dohodnuto, tak není nic dohodnuto. Čili každá ta věc, která dojednána není, automaticky poráží celý zbytek té dohody, takže jakkoliv nám jako České republice se může zdát téma rybolovu malicherné, tak v Evropské unii je spoustu zemí, pro které je to téma hrozně důležité. A samozřejmě, myslím si, že pro všechny je nesmírně důležité téma hospodářské soutěže nebo ochrany trhu, protože určitě evropští podnikatelé nejsou připraveni na to, že bez překážek budou na náš trh vstupovat firmy z Británie, které například budou získávat státní pomoc, která by v Evropské unii nebyla přijatelná. Takže jsou to poměrně významné věci, bezesporu by se na nich dal najít kompromis, ale tomu kompromisu podle mě brání 2 podstatné věci. První je, že Boris Johnson stanovil pro to jednání velmi krátkou dobu, vlastně vyjednat velkou obchodní dohodu za 12 měsíců, z ní jsme ještě spoustu času ztratili covidem, je téměř Mission Impossible. A druhý je filozofický přístup, rozdíl toho přístupu k tomu vyjednávání, zatímco Evropská unie se snaží vyjednávat o vzájemně výhodném volném obchodu, tak Británie hlavně klade důraz na zachování té vlastní suverenity, čili má podle mého názoru k tomu poněkud více ideologický přístup a překlenout tady tyto rozdíly v tak krátkém čase je prostě hrozně obtížné. A jinak bych řekl, že já absolutně nesouhlasím s tím, že nyní Evropská unie tahá za kratší konec provazu, za ten nejkratší konec provazu bohužel tahají firmy, a to na obou stranách britského kanálu.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, jak vy vnímáte ty problémy, které stále v té dohodě, zdá se, jsou, které jsou potřeba doladit? Jsou podstatné, jsou klíčové?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Některé z nich, jak už tady padlo, určitě. Jak už bylo řečeno, otázka rybolovu třeba nám ve střední Evropě, v zemi, která nemá přístup k moři, může připadat velice vzdálená, ale pro řadu zemí, kde rybolov tvoří velice podstatnou součást národní ekonomiky, to je něco velmi důležitého. Třeba když si vezmu Velkou Británii, tak pro Skotsko je rybolov docela podstatnou součástí ekonomiky, takže kdyby britský premiér kývl na něco, co je z britského pohledu, ze skotského pohledu nevýhodné, no, tak by zřejmě to Skotsko možná se ještě zradikalizovalo víc. Pokud jde o separatistické nálady, které už jsou tam i tak přítomny. Čili je to jedno bolavé téma, ta témata, na kterých ta shoda není, jsou asi 3 v tuhle chvíli. Ale já bych tak úplně nesouhlasil s kolegou Niedermayerem, že pokud není dohodnuto všechno, není dohodnuto nic. Já myslím a zaznívalo to i včera na jednání toho výboru pro mezinárodní obchod, že opravdu se možná dostaneme do situace, kdy budeme muset postupovat per partes, tedy po částech, prostě uvést do života to, co je dohodnuto. To, co dohodnuto není odložit a pokusit se dosáhnout dohody v nějakém delším časovém horizontu. Ale nechat to všechno spadnout pod stůl teď od 1. ledna, to by byla podle mě škoda.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A proč má vlastně vůbec cenu bojovat? Nebylo by už lepší si v tuto chvíli na obou březích říct - prostě ten rozvod bude bolet, prostě to nejde?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Ale ono to tak není. Já znovu říkám, přece na 90 % věcí jsme se dohodli a dokázali jsme ten kompromis najít.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tak neděle byla stanovená jako nejzazší termín.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Ano, ale kvůli...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Nepovedlo se to, je tam spoustu dalších věcí, které se nedaří dojednat.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Jak říkám, no spousta, spousta jich není, jsou asi 2 nebo 3 a kvůli zbývajícím 10 procentům...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ale zásadní, zdá se.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
... by přece byla škoda shodit těch 90 %, na kterých ta dohoda už existuje ze stolu, a proto myslím, že musíme být zejména na evropské straně kreativní, musíme být flexibilní a nesmíme se chovat zaťatě.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Niedermayere, souhlasíte i vy s tím, že stále má cenu bojovat a za co?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Určitě má cenu bojovat a má cenu bojovat za férovou dohodu, která je dobrá pro naše podniky a pro naše občany. Já bych možná ještě uvedl pár čísel, o čem se vlastně bavíme a jak velkou škodu by ta nedohoda udělala. Když se podívám na Českou republiku, tak tuším podíl našeho vývozu do Spojeného království je kolem šesti procent našeho vývozu, když se podívám na Německo, tak je to, tuším, kolem pěti procent. Spojené království vyváží, tuším, něco víc než 45 % svého vývozu na kontinent. Čili to samozřejmě ukazuje, že ty škody, které by napáchalo to uzavření nedohody, respektive neuzavření dohody, by byly pro Británii obrovské, proto také existují odhady, že celkový v horizont, řekněme, 10 let dopad té nedohody o brexitu, která by nevytvořila příznivé podmínky pro obchod, by byl větší než celkové dopady té pandemie covidu. Takže opravdu musíme se snažit. Ale myslím si, že 2 z těch tří témat, která jsou na stole a která jsou velmi vážná, jsou takzvaná horizontální témata, která se prostě z té dohody nedají vyloučit. Protože pro to, abychom otevřeli Británii ten náš obrovský trh, vlastně ten trh s tou jednou ze dvou největších kupních sil na celém světě, je založen na předpokladu, že britské firmy budou na tom trhu konkurovat férově, a to je právě ta otázka těch standardů a veřejné pomoci. To není věc, která se dá jen tak jako smést někam do rohu a čekat, jak to vyřešíme. Stejně tak ještě další věc, která tam, mám pocit, úplně není vyřešena, je ten režim, jakým by se právě řešily spory. My máme bohužel už neblahou zkušenost s tou první dohodu, kterou vlastně vyjednal a uzavřel Boris Johnson, která se týkala ujednání ohledně Irska, protože trvalo jenom pár měsíců a Boris Johnson řekl, že vlastně tou dohodou není vázán a z tohoto pohledu na té evropské straně samozřejmě panuje velmi urgentní potřeba, aby ten mechanismus řešení sporů byl dobře nastavený, protože bohužel Boris Johnson se ukázal jako ne úplně důvěryhodný partner. Čili myslím si, že jakkoliv já si stále myslím, že ta šance je zhruba 50 na 50, tak mám pocit, že už je opravdu nejvyšší čas počítat s tím, že to může skončit bez dohody.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, jsme my jako země připraveni právě na tuto variantu, na ten divoký brexit, anebo vyčkáváme, co se stane a pak se nějak budeme snažit vymyslet, co dál, což se zdá, že je strategie minimálně české vlády třeba v boji proti koronaviru v poslední době, máme scénář na divoký brexit?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Doufám, to samozřejmě doufám a ostatně ještě před covidem v době, kdy už ten brexit spěl k závěrečné fázi, tedy ta první fáze odchodu, tak tuším, že to byl vicepremiér pan Hamáček, který nás ujišťoval, že vláda strategii pro ten takzvaný tvrdý brexit má. Tak já doufám, že sáhne do šuplíku, že ji opráší a že ji uvede v život, protože opravdu se může stát, já bych byl nerad, ale může se to stát, že od 1. ledna se budeme řídit pravidly Světové obchodní organizace, když v té dohodě nedojde, to znamená, že opravdu budou zavedena cla, budou zavedeny množstevní kvóty a že se třeba na hranicích ty systémy, ten volný tok zboží, že se zkomplikuje, že se na nějakou dobu třeba i zastaví, že tady vypukne jakýsi, nechci říkat zmatek, ale celá řada nejasností a na to musíme být připraveni.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Vy jste coby europoslanec tedy ale žádný konkrétní plán, jízdní řád toho, co by bylo po tom lednu, neviděl?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Samozřejmě vždycky ta první jaksi nárazová hranice bude ta vnější hranice Evropské unie, to znamená ty státy, které jaksi mezi Velkou Británií, kanál a kontinentem, tak ty státy, které jsou takzvaně první ráně, třeba Nizozemí nebo Francie, tam si myslím, že ta zátěž bude největší a věřím tomu, že ty státy jsou na to připraveny v tuhle chvíli.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Já jsem myslela pro Česko plán.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Česká republika je součástí vnitřního trhu, takže my tady nemůžeme sami zavádět nějaké kvóty nebo cla nebo uzavírat hranice před britským zbožím, ale musíme se připravit na to, že to bude všechno obtížnější, pokud k té dohodě nedojde.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Na to se právě ptám, jestli jste neviděl nějaký plán toho, jak na to zareagujeme?


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
V poslední době jsem ho neviděl, neslyšel jsem ani vládu o něm hovořit. Ale znovu říkám, chci věřit, že to, co třeba před více než rokem tady prezentoval pan vicepremiér Hamáček, kdy říkal, že jsme připraveni na tvrdý brexit, tak že stále platí.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Niedermayere, vyvstanou teď podle vás jiní rebelové v rámci Evropské unie? Myslíte, že bude takových snah o různé exity z toho evropského společenství víc?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Já myslím, že tenhle případ je do té míry odrazující, že tomu tak nebude, ale samozřejmě nemůžeme podcenit ochotu politiků některých ve jménu svých politických bodů udělat rozhodnutí, která jsou pro jejich zemi tragická nebo aspoň přinejmenším velmi nebezpečná. Já opravdu nevidím nikoho, kdo by nyní plánoval odejít z Evropské unie, ale do budoucna se to vyloučit nedá. Ale myslím si, že ten brexit jasně ukáže, že je to krok nesmírně iracionální, už vůbec ta představa, že v tom jedenadvacátém století je možné si užívat naplno absolutní suverenity, je zcela zcestná, protože žijeme ve světě, ve kterém jsme všichni na jedné lodi, jsme, zejména ty průmyslové země velmi hluboce provázáni a vracet se do nějakého kontextu suverenity z devatenáctého století, opravdu nemůže přinést nic dobrého. Takže samozřejmě nejsme ještě u konce. Já si nemyslím, že Británii poté, co k tomu brexitu dojde, co, co se překonají ty první problémy, které v případě té nedohody budou samozřejmě větší, tak ta ekonomika bude fungovat dál, ale bude fungovat pomaleji, bude růst pomaleji, bude muset dojít k restrukturalizaci té ekonomiky, přeorientování těch obchodních vazeb a v důsledku toho budou nižší platy, bude míň pracovních příležitostí, ale nakonec prostě ta ekonomika se prostě přizpůsobí.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dovolte mi ještě jednu otázku, mám tu sice 2 europoslance, ale zároveň zástupce dvou stran, které spolu chtějí kandidovat v příštích volbách, jak chce tedy
ODS a TOP 09 koexistovat v pravicové koalici, řekněme, s poměrně rozdílnými názory, to ostatně ukázala částečně i tato diskuze na evropskou politiku?

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
My jsme součástí různých politických klubů, různých politických frakcí i v Evropském
parlamentu, to asi každý ví. A pokud jsem si všiml, tak i v těch základních programových tezích, které byly představeny, tak o evropské politice je toho minimum, je tam v podstatě jenom ten nejmenší společný jmenovatel, na kterém se shodneme, třeba že nechceme vystupovat z Evropské unie, když už to tady padlo. Ale možná jste si povšimla, že jsme úplně vynechali z toho programu otázku eura, protože TOP 09, jak známo, je velkým zastáncem eura, ODS je v této otázce daleko zdrženlivější a říká, že bychom euro přijímat neměli. Takže tam, kde se prostě neshodneme, to budeme muset dát stranou a nebude to součástí volebního programu.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Niedermayere, umíte si vy představit společnou eurokandidátku i s tím, co zaznělo od pana Zahradila?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Evropské volby byly před rokem, čili, myslím si, že od tohoto jsme ještě daleko, ale já jsem moc rád...

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ale může to některé voliče třeba, kteří kladou velkou důraz na Evropskou unii, přesvědčit nebo přesvědčit o tom, jestli vás volit nebo ne?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Já si vzpomínám, že v minulosti vlastně
ODS, i když někteří její představitelé dávali najevo určitou evropskou skepsi, tak přesto ODS měla, myslím, nejvíce pozitivní ve vztahu k Evropské unii elektorát a já myslím, že ODS je strana plná kompetentních lidí, kteří samozřejmě ví, že ta naše budoucnost je pevně spojena s Evropskou unií a s jejím dobrým fungováním. A vy jste tady zmiňovala, že vlastně dneska v tom rozhovoru jsme se na hodně věcech neshodli, ale mně připadá, že na vlastně 95 % jsme se docela dobře shodli.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ne hodně, některých, některých.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Já si dovedu představit, že opravdu politika je o kompromisech, a to nejsložitější na politice je rozlišovat ty dobré kompromisy a špatné kompromisy. Já doufám, že ta trojkoalice do voleb bude tím dobrým kompromisem, jakkoliv já nejsem ten, který ty věci v rámci ní bude vyjednávat.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Dobrá. Budeme to sledovat. Pane Niedermayere, moc děkujeme, že jste se připojil do Událostí, komentářů. Pěkný večer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/:
Rádo se stalo. Na shledanou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, i vám děkuju za rozhovor a za to, že jste přišel na Kavčí hory. Pěkný večer.


Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Dobrý večer. Na shledanou.

Jan Zahradil

europoslanec
expert pro zahraničí