14. prosince 2020

Pro a proti ČRo Plus: Kvóty na zahraniční potraviny způsobí fronty jako před rokem 1989

(ČRo Plus) Zvýšit podíl domácí produkce potravin na našem trhu chce návrh zákona z dílny SPD. Podle něj by české potraviny v obchodech měly být zastoupeny do dvou let 55 procenty v roce 2028 až 73 procenty. Pomohly by kvóty na dovoz zahraničních produktů českým zemědělcům, nebo nahrávají velkým zemědělským podnikům a jsou v rozporu s evropským právem?

Celý rozhovor s Petrem Bendlem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Poslanec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) věří, že tento návrh ve finále zdraží lidem potraviny a pomůže těm největší firmám v Česku.

Proč chce SPD dovoz omezit?

„Europoslanec tvrdí, že se sem dovážejí laciné potraviny a chce tomu zabránit. SPD chce omezit dovoz proto, aby pár místních producentů prodalo za ceny, které si budou diktovat,“ odhaduje občanský demokrat.

„Je ale zelenina, která se zde dlouhodobě nedaří pěstovat, takže se vozí z okolních zemí,“ vysvětluje Petr Bendl. „Tím zajišťujeme pokrytí trhu a šanci, aby si lidé mohli nakoupit i v zimě. Kdybychom toto nařízení zavedli, tak v případě neúrody by to opět znamenalo nedostatek, fronty a protekci jako před rokem 1989.“

„Výhodou EU a volného obchodu je, že konkurence stlačí ceny dolů. A jako spíš průmyslová země nikdy nebudeme tak silní v zemědělství jako Francie nebo Polsko. O našich silných komoditách europoslanec nemluví, ale exportujeme obilí, jsme soběstační v mléce a víc než soběstační v hovězím mase,“ připomíná Bendl.

„Dnes je povinnost označit českou potravinu a spousta lidí si ji vybírá. Je trendem vědět, od koho kupujeme. A to je cesta, nikoliv hledání kvót, jak zakazovat dovozy, ale podpora malých a středních producentů, aby byli konkurenceschopní těm velkým v Česku,“ konstatuje Petr Bendl (ODS).

Petr Bendl

poslanec PČR