27. listopadu 2020

Události, komentáře: Vláda zvažuje uvolnění pravidel a zákazů

(ČT 24) V Praze epidemie zeslábla natolik, že by tam bylo možné - podle tabulky PES - zrušit zákaz vycházení. To se ale zřejmě nestane, vláda chce totiž udržovat jednotná pravidla napříč Českem. Kabinet zasedne v neděli a teoreticky se může stát, že v pondělí se otevřou obchody. Téma Událostí, komentářů ČT24 pro ministra průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karla Havlíčka /nestr. za ANO/ a člena sněmovního hospodářského výboru Vojtěcha Munzara /ODS/.

Celý rozhovor s Vojtěchem Munzarem můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Teď ale naše první téma. Jaká pravidla budou pro obchody, restaurace, hotely, kadeřnictví nebo další služby platit od pondělí, to zatím nevíme. Pozornost všech, jak říkal Martin, nově směřuje k neděli. Faktem je, že skóre protiepidemického systému PES se už pátý den drží na úrovni 57 bodů, což naznačuje možný přechod ze čtvrtého stupně rizika do třetího, a tedy i rušení některých zákazů. Existují ale velké rozdíly mezi jednotlivými kraji, a právě to může uvolnění odsunout.

Ladislav DUŠEK, ředitel, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR:
Pouze 5 krajů z té republiky se aspoň na 1 den dostalo do hodnoty, která by odpovídala tomu stupni 3, to znamená, aspoň na jeden den klesly. A pouze 2 kraje, Praha a Moravskoslezský kraj, drží tyto hodnoty dlouhodobě.

Jan BLATNÝ, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
My nevnímáme PSA jako robot, ale ve chvíli, kdy by situace vypadala tak, že situace skóre v daný den, třeba i sedmý osmý den, je taková, ale v ostatních krajích je situace nebezpečná, tak se můžeme rozhodnout jinak. Uvidíme, jak to v neděli dopadne.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ať už bude od pondělí platit třetí nebo čtvrtý stupeň, základní školy mají ten plán jasný. A jim se ani nijak nezmění. Na příchod dalších žáků se už chystají. Po nejnižších dvou ročnících se má vrátit celý první stupeň a deváťáci. Ostatní se začnou střídat po týdnech. Na nový týden se připravují třeba i hospody, i když tam je situace jiná. Jejich provozovatelé, jak už zaznělo, nebudou až do poslední chvíle vědět, jestli vůbec otevřou. Vláda o tom rozhodne v neděli dopoledne.

Zbyněk SKALICKÝ, generální manažer, Lokál U Zavadilů:
Na jaře nám v pátek večer, vlastně když jsme měli nakoupené suroviny, uzavřeli restaurace. Teď je to trošku naopak, kdy máme prázdné lednice a nemáme nakoupeno tolik surovin, tak se v neděli v noci dozvíme, jestli v pondělí otvíráme.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ve studiu Událostí, komentářů hned na jejich úvod vítám první dvojici hostů - Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy, vicepremiér. Dobrý večer, pane ministře.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Dobrý večer a děkuju za pozvání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A Vojtěch Munzar, místopředseda podvýboru pro energetiku z
Poslanecké sněmovny. Dobrý večer i vám.

Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, považujete skutečně za vhodné, že rozhodnete o možném otevření obchodů, restaurací, služeb a tak dále, méně než 24 hodin předem? Ty obchody se na to musí připravit, nakoupit jídlo a tak dále. Je skutečně nezbytné podnikatele napínat až do poslední chvíle?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Bohužel to jinak nejde. Opravdu v tom není žádný hec, není v tom prostě nic ve smyslu toho, že bychom chtěli někoho déle napínat. Ale my jsme připravili naprosto čitelný a jasný systém PES, ten systém je funkční. Každý může vidět, co nastane v momentě, kdy se zlepší epidemiologický faktor. A faktem je to, že v těch posledních dnech bohužel neklesá, tak jak jsme si všichni představovali, je to těsně pod tou, řekněme, kritickou hranicí 60, kdy bychom to mohli pustit. A ta horší zpráva je, jak už se konečně říkalo i v té reportáži, že bohužel v těch ostatních krajích mimo tedy Prahy a Moravskoslezského kraje ta situace nevypadá úplně správně. Jinými slovy, musíme opravdu počkat až tady do toho posledního sedmého dne. Budeme čekat netrpělivě na výsledky pátku, které uvidíme v sobotu. Pochopitelně na sobotní výsledky, které uvidíme v neděli. V neděli dopoledne zasedne mimořádně vláda právě proto, abychom ten sedmý den to mohli celé zhodnotit. A bude o tom velká diskuze a pan ministr zdravotnictví přednese tedy svůj další plán.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tak mi řekněte, pokud by ta situace vypadala, tak jako vypadá uplynulé 4, 5 dnů, to znamená zpomalování, zpomalování, není to úplně růžové, jak sám dnes řekl pan ministr zdravotnictví, nicméně pohybovali bychom se stále v té hraniční úrovni. Je podle vás pravděpodobnější, že ty obchody, restaurace, služby budou od pondělí otevřené nebo ne?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Já bych to řekl ještě jinak, není ani ten vlastní problém těch 57 bodů. To je v zásadě v pořádku, a to musíme respektovat, to jsme řekli, a to bychom popřeli sami o sobě ten systém PES. Důležitější bude to, jak se budou vyvíjet jednotlivé kraje. V tuto chvíli kdybychom Prahu hypoteticky vyndali a nechali bychom pouze ostatní kraje, tak se nedostaneme pod tu šedesátku a bohužel v některých krajích nám to osciluje někde kolem osmdesátky, dokonce jsme se dostávali až do té úrovně číslo 5. To znamená, pro nás nesmírně důležité bude to, jak ty ostatní kraje na tom budou, protože s určitou dávkou, řekněme, přesnosti lze odhadnout, že se zřejmě pod tou šedesátkou udržíme. Opravdu hrozně důležité budou ty kraje, zejména v tuto chvíli se jedná o Kraj Vysočina, o kraj Pardubický, kraj Hradecký a rovněž o kraj Karlovarský.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Jenže tu Prahu z toho nelze úplně vyjmout. Protože vy nechcete, jak jsem vás poslouchal, nechcete rozhodovat regionálně, chcete to brát enblock, byť ten PES tohle umožňuje. Říkáte, že pokud by byla ta hodnota 57 a neučinili byste to, neotevřeli byste to, tak byste ten PES, toho PSA, nevím, jak to skloňovat, sami popřeli. Popřeli sami sebe. To znamená, pokud ta hodnota bude 57 v neděli, a vy ty obchody neotevřete, jak to vysvětlíte občanům?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Vysvětlíme to tak, že a my chceme otevřít samozřejmě, protože vidíme, že ta situace u těch obchodníků a u těch služeb, u restaurací a tak dále je skutečně velmi, velmi vážná. A věřte tomu, pane redaktore, že neděláme nic jiného než, že se snažíme přesvědčovat i kolegy epidemiology a tak dále. Na druhou stranu, a na tom věřím, že se shodneme, nejpřednější je zdraví. A pokud bychom skutečně viděli, že by to mohlo být nebezpečné a že by to mohlo opětovně nás vrátit do těch starých kolejí, nemluvě o tom, že by se třeba za 3, 4 dny, byť by to bylo přesně v kontextu se PSEM, muselo opět zavřít, tak možná by stálo za to ještě 1, 2, 3 dny vydržet. Opravdu v tom to není jednoduché rozhodování, jsme na velmi, velmi tenkém ledě. A já chci věřit tomu, že se nám ta situace zlepší i za ten pátek, sobotu a v neděli budeme moci rozhodnout o tom, že v pondělí otevřeme, ale prosím v tomhle o určitou dávku prostě pochopení, protože je to nesmírně náročná situace. A to dilema je prostě obrovské v tomto.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já chápu, že to není jednoduché. Nicméně skutečně existuje varianta, že popřete ten systém, který jste s tou velkou pompou spustili. To znamená, že pokud to bude na hranici 3, vy se budete držet stále čtyřky. Chápu to, tohle připadá v úvahu?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
My nepopřeme ten systém. Ten systém je přesně tak, jak jsme ho nastavili, je fungující. A ten systém je naprosto, naprosto zřejmý. Ale kdybychom viděli, že převažuje skutečně u většího množství krajů nějaký kritický stupeň nebezpečí, tak my jsme vždycky říkali, že za ruční brzdu prostě vzít můžeme. Ale nikoliv tak, a to chci zdůraznit, že bychom třeba z toho vyseparovali některé obchody nebo některé provozovny. A začali bychom ten systém bourat. V žádném případě. Na tom jsme se shodli, ten systém je fungující, je správný, je potvrzený epidemiology. Ale prosím, nechte nám tam nějakou finální možnost, která je prostě, prosím pěkně, přesně pro nás pro všechny, tam není proto, že bychom chtěli někoho trápit. Kdybychom to potom třeba neudělali, mohlo by se to vrátit a bylo by to ještě horší. Ale já chci věřit tomu, že se to zlepší a že v tu neděli budeme moci, tak jak všichni očekávají, to pustit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Munzare, kdybyste byli vy ve vládě, byli byste pro okamžité otevření obchodů, restaurací, provozoven, dalších služeb a tak dále za současné situace? To znamená za situace, kdy to zpomalování není tak výrazné, jak vláda možná ještě třeba před týdnem, před 14 dny doufala?


Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
My jsme i v
Poslanecké sněmovně, když se projednával nouzový stav, si řekli jasnou podmínku, dokonce Sněmovna přijala usnesení, které vláda dosud nesplnila, a to je, aby skončila ta diskriminace malých obchodů ve srovnání s velkými. To je pro nás velmi důležité, protože dneska si musíme uvědomit, že některé zavřené provozovny, ti lidé jsou skutečné na pokraji své ekonomické existence. A mají obrovské ekonomické ztráty. Vlastně to samé zboží, které oni by mohli prodávat, tak dnes člověk, který potřebuje školní potřeby pro děti, oblečení, tak nemá de facto jinou možnost, pokud si to nekoupí na e-shopu, tak jít do velkého supermarketu. Tím samozřejmě ty velké supermarkety a hypermarkety mají obrovskou konkurenční výhodu proti těm malým. Samozřejmě to podle nás není spravedlivé a je to diskriminační. Já bych k tomu chtěl zdůraznit, že my neříkáme: otevřít bez jakýchkoliv podmínek. My chceme, aby měly stejné podmínky jak ty velké, tak ty malé obchody...

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
A tak řekněte, máme tady reálnou situaci, máme tady situaci, kdy neklesá ten počet nakažených a ten podíl pozitivních na celkovém počtu testů je stále relativně vysoký. Ostatně o tom dneska mluvil i ministr zdravotnictví. Máme tady zavřené obchody v tuhle chvíli s výjimkou těch, o kterých asi většina ví. Jak vy byste v tuto chvíli postupovali? Představte si, že sedíte ve vládě a v neděli máte dopoledne rozhodnout, jak byste rozhodl?


Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
Já bych rozhodl o tom, že se mají otevřít malé obchody za stejných režimových hygienických podmínek jako ty velké. Samozřejmě diskutovat můžeme, jestli zrovna 15 m2 na zákazníka je to správné číslo. To by mě zajímalo, z čeho vláda vycházela, protože my jsme žádné zdůvodnění nijak výrazné neslyšeli od vlády. Někde v zahraničí mají 10. Ale rozhodně bych já postupoval tak, že by se ty malé obchody měly otevřít. Ono to má více důvodů. Nejenom ten, který jsem zmínil, že je to diskriminační. Ale jsme v předvánočním čase, což je vrchol spotřebitelské sezóny. A pokud chceme zachránit aspoň něco z ekonomiky, ze sektoru služeb a obchodu, tak právě to je to období, kdy se mohou ti malí aspoň trošku zahojit, aspoň trošku snížit ztráty. Pokud se to neudělá, tak samozřejmě každý den se ty ztráty budou navyšovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Dobře, zahojit, to je termín, který jste použil, ale neotevírají se tím naopak rány zdravotní? To znamená, pokud se lidi naženou po měsíci zavřených obchodů do obchodu znovu, začnou nakupovat ve velkém, tak to je to, před čím varuje vláda. To znamená, rozšíří se opět ta epidemie do čísel, která jsme neviděli možná uplynulých několik týdnů.


Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
Víte, a to je ta otázka, kterou se zabýváme, protože my neznáme od vlády žádná data, která by prokazovala, jak moc rizikové je právě nakupování, a jestli není náhodou třeba rizikovější ten systém, který je dnes, že se vlastně kumulují lidé v těch velkých obchodech, kumulují se dneska ve frontách, mnohdy na košíky, jestli by nebylo lepší omezit sociální kontakty tak, že ti lidé, zákazníci půjdou do těch svých malých obchodů, kde se nebudou navzájem tolik potkávat jako třeba v těch velkých obchodech.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nicméně regulace lidí při vstupu do velkých obchodů není českou specialitou. Tohle je věc, která funguje i v některých jiných státech, a je potřeba to uvést na pravou míru. Pane ministře, když navážu na to, co říká pan Munzar. Má vláda skutečně data o tom, že v malých obchodech dochází k častějšímu přenosu nákazy než v supermarketech, hypermarketech, jak ostatně řekl i člen vlády tady v Událostech, komentářích, ministr obrany Metnar?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Vláda má skutečně dostatek podkladů. Já musím říct, že zejména ta podzimní vlna už jede v režimu, kde epidemiologové a všichni ti, kteří prognózují a dělají ty modely, tak skutečně pracují s velmi validními daty, a dokonce pracujeme i se zahraničními daty…

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale aby to bylo úplně jasné, pardon, že vám skáču do řeči, pane ministře. Vy máte skutečně důkazy o tom, že v malých obchodech dochází k častějšímu přenosu nákazy koronavirem než v těch větších obchodech?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ne, ne. To není o tom, ale já bych to právě dořekl, protože my jsme nezakázali malé obchody, my jsme omezili obchody prostřednictvím sortimentu. A my nerozlišujeme, jestli se jedná o obchod velký nebo obchod malý, je obrovské množství malých obchodů, jako jsou malé lahůdky, uzenářství, pekárny a tak dále, samozřejmě markety, koloniály, které jsou otevřené - dokonce přes množství je těch menších větší množství. Ale samozřejmě přes metr čtvereční jednoznačně vedou hypermarkety a supermarkety. Ale ta podstata spočívá v tom, že se musí snížit mobilita lidí. Pokud nesníží mobilitu, bohužel nezvládneme boj proti covidu. Mobilitu snižujeme ve sportu, kultuře, snižujeme ji na místech potkávání, společenské kontakty, a samozřejmě v obchodech. A teď k meritu věci. Kdybychom nechali všechny obchody malé, a to bychom samozřejmě hrozně rádi chtěli nechat, tak už pak nemůžeme rozlišovat, jestli se jedná o malého obuvníka nebo o malé hračky nebo malé papírnictví nebo cokoliv dalšího. Tím pádem vlastně bychom museli pustit to, co si řekněme rovnou, celý maloobchod, a dokonce nejenom malí, ale i střední obchody, velké obchody, supermarkety, hypermarkety a tak dál. V tu chvíli zde máme 100 000 obchodů otevřených. A tím pádem zde máme několik milionů migrujících lidí, jinými slovy my bychom tu mobilitu nesnížili dolů. Čili není ani tolik podstatné, jestli tam hrozí větší nebo menší přenos, podstatné je to, že naším cílem bylo, abychom po určitou dobu zvládli to, že lidé budou z domova chodit pouze do práce, nezbytně nutný nákup, a bavme se o tom, jestli to jsou potraviny nebo drogerie, případně ještě něco. A pokud možno zpátky domů.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, pardon, já chápu, co říkáte. Nicméně, kde máte data o tom, že pokud zavřete malé a střední obchody, a chápu ten rozdíl v sortimentech a tak dále, ale obecně pokud je zavřete, tak dojde k výraznější mobilitě, než když necháte otevřené obrovské hypermarkety, supermarkety, kam lidé musí vstoupit autobusu, aby se někam dostali, nebo do metra, i když metrem jezdí jedna desetina obyvatel České republiky. Kde máte důkazy o tom, že když já si dojdu do malého obchodu, který mám v ulici, který mám 100, 200 metrů, a budu tam sám nebo tam budeme 2, a zase za 5 minut vyjdu ven, tak zásadně zvyšuji mobilitu oproti tomu, když najednou jede autobus celý do supermarketu?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ne, my si stále nerozumíme v jedné věci, protože tím, že se to zavřelo přes sortiment, tak je omezený sortiment a ty obchody prodávají jenom to nezbytně nutné, zatímco kdybychom tady nechali všechny malé, tak logicky se bude chodit kupovat úplně všechno. To znamená, ti lidé by nešli nakoupit jenom ten nezbytně nutný sortiment, ale chodili by nakupovat někdo boty, někdo bundu, někdo hračky, někdo papír nebo někdo cokoliv jiného. Zdaleka by to nebyly jenom věci, které jsou dneska v těch hyper/supermarketech. Když se na to podíváme, tak ten takzvaný nepotravinový sortiment a nedrogistický je v těch supermarketech pouze o 5 % vyšší než běžný prodej. Větší problém a zásadní problém, a to už jsme se i spolu o tom bavili, pane redaktore, když jsem několikrát u vás byl, je v e-shopech, a to je samozřejmě likvidační, a to je samozřejmě problém. I proto to chceme rychle pustit, ale je zjevné, že kdybychom nechali všechny obchody, a je to 100, dokonce 120 000 obchodů, fungovat, tak v tu chvíli tu mobilitu prostě nezvládneme uřídit…

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já tenhle argument jsem od vás slyšel, slyšel jsem od vás několikrát o tom, že malé podniky, malé obchody nelikviduje vláda, nicméně likvidují je e-shopy. Jsou spolky, které říkají přesný opak. Pane Munzare, jak tedy dostát tomu, co říká pan ministr, omezit mobilitu, omezit pohyb lidí, ale zároveň neomezovat malé obchody? Lze to vůbec řešit?


Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
Vláda si tady oblíbila, poslední dobou slyšíme často slovo mobilita, i vy jste to sám řekl. Moje mobilita bude velmi malá, když půjdu 10 minut pěšky od domu do velkého hypermarketu, ale potkám tam spoustu lidí, takže to riziko nákazy bude větší, než když moje mobilita bude velká a pojedu autem hodinu z Kladna do Říčan do nějakého specializovaného obchůdku a tam se potkám maximálně s prodavačem a s jedním zákazníkem. Já si myslím, že to není úplně o tom, i když samozřejmě nejsem epidemiolog. Ale mě spíš zaujalo, co říkal pan ministr o tom sortimentu. Ono to vlastně není omezeno přes sortiment, respektive jsou omezené jenom ty specializované obchody přes sortiment, ale ten sortiment ve velké míře zůstává právě v těch velkých supermarketech a hypermarketech, a to je právě to, o čem jsem mluvil, že to je diskriminační vůči těm, kteří mají zavřeno. A je to velká tržní výhoda pro ty, co mají otevřeno.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane ministře, uvažovali jste o tom belgickém modelu? To znamená, aby se v supermarketech nedalo prodávat to, co se prodává v malých obchodech? A ponechat možnost těm malým obchodům?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ano, byla o tom diskuze, my jsme nakonec nechali ten jarní model. Já tady ale musím částečně souhlasit, ano, je pravdou, že ten, ne částečně, jednoznačně, že ten hypermarket je samozřejmě nekalou konkurencí pro ty menší obchody. O tom není nejmenších pochyb. Nakonec jsme zvolili ten rakouský model, který to nechává. To znamená, vždycky prostě nakonec zvolíme některý z nich a prostě ten druhý, kdybychom nechali, tak nám zase je vyčítáno, že jsme tam nenechali třeba, řeknu příklad, papírnictví a že by si děti nemohly koupit někde prostě tužku, papír a tak dále, když jsou doma, něco kreslí a tak dále. Anebo bychom ještě byli navíc pod tlakem, že si nemůžou třeba ty botky nebo já nevím, řeknu, nějakou bundu, koupit ale už vůbec nikde, zatímco v tom Rakousku, v tom hypermarketu, supermarketu si ho koupit můžou. Garantuji vám, pane redaktore i pane Munzare, a to si pana Munzara vážím jako seriózního diskutéra, garantuji vám, že byste nám vyčítali to, že jsme to nenechali jako v tom Rakousku a že přece jenom tam si to koupit můžou u nás ne a proč tomu tak je. Takže cokoliv uděláme, tak samozřejmě jsme kritizováni.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Řekněte mi, nesete vládní zodpovědnost, nesmíte se tomu divit, pane ministře. Řekněte mi, z vašeho pohledu v jedné větě...

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Ale já s tím počítám.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Myslíte si, že je pravděpodobnější tedy, spíše než ne, že v pondělí budou tyto obchody otevřené?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy /nestr. za ANO/:
Já opravdu v tomhle nechci střílet. Já si hrozně přeju, abychom to zvládli. A věřte tomu, že z toho skoro nespím a že to prožívám i s těmi podnikateli, chodí mi prostě stovky mailů denně, jsme v kontaktu takřka denně se všemi svazy, komorami, uvědomuji si tu kritickou situaci a souhlasím tady s panem Munzarem, že každý den, který necháme zavřený, tak je samozřejmě problém, protože před těmi Vánocemi je to dvojnásobný problém, všichni čekají celý rok, že se zahojí před svátky. Ale na druhou stranu, pokud se nám to povede, a nebude to třeba v pondělí, bude to v úterý nebo ve středu, tak jsem přesvědčen, že díky tomu, že jsme zavčasu zatáhli za ruční brzdu, tak to zvládáme ještě s relativním předstihem před svátky, zatímco třeba ostatní země, bohužel až třeba někdy 15. prosince nebo dokonce ještě později. Takže myslím si, že se to ještě zvládnout dá. Samozřejmě omlouváme se všem, které jsme museli takhle zavřít, ale opravdu jiná cesta nebyla.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Taky za ta vysoká čísla neseme vysokou cenu v téhle zemi. Pane Munzare, myslíte si, že si v pondělí budete moci svobodně nakoupit?


Vojtěch MUNZAR, poslanec a člen hospodářského výboru PS PČR /ODS/:
To závisí na rozhodnutí vlády, která má teď k tomu absolutní pravomoc díky nouzovému stavu. Já doufám, že ano, zejména právě kvůli těm živnostníkům. A chtěl bych zmínit nejenom ty obchody, ale já tam vidím spoustu nelogičností v těch opatřeních vlády. Můžeme se bavit třeba o kadeřnících, kteří dneska mohou vykonávat službu u sebe doma nebo jet ostříhat svého klienta k němu domů. A nemůžou třeba provozovat svou službu ve své provozovně. T to třeba může být také jeden na jednoho, pokud je ta provozovna malá.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Budeme se o tom bavit o víkendu, budeme se o tom bavit samozřejmě příští týden. Pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů.

Vojtěch Munzar

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení