20. listopadu 2020

17. listopad - hledáme fotografie či informace k pomníku

Vážení občané, obyvatelé Bystrce,
stejně jako v předchozích letech, jsme i letos při příležitosti výročí 31.let sametové revoluce uctili památku obětí bojů za svobodu a demokracii (první i druhá světová válka, éra komunismu).

Pomník, který dnes znáte (mezi radnicí a kostelem) byl v Bystrci odhalen v roce 2008. Autorem je akademický sochař pan Otmar Oliva, který byl sám roku 1979 zatčen a vězněn za šíření materiálů Charty 77.
Původní pomník byl na stejném místě odhalen již po první světové válce - konkrétně 4. dubna 1926 viz. přiložená fotografie z Pamětní knihy Bystrce v archivu města Brna (děkuji panu Krátkému za tip), protože v kronice Bystrce zatím žádné informace nemáme.

Pokud máte jakékoli další zajímavé informace či fotografie původního pomníku, prosím vás o zaslání na mail jara@bystrc.cz

Budeme také rádi za jakékoli fotografie z doby 1990 - 2010 související s městskou částí. S panem Tomášem Přibylem, naším kronikářem jsem domluven, že z obdržených materiálů vytvoří archiv.

Na demokracii je potřeba stále pracovat a skutky těch, kteří se o ni nejvíce zasloužili, je potřeba si stále připomínat a sdílet mladším generacím.
 

Tomáš Jára,

předseda místního sdružení ODS Brno-Bystrc, místostarosta