8. září 2020

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci zrušených cvičení AZ

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci zrušených cvičení AZ.

Vážený pane ministře,

zaznamenala jsem rozhodnutí o zrušení podzimních cvičení jednotek aktivní zálohy kvůli obavám ze šíření covid-19. Toto rozhodnutí je poměrně velkým zásahem do výcvikových plánů jednotek, ale má negativní dopady na příslušníky AZ i v dalších oblastech. Už jenom proto, že některé jednotky nebudou mít letos odcvičen ani den.

Proto se chci zeptat, jak bude řešeno následující:

  1. Jaká systémová opatření budou přijata, aby nebyla ohrožena vycvičenost jednotek AZ?
  2. Podle § 26 odst. 1 zák. 45/2016 Sb., o službě vojáků v záloze vzniká vojákovi AZ, který absolvoval v kalendářním roce pravidelné vojenské cvičení v rozsahu alespoň 7 dnů, nárok na odměnu ve výši 18.000,- Kč. Řada vojáků AZ na odměnu nebude mít nárok, protože jim byla opakovaně rušena cvičení. Jedná se tedy o překážku na straně státu a nikoli dobrovolníků, a přesto budou „potrestáni“. Zajímalo by mne, zda jste o tomto problému v rámci resortu obrany diskutovali a jak jej budete řešit?
  3. A konečně, příslušníci AZ opakovaně vyjadřují připravenost pomoci armádě v jejích stále narůstajících úkolech v souvislosti s pandemií covid-19. Většina odborníků se obává možného explozivního šíření v podzimních měsících, což může ovlivnit i počty, které bude armáda moci vyčleňovat. Proč nepovoláváte vojáky AZ k podpoře armády v jejích úkolech? Mimochodem, vyřešil by se tím i problém s neodcvičenými dny.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2