8. září 2020

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy.

Vážený pane ministře,

obrátil se na mně pan Tomáš Doležal s tím, že má problém získat odpověď na - z mého pohledu jednoduchou - otázku, kterou kladl podřízené organizaci Ministerstva obrany, a když neuspěl, i Ministerstvu obrany, konkrétně náměstkyni pro řízení Sekce správy a řízení organizací MO paní Blažkové.

Pan Doležal tuto otázku položil podobným institucím v zahraničí a dostalo se mu tu detailnějších, tu konkrétnějších odpovědí. Vaši podřízení odpověděli vyhýbavě a nekonkrétně, až s ním ukončili komunikaci, což mi přijde poněkud zvláštní, když se jedná o jednoduchou otázku. Pokud ji není možné zodpovědět, protože jde o utajovanou skutečnost ve smyslu zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, pak stačilo uvést tento fakt.

Žádám tedy o odpověď na následující otázku: „Jsou v Ústavu leteckého zdravotnictví (ÚLZ) nadále součástí vstupní prohlídky pro získání osvědčení zdravotní způsobilosti první třídy dovednostní testy krátkodobé paměti a rychlé orientace v textu (audio, video) a v případě neúspěchu v této části další dovednostní testy zaměřené na paměť, prostorovou orientaci, představivost, rychlost reakce, matematiku, pohybovou koordinaci apod.?“

Pokud z nějakého důvodu není možné odpovědět na výše uvedenou otázku, pak Vás žádám o odpověď na obecněji položenou otázku: „Jsou aktuálně v ÚLZ standardní součástí vstupní prohlídky první třídy dovednostní testy zaměřené na krátkodobou paměť, vyhledávání v textu, rychlost reakce, pohybovou koordinaci apod.?“

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2