10. října 2020

CNN Prima News: V Senátu budu bránit demokracii. Za předsedu chci Vystrčila

(CNN Prima News) Senátorkou ve volebním obvodu Praha 1 bude bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získala 63,96 % hlasů. „Jsem přesvědčená, že Miloš Vystrčil prokázal velkou službu České republice. Podpořím ho na předsedu Senátu,“ uvedla nově zvolená senátorka pro CNN Prima NEWS. S jakými cíli vstupuje do horní komory?

Jste už 22 let poslankyní, co vás nyní přimělo vstoupit do Senátu?

Bylo to několik okolností. Tou první z nich bylo, že se spojily v mé kandidatuře i ostatní politické strany, tedy kromě ODS i TOP 09, LES a hnutí Starostové a nezávislí, což je první impuls, kdy si člověk řekne, že to dává smysl, že se za něj řadí silný tým a že tedy do toho závodu může jít. Druhý důvod byl můj vnitřní pocit – nebo přesvědčení, lépe řečeno – o tom, že Senát je komorou, která, když už nefunguje hlas Hradu tak, jak má fungovat a nemůžeme čekat, že bude fungovat ze Sněmovny, protože její předseda je členem hnutí ANO, které je provázáno pupeční šňůrou s panem prezidentem, takže Senát by byl přirozeně tou komorou, která má být hlasem na obranu demokracie z ústavních principů, svobod individuálních a že tenhle hlas jsem chtěla posílit, protože je to mé téma, tak to mě přimělo k tomu mému osobnímu rozhodnutí.

Máte i konkrétní cíle, se kterými míříte do Senátu?

Ty dvě další oblasti, které jsem přifařila k tomu prvnímu, k té ochraně demokracie, což považuji opravdu za nejdůležitější v téhle době, jsou oblast kultury a drobného podnikání. Jakkoliv jsou všichni v současné epidemiologické krizi zasaženi, tak zrovna oblast živnostníků a oblast kultury dostala hodně ránu do vazu. I proto, že jsem byla malým knihkupcem, tak mám blízko jak tomu živnostenskému stavu, tak oblasti kultury, a tomu se chci věnovat.

Kandidovala jste s podporou ODS, TOP 09 a Starostů a nezávislých, zůstanete věrná ODS a zamíříte do jejího klubu?

Samozřejmě, že budu věrná ODS a budu členkou klubu senátorského klubu ODS.

Nemáte zkušenosti s vedením Sněmovny, byl by pro vás zajímavý post předsedkyně horní komory?

Neuvažuji o něm vůbec. Jsem přesvědčená, že Miloš Vystrčil prokázal velkou službu České republice, že když se podíváme zpátky za všemi jeho předchůdci, tak to co udělal on, bylo velmi silné, výjimečné, že i ten Senát tak nasvítil pro veřejnost právě jako komoru, která má význam těch základních principiálních otázek, takže já velmi ráda Miloše Vystrčila opět podpořím do funkce předsedy Senátu.

Nikdy jste nevyloučila prezidentskou kandidaturu. Teď jste v nové pozici, prezidentské volby jsou za zhruba dva a čtvrt roku. Jaký je nyní váš postoj?

Já jsem doběhla dneska jeden závod a ještě se z něj potřebuji oklepat a srovnat si v hlavě, co vůbec jsem schopna, nebo nejsem schopna dělat dál. Tak se nezlobte, že na tuhle otázku vám konkrétněji neodpovím, protože by to bylo spíš takové věštění z křišťálové koule. Není to ani že chci být tajnosnubná. Prostě teď si potřebuji dát pauzu a srovnat si v hlavě další cíle.

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Miroslava Němcová

senátorka PČR