30. září 2020

Vláda nedala zelenou astronomickému zadlužení jenom u nás doma, ale odkývala ho i v Bruselu

(www.parlamentnilisty.cz) „Nejsem pro další omezování zdravotní péče,“ říká poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček k případným změnám provozu v nemocnicích. Odmítavě se staví i k současným restrikcím, které přicházejí především z pera ministra zdravotnictví Romana Prymuly, a připomíná, že to samé říkal už na jaře. „Vláda nedala zelenou jenom astronomickému zadlužení u nás doma, ale odkývala ho i v Bruselu,“ vrací se Skopeček k problému, který podle něj vytváříme našim dětem i generacím po nich. Například oněch hojně diskutovaných pět tisíc pro seniory označuje za nedůstojnou předvolební korupci. Zdaleka nejtvrdší slova si ale od konzervativního poslance vysloužila zelená politika EU.

Lékařské odbory informují, že koronavirem se nakazilo už přes 1 700 zdravotníků, z toho asi 400 lékařů. Žádají, aby byla omezena zbytná lékařská péče. Co si o tomto případném kroku myslíte? Již na jaře někteří kritici hovořili například o tom, že omezení mohou v delším období přispět k většímu výskytu rakovin a dalších nemocí, kvůli zanedbané prevenci…

Určitě nejsem pro omezování zdravotní péče. Už na jaře jsme mohli vidět, jak se zbytečně vyděšení lidé zdráhají navštívit nemocnice, aby pak umírali na jinak banální zdravotní problémy. Zdravotnictví je zkrátka oblast, kde se musí pracovat i ve chvíli, kdy to s sebou nese větší rizika. Je ale potřeba vybavit zdravotníky v dostatečné míře ochrannými pomůckami a udělat taková opatření v provozu zdravotnických zařízení, aby se možnost nákazy snížila na minimum.

Domníváte se, že přínos současných vládních opatření pro zachování zdraví obyvatel převažuje zátěž, kterou tato opatření představují pro ekonomiku a individuální svodody?

Je potřeba zdůraznit, že odpovědnost za své zdraví měl, má a bude mít především člověk sám. Platí to i v této mimořádné situaci a žádné vládní opatření nenahradí zdravý, selský rozum a odpovědnost každého z nás. Pro mě to znamená nenechat se ani vyděsit hysterií šířenou některými politiky a médii, ani se vykašlat na ochranu zranitelných skupin. Vládní opatření by mohla mít větší smysl, kdyby nebyla chaotická a neustále se měnící. Stylem, kterým je vláda zavádí, spíše ale ke zmatku a hysterii přispívá, než aby ji uklidňovala.

Je zde argument, že část opozice, která nyní vládu kritizuje za pomalé zavedení roušek a nedostatečnou důslednost, na jaře proti rouškám a omezením brojila, a není tak konzistentní. Je to podle vás platná připomínka?

Už na jaře jsem velmi kritizoval tvrdá, restriktivní opatření, jejichž negativní ekonomické důsledky ještě pocítíme. A jsem v tom konzistentní i nyní, kdy si myslím, že by bylo tragédií, pokud by došlo opět k uzavření či zmrazení naší ekonomiky. Nejhorší na tom je, že toto nákladné a drastické jarní zmrazení, kterým jsme si draze koupili čas, nebylo využito k tomu, abychom na druhou vlnu byli lépe a systematicky připraveni a nemuseli sledovat chaos, který se dnes opět děje. Je ostuda současné vlády, že nedokázala navýšit dostatečně kapacity hygien, odběrových – testovacích míst, vidíme nefungující trasování a chytrou karanténu a ve výčtu bych mohl pokračovat. Mimo jiné mě ale samozřejmě děsí i to, že covid je využíván k růstu role státu v životě nás všech a v míře zásahu do našeho soukromí. Jsem smutný z toho, jak snadno se bez většího odporu svobod a soukromí vzdáváme.

Vláda rozdává peníze mnoha skupinám obyvatel. Je představa, že se tímto obdobím „protiskneme“ a pak bude zase dobře, mylná?

Platnost základních ekonomických principů a zákonů neskončila s nástupem covidu, stejně jako neskončila platnost fyzikálních zákonů. Brutální zadlužení bude mít stejné negativní důsledky bez ohledu na to, že bylo zdůvodněno covidem. Nepotřebovali jsme tak drastické zadlužení. O to horší je, že vláda nedala zelenou jenom astronomickému zadlužení u nás doma, ale odkývala ho i v Bruselu. Tyto dluhy tak budou splácet ještě děti našich dětí, kterým současná vláda krade jejich budoucnost a vystavuje je neřešitelným situacím, pokud by podobná pandemie přišla i v budoucnu.

Co pro vás symbolizuje třeba oněch mimořádných 5 000 pro důchodce?

Nedůstojnou předvolební korupci. Ta ještě více zdůrazňuje neschopnost Andreje Babiše a jeho vlády cokoliv s dlouhodobě neudržitelným penzijním systémem udělat.

Myslíte, že současná situace a koronavirová opatření mohou ovlivnit výsledky krajských voleb?

Ano. Určitě hrozí, že přijde k volbám méně voličů než obvykle, což bezesporu bude mít vliv na výsledek jednotlivých stran. Ale doufám, že nikoho nenapadne volby zrušit a proběhnou v řádném termínu. Protože i sám ve středních Čechách kandiduji a jsem členem současného zastupitelstva kraje, vidím, jak je nezbytné, co nejrychleji současnou hejtmanku Pokornou Jermanovou a její koalici se socialisty a komunisty vyměnit.

Je současná forma kurzarbeitu jen jakýmsi umělým dýcháním pro českou ekonomiku? Je reálná nezaměstnanost vyšší? A co nás na trhu práce čeká, až tento program skončí?

Současný program Antivirus byl ospravedlnitelný v prvních měsících koronavirové krize, nyní se jen penězi daňových poplatníků dotují „zombie“ pracovní místa, která reálně neexistují a skončí ve chvíli, kdy je stát přestane financovat. Samozřejmě že to poté nezaměstnanost zvýší.

Pro OSVČ skončily se zářím úlevy na sociálním a zdravotním pojištění. Někteří z nich ovšem budou podzimními omezeními připraveni o značnou část příjmů. Jarní programy podpory jsou nenávratně pryč. Co s tím? Dělá pro ně vláda dost?

Byla chyba, že skončilo odpuštění odvodů pro OSVČ a malé firmy, což byl jediný program Antiviru, který měl pokračovat. Malí podnikatelé jsou ti nejohroženější a jsou zároveň pro fungování naší ekonomiky velice důležití, protože ekonomika nemůže být založena jen na velkých korporacích.

Měli bychom se po skončení koronavirové pandemie jako Evropa více přimknout k „zelenání“ ekonomiky? Co nám to může přinést?

Ale to už se přece děje teď, v průběhu koronakrize. EU ve své zelené politice během pandemie nepřibrzdila, ale naopak sešlápla plyn. Vždyť celý balíček opatření s frází „Next Generation EU“ a s obřím dluhem 750 miliard eur míří na realizaci zelené revoluce. I v týden starém projevu předsedkyně Evropské komise von der Leyenová ohlásila zpřísnění už tak drakonických emisních cílů. Vzhledem k tomu, že Evropa produkuje 9 % celkových emisí skleníkových plynů, je to do nebe volající hloupost, která povede k destrukci evropského průmyslu. Spojené státy, Čína, Rusko si musejí mnout ruce, jak si sami ničíme konkurenceschopnost.

Objevují se nářky, o kolik lépe bychom si nyní žili, kdybychom měli euro. Koruna je prý slabá, přimkněme se k velké a silné měně, vyzývají kritici. Souhlasíte s nimi, bylo by nám lépe?

Samozřejmě nebylo. To, že koruna oslabuje, pomáhá našim exportérům v tom směru, že se zlevňuje jejich zboží na zahraničních trzích. Propad exportu, a tedy i HDP, bude s korunou nižší, než by byl s eurem. Platilo to i při srovnání zemí s a bez eura během poslední krize po roce 2008. Až se ekonomika dá zase dohromady, koruna začne posilovat, a bude se tak standardně vyvíjet, jako se stabilně vyvíjela celá uplynulá léta.

Na závěr se opět vrátím k aktuální domácí politice. Co říkáte na rozhodnutí pana Mináře z Milionu chvilek aktivně vstoupit do politiky?

Protože věřím ve standardní politiku a pravicové ideje, nikdy ve mně pan Minář žádné naděje nevzbuzoval, a žádné jeho akce jsem se proto nikdy nezúčastnil. Jeho další politický krok mě ani trochu nepřekvapil. Stejně jako u někdejších výzev typu „Děkujeme, odejděte!“ se za vzletnými slovy skrývají jen vlastní ambice.

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS