30. září 2020

ČRo Plus: Nezacházejme s nouzovým stavem jako s houskou na krámě. Musí být jasné důvody a vysvětlení, proč je toto opatření nezbytné

(ČRo Plus) Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu vysvětloval sněmovně, proč se vláda chystá zavést dvoutýdenní nouzový stav. „Nouzový stav je momentálně jediný způsob, jak omezit počet nově infikovaných a uvést pandemii na našem území do normálu,“ tvrdí v Pro a proti poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Poslanec a místopředseda opoziční ODS Martin Kupka ale nesouhlasí.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Martinu Kupkovi, který kandiduje v nadcházejících krajských volbách, vadí, že že v úvodním sněmovním vystoupení ministra nezazněla jasná fakta a analýzy: „Zatím ani nevíme, jaká přesně všechna opatření mají nastat a k jakým z nich je nezbytné vyhlášení nouzového stavu.“

„Ještě v pondělí říkal pan premiér, že neví, jak přesně bude vypadat nouzový stav, ale že ho podpoří,“ připomíná na Plusu Martin Kupka. „To je ale málo pro situaci, která je pro stát opravdu závažná. Vzniká tam několik nelogických věcí a my se na ně chceme ptát.“

Poslanec uvádí jako příklad návrh na zrušení prezenční výuky na středních školách: „Chceme-li od toho ustoupit, musí být jasné, jaká jsou epidemická čísla, tedy jak velké je to riziko. Až toto ministr čísly doloží, což se nestalo, tak pro učitele i veřejnost bude snazší to přijmout.“

„Nezacházejme s nouzovým stavem jako s houskou na krámě. Musí být jasné důvody a vysvětlení, proč je toto opatření nezbytné.“ Martin Kupka

Martin Kupka

místopředseda strany