24. srpna 2020

Písemná interpelace na ministryni spravedlnosti ve věci dozoru státního zastupitelství nad činností ÚOOZ

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministryni spravedlnosti Marii Benešovou ve věci dozoru státního zastupitelství nad činností ÚOOZ.

Vážená paní ministryně,

Policie České republiky měla k odhalování a objasňování té nejzávažnější trestné činnosti vždy zřízena výkonná pracoviště služby kriminální policie a vyšetřování s působností na celém území České republiky. V minulosti se například jednalo o Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen „ÚOOZ“), jehož činnost v současné době již vykonává Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování. Samozřejmě, i příslušníci těchto vysoce specializovaných útvarů Policie České republiky se mohou dopustit řady pochybení v průběhu trestního řízení. Aby se takových případů stávalo co nejméně, v ideálním případě, aby se nestávaly vůbec, je dozor nad jejich činností v trestním řízení svěřena státnímu zástupci.

Ráda bych Vás v této souvislosti požádala o odpověď na následující otázky:

1. Kolik podnětů vyřídilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Vrchní státní zastupitelství v Praze v posledních deseti letech na nezákonný postup příslušníků ÚOOZ?
  2. V kolika případech bylo zahájeno trestní stíhání příslušníků ÚOOZ a s jakým výsledkem? O jaké případy se jednalo?
  3. V kolika případech bylo prověřování příslušníků ÚOOZ odloženo? O jaké případy se jednalo?
  4. V kolika případech byl podnět na příslušníky ÚOOZ odevzdán do kázeňského řízení? O jaké případy se jednalo?
  5. V kolika případech byl podnět na příslušníky ÚOOZ uložen bez dalšího opatření? O jaké případy se jednalo?
  6. V kolika případech došlo k odejmutí prošetřování nebo prověřování takového podnětu Generální inspekci bezpečnostních sborů, z jakého důvodu a s jakým výsledkem? O jaké případy se jednalo?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR