21. září 2020

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Česko má tedy po dnešku nového ministra zdravotnictví. Ráno rezignoval Adam Vojtěch, dopoledne premiér oznámil jméno Romana Prymuly. A ještě odpoledne ho prezident jmenoval. Epidemiolog začne úřadovat hned zítra ráno.

Adam VOJTĚCH, exministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Chci tím vytvořit i prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která nás určitě bude ještě nějaký čas provázet.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
Já jsem přesvědčen o tom, že to byl v historii samostatné České republiky nejlepší ministr zdravotnictví.

Roman PRYMULA, ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Chci dramaticky zlepšit komunikaci, protože to nám asi veřejnost vyčítá. To znamená, aby ta opatření, která se budou zveřejňovat, aby nebyla komplikovaná, aby byla jednoznačná. Také se musí zapojit do toho systému kraje.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Požadavky
hejtmanů patřily k důvodům, proč ode dneška znovu taky funguje ústřední krizový štáb. Vede ho ministr vnitra Jan Hamáček. Podle něj budou denně jednat pracovní skupiny, které mají spolupracovat právě s kraji a taky zabezpečit ochranné pomůcky. Na rozdíl od jara teď ve štábu nejsou zástupci sněmovní opozice.

Jan HAMÁČEK, předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra /ČSSD/:
Rovněž jsme zadali úkol prověřit dopady do zdravotnického personálu a bezpečnostních sborů, protože zejména mezi zdravotníky se ukazuje, že ta míra nemocnosti nebo nakažení tím virem nebezpečně roste.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ještě další důležité dění, které pondělí přineslo, přibývá nakažených zdravotníků. Mezi lékaři je skoro 260 potvrzených případů. Před měsícem to byly jen 4. U sester je to skok ze tří na 433 a podobné je to pak i u dalšího personálu. A taky na aktualizované mapě regionů podle rizika nákazy je už 28 oranžových okresů, dosud jich bylo 10. Praha zůstává červená. Ostatní oblasti jsou zelené, což sice značí výskyt nákazy, ale bez rizikového komunitního přenosu. K dodržování protiepidemických opatření večer v mimořádném projevu vyzval i premiér Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí /ANO/:
I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti. To byla chyba, kterou nechci zopakovat. Proto zase musíme být zodpovědní, ohleduplní a důslední v dodržování pravidel. Pro každého to bude těžké.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Prvními hosty jsou už proto, že pan nový ministr Prymula řekl, že dnes nebude nic komentovat, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Díky, že jste přišel. Dobrý večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Po jeho pravici usedl místopředseda
ODS a poslanec za tuto stranu Martin Kupka. Dobrý večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ve studio třetím hostem je předseda SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Vítám vás, dobrý večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Dobrý večer vám i divákům.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ve spojení jsme také s místopředsedou zdravotnického výboru Sněmovny Petrem Třešňákem za Piráty, pokud se slyšíme, tak vás zdravím, dobrý večer. Pane Třešňáku, slyšíme se?

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Teď vás slyším, ale doteď jsem nic neslyšel.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Doufám, že teď už nás slyšíte a že to bude v pořádku to spojení. Věřme tomu. Zopakuju to, co jsme slyšeli před pár vteřinami: „Nechal jsem se unést nastupujícím létem. To je chyba, kterou nechci zopakovat.“ Mám pocit, že to je zcela vycizelovaná věta, pánové, protože to je věta, kde někdo může tu větu číst jako udělal jsem já chybu, někdo neudělal jsem chybu. Já jsem se nechal unést, byl jsem unesen. Jak to číst, pane Havlíčku? Je to přiznání chyby pana premiéra? Mám na mysli z toho projevu dnešního večerního.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Je to konstatování faktu, je to konstatování situace, do které jsme se dostali. Nikdo nezakazoval nošení roušek, ale je pravda, že prostě všichni jsme uvolnili otěže z té obezřetnosti, která byla. Nebylo to jen v České republice, bylo to i Evropě, když se podíváme, dneska ta čísla rostou všude. Otázka je, jak se tomu dalo zabránit nějakou tvrdší restrikcí a tak dále. Ale vzpomeňme si na to, jak to vypadalo v květnu, v červnu, vzpomeňme si na to, jaké všichni chtěli všechno uvolňovat, a vzpomeňme si na to, jak se juchalo až infantilně na Karlově mostě, jak tam byla paní Pekarová Adamová, jak tam byl pan Feri, jak tam byla paní
Miroslava Němcová, jakým způsobem vlastně dávali všem za příklad to, že už je všechno za námi.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem se ptal trošku na něco jiného, ale to...

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Teď už můžeme slavit... Nemohli jsme slavit a podcenili jsme to všichni.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Jak se na to díváte vy, pane Třešňáku? Na tu větu, kterou dneska řekl pan premiér, bylo to přiznání chyby ze strany premiéra Babiše, když řekl „nechal jsem se unést, to je chyba, kterou chci zopakovat“, byť nezaznělo „já se za tu chybu omlouvám a byla to moje chyba“?

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Teď už nám funguje spojení, když tak mě opravte, pokud ne. Skutečně jistá sebereflexe v tom projevu pana premiéra byla. Nicméně až nyní bylo vidět, že ta komunikace skutečně byla spíše PR a řídila se až do současné doby názorem veřejnosti než názorem odborníků. A obávám se, že i to je jeden z důvodů, že se to dostalo do situace, v jaké to nyní je. A došlo k výměně na postu ministra zdravotnictví.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme za malou chviličku, za pár vteřin. Ještě dám prostor panu Kupkovi na jeho reflexi toho, co říkal pan premiér. Já jsem si vybral tuhle větu, protože mě, přiznám se, zaujala.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
U pana premiéra jsme zvyklí na to, že většinou všechno hází na všechny ostatní. Tady opravdu...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tady to hodil sama na sebe trošku.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Tady to opravdu vypadá, že přiznává chybu, za kterou teda musel odejít z postu ministra Adam Vojtěch. Tak je to zvláštní krok. Navíc, tak jak je to zvykem, se dozvěděl dnes, že už to nechce dělat, když včera ještě o tom jednal premiér s prezidentem, tak to všechno zní zvláštně. A je to nedůstojná hra...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Ale zdá se, že tady opravdu, ono to totiž ani nejde nepřiznat, protože přece bylo zjevné, jak se události vyvíjely, kdy Adam Vojtěch opravdu oznámil opatření přísnější a druhý den je premiér zrušil, tak tady nelze nepřiznat chybu, to by bylo do očí bijící.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Okamuro, jak vy vnímáte, jak dekódujete to, co dnes večer po osmé hodině i v přenosu České televize řekl pan premiér?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak to, když někdo řekne, že se nechal unést svými pocity, tak bohužel to svědčí o tom, že ta opatření nerozhodovali odborníci, ale že to byla politická rozhodnutí. A mně to především vadí z jednoho důvodu, protože my jako SPD jsme od jara už kladli důraz na to, aby vláda připravila ekonomická opatření, protože lidi budou bez peněz, bez práce. A nelze si brát jako rukojmí 10 000 000 občanů v tom smyslu, že se někdo pan premiér nechá unést. A víte, že SPD vždycky, když něco kritizuje, tak velmi věcně. Takže já zůstanu u té věcné neosobní kritiky. A teď právě lidé, když už nemají peníze, kdy řada lidí se ocitá v dluhových pastích, nemají na nájmy, přichází o práci, tak se dovídáme, že se pan premiér nechal unést svými pocity, a to si myslím, že už se nesmí opakovat, protože pan premiér, vláda má v rukou osudy deseti milionů lidí ekonomicky i sociálně. A jestli ještě jednou dojde k takovýmto problémům teď na podzim, tak ani stát už všem občanům nebude moct, proto já důrazně varuju před vypínáním ekonomiky a omezováním…

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dostaneme se k tomu všemu. Pánové, jestli dovolíte, já jsem tady připravil takové malé tablo. Je to opravdu až k nevíře, ale je to 22 lidí, kteří do dnešního dne stáli v čele českého ministerstva zdravotnictví od roku 1989. Počítáme to od revoluce, protože, jak známo, ministerstvo zdravotnictví bylo v Československu i po roce 69 v gesci české a slovenské, takže tohle jsou ministři, kteří od prosince 89 zastávali ten post. Bylo jich celkem 22. Posledním tedy Adam Vojtěch. Je to řada různých osobností, některé z nich, bohužel, už nejsou mezi námi. Některé jsou ve vězení, některé se vrátily ke své klinické praxi, je tam i řada nelékařů. Je to jistě velmi zajímavé a člověk si řekne, kde je vlastně chyba, že tolik lidí vedlo resort zdravotnictví. Ale zastavme se tedy u toho posledního vlevo, u Adama Vojtěcha. Přinesl do naší politiky slušnost. To řekl pan premiér. Pane vicepremiére, to člověka napadne, že teda až s Adamem Vojtěchem, trošku pana premiéra chytám za slovo, uznávám, přišla slušnost do politiky. Ano, teď tedy odejde nebo jak to máme chápat, tohle hodnocení pana ministra?

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To bylo vnímáno obecně, řekněme, v politickém spektru nebo kolbišti. Adam Vojtěch je nesmírně charakterní člověk, je to skutečně slušný člověk a je to člověk, který do toho šel nesmírně poctivě. Je to člověk, který vyčistil ministerstvo zdravotnictví od všech kmotrů, od všech zainteresovaných skupin. A všem prostě přistřihl křidélka. Je to člověk, který zavedl elektronizaci, anebo zavádí nebo zaváděl elektronizaci na ministerstvu zdravotnictví, je to člověk, který se vyrovnal s první vlnou epidemie tak, že jsme skončili, byť už můžete uznat, jak to vypadá teď, ale první poločas jsme ustáli velmi dobře. A skončili jsme v Top sedmičce v celé Evropě ve smyslu...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Body se dávají až za ten druhý ale, pane vicepremiére.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je pravda, ale nemůžeme ten první poločas anulovat, to jste řekl naprosto správně, součet bude až v závěru a ten závěr ještě nenastal.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Váš předseda, pane Kupko, tedy myslím pan Fiala, řekl: „Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním, jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním.“ Nezlobte se na mě, pane Kupko, ale je to takový hodně hodně nehezký příměr a napadá mě ten příměr s kopáním a zemřelými osobami. Ono často ne ty úplně hezké příměry bývají docela trefné. Proč pan Fiala použil tuhle větu ve chvíli, kdy pan ministr už není ministrem?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Protože ten okamžik byl například pro docenta Svobodu bolestivý. Ty otázky zaznívaly v
Poslanecké sněmovně velmi vážně. A tehdy je již bývalý ministr smetl ze stolu. A se značným despektem. Ale já bych rád zhodnotil i to, co se podařilo přinést českému zdravotnictví po dobu působení Adama Vojtěcha. Nechci zpochybnit vůli s českým zdravotnictvím něco pozitivního udělat. Bohužel se toho ale málo podařilo. Zdravotníci čekají na opravdu restart DRG, to, aby se opravdu za jednotlivé výkony v nemocnicích platilo způsobem, který bude znamenat jednak větší spravedlnost a jednak to, že nemocnice budou moci dýchat a že budou moci pořizovat přístroje a žít normálním způsobem, protože ten současný úhradový systém, úhradová vyhláška tohle negarantuje, že se podaří udělat větší reformu péče, restrukturalizovat i akutní lůžkovou péči v České republice. To všechno zaznělo jako příslib, ale bohužel se to nenaplnilo. V hodnocení práce Adama Vojtěcha tohle musí bohužel zaznít rovněž.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Okamuro, dovolím si citovat vás osobně, když si představím, že ho jako na jaře čekal na podzim komunikační chaos, který neumí zvládnout, dvě stejné věci mluví různí lidé, kteří k tomu nejsou kompetentní, a ještě ho navíc politicky diriguje premiér, psychicky to nezvládl. To jsou slova která, jestli dovolíte, abych je dekódoval, tak vypadají, jako byste spíš měl pro pana odcházejícího ministra pochopení lidské, osobní.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No tak pan ministr vyhodnotil, že ho už čekají tak nezvládnutelné nepříjemnosti, že si uvědomil, že už to prostě není schopen zvládnout, a radši hodil flintu do žita. Já to, já jsem s panem ministrem opakovaně hovořil a bylo vidět, že je velmi vyčerpán, že skutečně je ta pozice už nad jeho síly.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Upřímně tedy, pardon, kdo by nebyl zvlášť v takové situaci, ve které se ocitl jako...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No, ono je to trošku, musíme to vzít z jiného pohledu. Podívejte se, já třeba jsem zvyklý celý život manažovat větší struktury i nadnárodní firmu a v SPD je nás přes 6000. Ale musíte mít určitý, on má problém, možná je to i věkem, že byl obklopen lidmi o generace staršími, odborníky, sám není lékař odborník a on v podstatě nedokázal sjednotit názor, prosadit ho. Proto ta opatření byla různá. Ale hlavně když byl ministr zdravotnictví, já mu třeba vytýkám, že skutečně nezajistil lepší péči pro občany. Podívejte se na nedostupnost například zubařské péče. Vlastně ta vláda hnutí ANO, ČSSD už je 7 let u vlády, lidé nemají na zubaře, zubaři nejsou, chodí bez zubů, zubní pohotovosti nejsou. Takže dávám jenom jeden z příkladů, kde to v podstatě nefunguje. A pan ministr vůbec nezajistil ani tyto základní potřeby. Snad nám vláda chce říct, že zuby nejsou součástí těla, to je přece otřesná situace.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Začaly mě z toto brnět zuby, pane Okamuro. Dobře.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak vy je ještě máte na rozdíl od mnoha seniorů, kteří nemají peníze na to, aby měli důstojné zuby.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Měnit ministra v době větší krize je od Babiše nanejvýš nezodpovědné vůči občanům, jde o zásadní pochybení vlády a především předsedy. Řekla, pane Třešňáku, vaše místopředsedkyně paní Richterová. Takže to zní, jako kdyby Pirátům vadil odchod pana Vojtěcha, jako kdyby s ním nesouhlasili?

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Ještě, jestli mohu hodnotit to, co řekli předřečníci. Nebudu možná tak negativní jako pan Kupka nebo pan Okamura, nicméně ani tak pozitivní jako pan ministr Havlíček. Skutečně my jsme považovali ministra Adama Vojtěcha jako jednoho z těch lepších článků ve vládě Andreje Babiše, a dokonce jak tvrdím já i kolegyně Richterová, tak myslíme, že ministr Vojtěch by byl dobrým ministrem, kdyby právě nebyl ve vládě despotického Andreje Babiše. Je fakt, že s mnoha věcmi a s mnoha názory jsme s panem ministrem nesouhlasili a stejně tak, to mohu upřímně říct jako opoziční
poslanec, když jsme v mnoha věcech souzněli, fandili mu, protože skutečně například některé věci jako elektronizace, byť tam si myslím, že to byl pouhý začátek, nikoliv, že by se povedly nějaké velké věci, ale určitě se panu ministrovi povedlo dotáhnout eRecept, včetně lékového záznamu, následně v té době covidové se z něj opravdu stal takový spíš ministr koronaviru než ministr zdravotnictví, což mu rozhodně nezávidím. A obzvlášť a znovu se opakuji ve vládě Andreje Babiše, což nebylo zrovna lehké. Zde například zavedli dispečink intenzivní péče, který dnes funguje, ale který nám ukazuje i ta úskalí a i limity českého zdravotnictví, které nás mohou čekat. A stejně tak ministr Vojtěch nastartoval některé novelizace zákonů, které byly velice důležité. To byly zdravotnické prostředky. A možná ještě doplním i to DRG a nedostupnost péče, například nedostupná péče, po kterém volali Piráti například, také dodělal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Stejně tak jako si vzal některé příklady z našich podnětů, například pandemický semafor, takže to mu skutečně nemůže mít za zlé…

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dovolte, pánové, ještě, prosím, jednu otázku, která už tady trošku zazněla, respektive to téma zaznělo v tom, co říkal, myslím, pan Okamura, prosím o velmi stručné odpovědi, jak moc jeho handicapem bylo to, že nebyl lékařem? Vzpomínám si, že když jeden z těch 22 ministrů pan Rulík nastupoval, tak říkal: Pravděpodobně jsem prvním nelékařem. Nebyla to pravda, byl šestým nelékařem, pan Vojtěch byl celkem 7. nelékařem na tom postu. Na druhou stranu není řečeno, že by tím ministrem zdravotnictví nutně musel být lékař. Na druhou stranu, nebo na třetí stranu on byl v situaci, která byla zcela mimořádná, nesrovnatelná s ničím, co kdokoliv z nás v této oblasti zažil. A možná třeba od počátku se mohlo zdát být jako handicap to, že třeba některé věci nemohl komunikovat on sám osobně, protože prostě holt neměl tu profesuru všeobecného lékařství. Pane Havlíčku.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já myslím, že nepotřebuje nutně profesoru všeobecného lékařství.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Myslel jsem to jako nadsázku samozřejmě.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Samozřejmě chápu vás, protože buď budu prvotřídní odborník nebo budu velmi dobrý manažer, ideálně bych byl dobrý manažer a byl bych dobrý odborník, ale takového člověka tam prostě nenajdeme. Pan Vojtěch Adam je mladý člověk. Člověk, který do toho šel prostě s plnou polní. Chtěl něco dokázat, šel do toho nesmírně poctivě. A začal čistit to, co tam prostě na tom resortu se dlouho dlouho nečistilo. A je pravda, ze začátku jakkoliv to byl mladý člověk, tak samozřejmě byla určitá míra nedůvěry zejména těch zbrojnošů prostě v tom lékařském světě. Řekl bych, že postupně se to otáčelo, začínal tam získávat určitou důvěru, a to, že opozice do něj střílela od rána do večera, já tomu rozumím, rozumím tomu, že to je prostě, to je práce politika, je to jejich práce, myslím si, ale z mého pohledu, že se to přešťavilo, že v tuhle chvíli nepotrestali pana Vojtěcha, který prostě v určité chvíli řekl, že to nemá zapotřebí. Ale svým způsobem potrestali všechny ty, kterým on se snažil pomáhat. A to že pan Vojtěch zde prostě pomohl těm lidem, a to, že je jeho zásluha, že po prvním poločase jsme skončili velmi dobře a druhý není uzavřen, je bezpochyby pravda.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zkusme to, prosím zestručnět, pánové. Pane Kupko, vy jste byl hodně kritický k panu Vojtěchovi. Koneckonců i vaše strana. Na druhou stranu třeba v té koronavirové krizi opravdu on nemohl za to, že není lékařem v tu chvíli. A rozhodně nemohl za to, že je taková situace.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Já si myslím, že není nezbytná podmínka, aby ministr zdravotnictví byl lékař. V některých ohledech to může být pro něho jistá výhoda, ale jsou situace, kdy opravdu schopnost přesně analyzovat úhradové mechanismy, zajistit to, o čem tady byla řeč, lepší vzdělávání pro lékaře, to jsou kroky, které je možné zvládnout bez lékařského vzdělání, a jistý nadhled nakonec může velmi dobře posloužit věci. Takže neplatí to, že ministr zdravotnictví musí být nutně lékař. Stejně jako nemůže platit, že například ministr školství nutně bezesporu musí být učitel.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Okamuro, váš názor, vy jste to myslím, trošku naznačil mezi řádky, tuhle věc, jestli ji vnímáte tedy jako handicap pana exministra?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Protože já, jak jsem říkal, tak veřejnost to ví, já celý život podnikám anebo jsem manažerem. A manažerem se člověk prostě nemůže být jmenována a stát se významným manažerem. Ministerstvo má tisíce úředníků, x podřízených firem. A manažerem, tím pádem by mohl být manažerem každý občan v České republice. To znamená, ministr je vysoce manažerská funkce, kde člověk musí mít skutečně zkušenosti s řízením velkých struktur. Musí být přirozený svým charismatem a způsobem managementu si získat respekt okolí. Já nezpochybňuji, že někdo byl slušný člověk, já nezpochybňuji to, že tam třeba nekradl nebo rozkrádal. Ale víte, ono ministerstvo zdravotnictví ani jiná ministerstva nejsou pokusným králíkem pro občany. Proto já opravdu doporučuji, aby ministry byli lidé, kteří jsou samozřejmě slušní a zároveň měli manažerské zkušenosti, tím pádem si získají respekt okolí, dokážou ty velké struktury řídit a pak to pro ty občany má ten kýžený efekt, a to by bylo dobré.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Třešňáku, prosím vás o stručné vyjádření k tomu, jestli tedy je nutné, aby byl ministrem lékař byť, jak víme, jsme viděli koneckonců, řada nelékařů vedla ministerstvo zdravotnictví, včetně Adama Vojtěcha.

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
V tomto se nebudu názorově příliš odlišovat. Ani já si nemyslím, že je nezbytně nutné, aby ministr zdravotnictví byl lékař, byť samozřejmě chápu, že například v té lékařské komunitě ho to jistým způsobem může handicapovat. Nicméně mi dovolte, abych zareagovali i na slova pana ministra Havlíčka, protože Piráti byla snad jedna z mála opozičních stran, která nikdy nevolala po rezignaci ministra Adama Vojtěcha. Ano, vytýkala mu plno věcí, ať už to byly nákupy ochranných pomůcek nebo některé další kroky. Nicméně mnoho a mnoho našich dotazů a výtek bylo směřováno přímo ministrovi nebo ministerstvu. A byla to spíš konstruktivní kritika než žádost o jeho hlavu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, dost už o Adamu Vojtěchovi, prosím, protože je to téma, které je samozřejmě zajímavé a důležité, ale musíme se také bavit i o Romanu Prymulovi, protože to je nový ministr zdravotnictví. Linda má teď připravenou vlastně jakoby anketu s dalšími představiteli významných politických stran, a právě na Adama Vojtěcha i na Romana Prymulu se bude ptát. Prosím.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Je to pravda, Jakube. Přidáme i další reakce zbylých pěti partajních stran v živé anketě. Postupně tedy nabídneme vyjádření ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN. Začneme teď u vládní ČSSD. Je s námi
poslanec Jiří Běhounek, místopředseda výboru pro zdravotnictví a předseda Asociace krajů. Dobrý večer přeju.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR a hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Já tady položím všem 2 stejné otázky a poprosím skutečně k věci. První tedy: Co podle vás udělal teď už exministr Adam Vojtěch dobře a co špatně?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR a hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/:
Takže podle mého soudu udělal to, že se snažil prosadit elektronizaci. Nebyla to jenom jeho zásluha. Byla to zásluha i SÚKL a dalších institucí, ale on se za to postavil. Co udělal špatně? Podle mého názoru neměl dostatek zkušeností, aby se v tom složitém moři problémů dostatečně orientoval. A nenechal si poradit.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Je tedy jeho nástupce Roman Prymula lepší dobrou volbou, když ty zkušenosti má? A co by měl udělat ve funkci jako první?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR a hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/:
Jestli bude pan Prymula lepší volbou, nevím, já jsem podjatý, protože od začátku koronavirové problematiky jsem u toho a pan Prymula tam byl se mnou, když jednali první jednání okolo mistrovství světa nebo biatlonového areálu. A bohužel musím říct, že my jsme se domluvili vždycky. Takže já jsem přesvědčen, že jemu to bude fungovat. Má jasný názor a má už také nějaké zkušenosti.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A co by měl udělat ve funkci jako první? První úkol a výzva.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR a hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/:
Podle mého názoru určitě zhodnotí tu spolupráci napříč v České republice, protože jsme pomalu všichni oranžoví. A zaregistroval jsem, že chce komunikovat s kraji, bez krajů se to prostě nedá.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Běhounku, děkuju vám za vaše odpovědi, na shledanou.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR a hejtman Kraje Vysočina /ČSSD/:
Mějte se krásně, na shledanou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Daniel Pawlas,
poslanec komunistů, kteří vládu podporují, a člen výboru pro zdravotnictví, se také vyjádří. Dobrý večer.

Daniel PAWLAS, poslanec /KSČM/:
Dobrý večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tak co tedy udělal exministr Adam Vojtěch dobře a co špatně podle vás?

Daniel PAWLAS, poslanec /KSČM/:
Pan bývalý ministr Vojtěch určitě komunikoval se všemi politickými stranami, to mu nelze upřít, nelze upřít velkou snahu, snahu o konsensus. Co bylo jeho velkým problémem, já vnímám okolí osob, se kterými spolupracoval, protože samozřejmě, jak už bylo předešlé části tohoto, těchto hovorů, které jsem slyšel od mých předřečníků, tak samozřejmě handicapem pana ministra bylo jeho mládí. Tím, že není lékař, tak musel se mnohdy spoléhat na rádoby rady svých spolupracovníků, které se mu i mnohdy nevyplatily. Ale určitě mu nelze upřít tu snahu, že se snažil ministerstvo zdravotnictví vést kupředu. Bohužel to bylo i pozorovatelné v posledním období, že mu skutečně začal chybět tah na branku a přestal požívat autority. Mně ho bylo upřímně už poslední týdny líto, když jsem ho minulý týden viděl ve sněmovně, tak skutečně vypadal velice unaveně a říkal jsem si v duchu, kam až to dospěje a vidíme, že to dospělo vlastně jeho rezignaci, takže určitě mu patří poděkování za to, co vykonal. Na druhou stranu si myslím, že, že si vzal v poslední době už velké sousto, na které nestačil.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A jak hodnotíte jeho nástupce Romana Prymulu? Je to dobrá volba a co by měl udělat jako první ve funkci?

Daniel PAWLAS, poslanec /KSČM/:
Určitě je to člověk, který v současné době požívá vysoké jako prestiže, respektu mezi občany a pokud dojde k nepopulárním opatřením, což doufám, že nedojde, tak určitě to bude z jeho úst a z jeho strany daleko lépe vnímáno obyvatelstvem než z úst pana ministra nebo bývalého ministra Vojtěcha. To je určitě důležité, protože pokud nás čekají špatné časy a já znovu opakuji, doufám, že nenastanou, tak bude to skutečně záležet na tomto člověku, na jeho rozhodnutí a je dobré, že máme člověka, který požívá vysoké společenské prestiže mezi občany, ať už jsou napravo, nebo nalevo.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
I vám děkuju za váš čas. Na shledanou. Pěkný večer.

Daniel PAWLAS, poslanec /KSČM/:
Děkuji. Na shledanou, taky pěkný večer, nashle.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Do Olomouce teď zdravím
poslance a šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečku. Dobrý večer i vám přeju.

Marian JUREČKA, předseda strany a poslanec /KDU-ČSL/:
Dobrý večer od nás z Rokytnice.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pardon, tak se omlouvám do Rokytnice. Jak tedy vy hodnotíte působení Adama Vojtěcha, co udělal dobře a co už tak úplně ne?

Marian JUREČKA, předseda strany a poslanec /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že se v mnoha ohledech hodně snažil být aktivním ministrem zdravotnictví, ale za 3 roky tajemníkování ministru financí Andreji Babišovi se nenaučíte celou problematiku ministerstva zdravotnictví. Určitě třeba bych ocenil jeho snahu navýšit rozpočet resortu ministerstva zdravotnictví. I třeba vlastně navýšení plateb za státní pojištěnce v letošním roce je velmi důležité rozhodnutí, velmi důležitý krok. Z hlediska těch nedostatků já bych asi zmínil vlastně to, co jsem dneska opakovaně říkal, a to je vlastně vymezení té role, aby on jasně uměl vymezit to, že tady on je ministr zdravotnictví zodpovědný za svůj resort a při vší úctě k předsedovi vlády, předseda vlády nemá zpochybňovat rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, měnit ty parametry a asi ten největší zlom vlastně nastal 21. srpna, kdy několik dnů předtím ministr zdravotnictví se svým týmem odborníků formuloval ta opatření a ty požadavky, které chtěl navrhnout od 1. září tohoto roku a kdyby tehdy Andrej Babiš do toho nevstoupil a nezměnil ta rozhodnutí a neudělal z ministra zdravotnictví tehdy tak trošku hlupáka, tak bychom tu dneska vůbec nestáli, neřešili bychom tuto situaci, neměli bychom tady za dnešní den 9 mrtvých, za poslední 4 dny 29 mrtvých a ta situace by se celá odvíjela jinak. Takže asi to nejpodstatnější, co se stalo v posledních měsících, bylo to, že si ministr zdravotnictví nebyl schopen dostatečně silně v rámci vlády i v rámci veřejnosti obhájit svůj názor, to, proč ta opatření navrhuje a vymezit prostor Andreji Babišovi, že prostě do některých věcí premiér, který prostě, při vší úctě k premiérovi, nemůže znát do detailů fungování těch resortů a těch souvislostí, prostě těm ministrům ten premiér takovým způsobem nemůže mluvit. Ono už i ta scénka tehdy s tím jménem vlastně ukazovala takovou určitou trapnost.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Poprosím stručněji. Pojďme k Romanu Prymulovi, tomu tedy důvěřujete víc? Tomu tedy důvěřujete víc?

Marian JUREČKA, předseda strany a poslanec /KDU-ČSL/:
Takže to je to, co mi tam chybělo, aby se stál on víc za svým názorem. Pokud jde o současného ministra, tak čas ukáže, jakým způsobem on bude fungovat, jaké budou jeho kroky, jak bude schopen ty věci odůvodnit veřejnosti, přesvědčit lidi, aby si z toho nedělali legraci a podobně. Ale za mě třeba musím říct, jsou tady velmi vážné otázky, jestliže on coby náměstek ministerstva zdravotnictví zhruba před dvěma a půl lety nezískal bezpečnostní prověrku, tak je taky otázkou vlastně, proč se tomu tak stalo? Z jakých důvodů nevyhověl tehdy tomu řízení? A to jsou určitá rizika, která mohu být pro Českou republiku v budoucnu, proč ten, kdo tu prověrku nezískal, je dnes ministrem zdravotnictví a jaké je to pozadí, a tak dále, a tak dále. Ale z hlediska té zdravotní části, to ukáže čas, jak se bude dařit panu profesoru Prymulovi a já bych nám všem přál v České republice, abychom tu situaci zvládli dobře.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Ano, počkáme si. Já vám děkuju, pane Jurečko, na shledanou.

Marian JUREČKA, předseda strany a poslanec /KDU-ČSL/:
Na shledanou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Teď zdravím i jedinou dámu respondentku,
poslankyně a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je s námi. Dobrý večer. Rovnou zeptám na stejný dotaz, hodnocení Adama Vojtěcha, už nyní exministra, co udělal dobře, co úplně ne?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/:
Hezký večer vám i divákům. Tak určitě se najdou i pozitivní kroky pana ministra Vojtěcha, dnes už tedy bývalého ministra. Například bych zmínila jeho snahu o elektronizaci zdravotnictví, tam byl poměrně i úspěšný. A zároveň se dá říci, že to byl člověk, který se opravdu snažil komunikovat i napříč politickým spektrem. Já se sice přímo zdravotnictví nevěnuji, ale vím, že kolegové, kteří se mu věnují, tak si celkem chválili tu jeho vstřícnost k jednáním a schopnost diskutovat. Na druhé straně se asi bohužel i pro něj zapíše jenom jako ministr, který selhal v této krizi, protože zcela podcenil situaci už před tím prvním případem nakaženého v České republice, vzpomeňme, jak ještě zpočátku roku tvrdil, že jsme naprosto připraveni, kdy tvrdil, že nemusíme mít vůbec obavy a nakonec se ukázalo, že třeba v oblasti ochranných pomůcek jsme byli totálně nepřipraveni. Naopak také jeho síla se neprokázala právě v posledních nejenom měsících, ale už od samého začátku té krize v tom, že nebyl schopen se vzepřít právě premiérovi a premiér Babiš si z něj prostě dříve či později toho obětního beránka musel udělat už jenom proto, aby ze sebe sňal veškerou zodpovědnost, jakkoliv se k ní přihlásil ve svém prvním televizním velkém projevu v březnu tohoto roku a vzpomeňme na něj, na tento projev, vzpomeňme na před pár hodinami zaznělý projev, ve kterém už se této zodpovědnosti zříká, respektive o ní už nepadlo ani slovo. Takže tady v tom vidím jeho chyby.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Paní Adamová, co očekáváte od Romana Prymuly a co by měl vyřešit jako první, jako ten hlavní teď epidemický úkol?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/:
Já bych řekla, že by měl vyřešit jako první trošku jiný úkol, než ten epidemický, protože on je ve velkém střetu zájmů. On sám podniká v oblasti právě ochranných pomůcek, to podnikání si zřídil před pár měsíci teprve a je to tedy obrovský střet zájmů v té situaci, ve které se dnes nacházíme, takže pokud tady už není základním požadavkem na post ministra ve vládě člověka ještě gigantičtějších střetů zájmů, to, aby jeho ministři v nějakém byli, tak tímhle by měl začít a měl se toho zbavit. Ale samozřejmě, co se týče epidemie, tak já očekávám, že zase začnou dít ty kroky, které my po vládě chceme už několik týdnů, to znamená, že se začne mnohem víc testovat, začnou se rapidně rychleji posilovat lidské kapacity na krajských hygienických stanicích, aby se se zvládlo trasování, abychom prostě se vyhnuli tomu nejhoršího, totiž ještě dalším plošným opatřením a nešli třeba tou izraelskou cestou, tím izraelským scénářem, kde opět došlo ke karanténě celé společnosti. To si skutečně nemůžeme dovolit. Ta ekonomická situace, která by pak nastala, to by mělo nedozírné dopady i do té zdravotní oblasti a dalších.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Já vám děkuju za vaše odpovědi. Pěkný večer.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany a poslankyně /TOP 09/:
Hezký večer.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
A na závěr ještě
poslanec a šéf starostů a nezávislých Vít Rakušan. I vám dobrý večer.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí a poslanec /STAN/:
Hezký večer z Kolína.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Tak opět, za co byste Adama Vojtěcha pochválil a za co tolik ne.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí a poslanec /STAN/:
Určitě bych ho pochválil za nasazení, za snahu, za pracovitost a koneckonců i to, co říkal pan premiér, že je slušným člověkem, který se pokoušel komunikovat i s opozicí, to je určitě něco, co v této vládě příliš běžné není a za to bych mu chtěl i poděkovat. Na druhou stranu ty reálné výsledky už byly přece jenom o něco slabší a bylo to právě možná tím, že v té vládě byl příliš slušným člověkem, který se prostě neuměl postavit silnému premiérovi. Neuměl si uhájit svůj názor, který prostě přijal takový koncept, kdy se vytvářely různé substruktury, kdy se odpovědnost přenášela mimo ministerstvo zdravotnictví jinam. Adam Vojtěch se prostě proti tomu nepostavil a neposílil svoji pozici ve vládě, to je, myslím, jeho největším nedostatkem a koneckonců i osudovou chybou.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Co Roman Prymula, bude pro vás lepším ministrem zdravotnictví a co by měl vyřešit ve funkci jako první?

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí a poslanec /STAN/:
První, co musí pan profesor a ministr nově Prymula vyřešit, je určitě komunikace. Ta komunikace ministerstva zdravotnictví, byla zmatená, byla nejednoznačná, pan ministr Vojtěch si do toho nechával od mnohých lidí mluvit. Ta opatření, která se dostávala k lidem, prostě nedávala mnohokrát smysl a měnila se ze dne na den. Já doufám, že to pan ministr Prymula dokáže, protože v té počáteční fázi se jistě ukázal jako odborník, jako epidemiolog, jistě s dobrou reputací, ale ne příliš jako dobře komunikující člověk. Vzpomeňme na jeho slova o nutném dvouletém uzavření hranic a podobně. Tedy doufám, že tu komunikaci ministerstva jako instituce bude schopen vylepšit a doufám, že bude schopen vylepšit i svoji komunikaci, protože to do této doby byla i jeho vlastní slabina a koneckonců to je to, co v té době nejvíce chybí. Ještě mi dovolte jednu poznámku, za další samozřejmě potřeba vyřešit trasování, navýšit kapacity hygienických stanic, zavést to zmíněné call centrum, o kterém mluvil pan premiér a měl celé léto na to, aby se něco v této věci stalo. A v neposlední řadě máme stále pouze 2 velké soukromé laboratoře z pěti velkých, které v České republice pracují, které jsou zapojeny do plošného testování, to je prostě potřeba napravit, protože řeči pana premiéra o tom, že jsme v tomto ohledu premianti, jsou zcela mylné. Patříme naopak k těm zemím, které testují poměrně málo.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Pane Rakušane, i vám děkujeme za odpovědi a za váš čas. Na shledanou.

Vít RAKUŠAN, předseda hnutí a poslanec /STAN/:
Díky. Hezký večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Události, komentáře pokračují rozhovorem nebo diskuzí s pány Havlíčkem, Okamurou, Kupkou a Třešňákem. Pánové, asi abychom tady dál kladli otázku, i když je samozřejmě naprosto logická, co by měl udělat pan Prymula jako první? Nevím, v každém případě já jsem si tady schválně našel, jak se jmenuje přesně ten jeho obor, je to hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie, v tomto oboru byl před 13 lety jmenován profesorem, takže je nepochybné, že tomu určitě rozumí, ale pokud máte něco, ale prosím velmi stručně, co by měl tedy udělat, začnu u vás, pane Kupko, co by měl udělat jako první?


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Ten základní úkol je opravdu napravit ten dosavadní chaos v komunikaci vlády nejen ministerstva zdravotnictví, ale vlády jako celku s veřejností. To, že se občané dozvídali každý den něco jiného, prostě není možné. To je primární úkol, protože bez toho nebude možné dobře zvládnout tu krizi, která velmi pravděpodobně přichází. Otevřít čísla, která má ministerstvo zdravotnictví k dispozici o tom, jaká je aktuální kapacita covidových lůžek, akutních covidových lůžek i pro, anebo zejména pro záchrannou službu, ale pro jednotlivé nemocnice. Bez toho se neobejdeme a mluvit s lidmi narovinu. To, že premiér ještě minulý týden říkal, že vlastně testujeme nejvíc, když to prokazatelně nebyla chyba, to se nesmí opakovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pan Třešňáku, prosím vás o velmi stručnou odpověď, co by měl mít pan profesor Prymula, jakkoliv se asi všichni shodneme, že tomu rozumí, tak co by měl, kromě toho, že se tomu má dál věnovat, to je jasné, mít jako hlavní úkol teď?

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Aniž bych chtěl zpochybňovat jeho odbornost, tak nevěřím tomu, že výměnou ministra skutečně dojde ke zlepšení komunikace kroků vlády směrem k veřejnosti nebo něco podobného. Nicméně, když jste se ptal, co by měl udělat, tak pokud jde o tu necovidovou agendu, pak rozhodně urychlit elektronizaci zdravotnictví jako celku, a to nejenom přijetím zákona, který to umožní, ale zejména by se měl soustředit na ty kroky, ve kterých je skutečně deficit nyní pro zvládání koronavirové krize, a to je například, to je rozšíření call center, navýšení testovacích kapacit a hlavně ta testovací místa udělat opravdu příjemné, aby se tam nestály v mrazech dvouhodinové fronty… bude hned několik a s přibývajícími mrazy a podzimním počasím budou dále přibývat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K té necovidové agendě se dostaneme za chviličku. Pane Okamuro, prosím vás také o stručnou odpověď, co by měl udělat, co je jeho hlavní úkol podle vás?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak co týče té covidové agendy tak za prvé, aby informace byly jednotné. Za druhé, aby byly dobře zacílené, to znamená, ochrana ohrožených skupin, ale neomezovat sociální a ekonomický život běžných občanů, a také, aby informace byly včasné a v neposlední řadě nevzbuzovat paniku, protože víme, že víc než 80 % z těch pozitivně testovaných má buď žádné příznaky nebo velmi malé, to znamená, drtivé většiny občanů i z těch pozitivně testovaných v podstatě nemají nějaké příznaky, aby se musela vypínat ekonomika nebo aby lidi nemohli chodit do práce a přicházeli o peníze, o příjmy a dostávali se do těžkých sociálních situací. Takže já varuju před tím vzbuzovat paniku a neumožňovat lidem chodit do práce a normálně sociálně žít.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane vicepremiére Havlíčku, já nevím, jestli se vás mám ptát na to, jaký úkol byste dal vašemu novému vládnímu kolegovi, to by možná nebylo úplně fér, ale byla tady řada věcí, řada výtek vůči němu a vy jste si dělal velké poznámky, tak možná, jestli byste se třeba spíš podíval do svého papíru a ...

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je něco neuvěřitelného. Když jsem slyšel paní Pekarovou, která juchala na tom Karlově mostě, že už nejsou roušky. Pan Rakušan, který odchytává prostě jednu větu pana profesora Prymuly v době, kdy prostě tady odpracoval neuvěřitelný kus práce, 1 věta se mu nepodařila a najednou je všechno špatně. Já bych mu neradil, ale možná doporučil 2 věci. Za prvé, aby dotáhnul likvidaci všech kmotrů, se kterou už začal pan Adam Vojtěch za A. A za B, aby se nechal vyprovokovat ani vyhecovat opozicí, které principiálně nejde o to, abychom se měli lépe, nejde o to, aby byl lepší systém jinde princip plně o to, aby se zviditelnili, aby někoho odstřelili. To je jediný cíl, který ta opozice má a prosím, pěkně uvědomme si to, o nic jiného jim nejde.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Těmi kmotry třeba myslíte Babišův fond Hartenberg nebo co přesně?

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ne, tím myslím třeba vašeho spolusoukmenovce, pana Šnajdra.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Já myslím, že podstatnější je opravdu to, kam má zdravotnictví směřovat a co je potřeba zajistit v tomhle okamžiku. To já očekávám od nového ministra zdravotnictví.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, jenom mě tak napadá jedna věc, taky zazněla mezi těmi výtkami, ten možný střet zájmů pana nového ministra Prymuly, připomeňme, že už jednou se kdysi řešilo to, že jeho dcera podnikala ve zdravotnictví, on s tím měl nějaký problém, a tak dále. Koneckonců i ta prověrka, o které se tady mluvilo. Vůbec, jestli není paradox, že vlastně podřízení ministru musejí mít vysokoškolské vzdělání, prověrky a ministři nemusí mít vlastně vůbec, ministr může být vlastně úplně kdokoliv podle zákona.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Tak to je systém...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je systém...

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
... který tady existuje. Pan profesor Prymula je člověk, který tady udělal kus práce, který má velmi dobré renomé, je to lékař, je to profesor, je to voják, což si myslím, že se bude hodit v těch následujících týdnech, je to...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Přesto ale ta kritika směřovala k němu i třeba ohledně toho podnikání, ohledně té neprověrky, a tak dále.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Na každého si najdeme hůl, chceme-li někoho bít, ale jsme v situaci...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To není žádná hůl tohle, to jsou prostě fakta.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já vím, ale když budeme chtít, tak si na každého něco dokážeme najít. Ale pan profesor Prymula prokázal prostě svoji kompetenci, prokázal, že dokáže řídit a já si myslím, že jednou, samozřejmě ne nyní, ale v čase se bude velmi dobře vzpomínat na to, že jsme tady měli tandem pan Vojtěch a pan Prymula.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, tak to jestli byl tandem, zvlášť tedy na konci, promiňte, ale nejprve stál vedle něj pan Prymula, pak stál trošku v jeho stínu, pak ho možná sám zastínil, pak se pohádali, pak ho vystřídal.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Počkejte, vy mě chytáte za slova, já jsem nemyslel tandem ve smyslu spolupráce, já jsem myslel ve smyslu osobností, ve smyslu toho, co dokázali udělat oba 2, ať už pan Vojtěch, nebo pan Prymula zatím prokázali to, že dokázali udělat opravdu hodně pro naše zdravotnictví a vzpomeňme si a podívejme se na tu sestavu, která tady visela z těch 22 lidi, podívejme se, jak to dělali oni, podívejme, jak se nechali podplácet, byli někteří takoví.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, kdo se nechal podplácet? To je docela dost závažné obvinění a myslím, že mezi těmi, nevím, tedy tak začneme u profesora Klenera, profesora Bojara, tedy jestli to jsou lidé, kteří se nechali podplácet, mě tak napadá hned na začátku.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Ti zrovna ne.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Tak to je podle vzoru: Všichni kradnú, že jo, to jsme slyšeli od pana premiéra, ale takhle se politika dělat nedá. Takové osočování opravdu k ničemu nevede.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já bych se taky vyjádřil tady k tomu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No, tak se vyjádřete, pane Okamuro, taky.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
No, já jsem teda, protože tady se kolegové už konečně dohádají, pro nás je důležité, aby se taky nezapomnělo na to necovidovou agendu. Já bych byl velice rád, aby ministr zdravotnictví nastartoval dostupnou péči nejenom zubařskou, stomatologickou, o tom už jsem hovořil, ale na řadě i menších měst chybí například dostupná dětská pohotovost a mně občané volají...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, nechci vás přerušovat, já jsem to měl jako poslední bod a jsem rád, že ho, že ho otevíráte, nicméně není teď čas spíš právě na ty covidové věci, jestli tohle, o čem teď mluvíte...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Já vám hned odpovím.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
... ta koncepční věc je logická, je naprosto logické, že o tom mluvíte, ale jestli je to teď to důležité.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Tak já si myslím, že je, protože i odborníci upozorňují na to, že právě kvůli té, kvůli tomu covidu, že se odkládají velice závažné operace, jak onkologické operace i další zákroky a že v podstatě v poměru na počet nemocných u covidu, dá se říci, že mnohem více lidí a mnoho lidí umírá, umírá na to nebo nemá péči, protože jsou odloženy jejich závažné operace u smrtelných chorob typu rakoviny. A už jste to určitě slyšel, říkají to i odborníci. To znamená, je velice důležité, znovu říkám, nevzbuzujme tu paniku, musíme zachovat i tu zdravotní péči u těch zákroků a u těch nemocí, které tady máme, které jsme tady měli dosud. A jenom upozorňuji, že téměř třetina lidí v České republice umírá na rakovinu a jim se tady odkládala kvůli těm covidovým opatřením zdravotní péče, a to je přece katastrofa.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Musíme dát slovo taky panu Třešňákovi. Je to nebo bude to jen krizový manažer nebo podle vás obstojí i v těch dobách necovidových, pane
poslanče Třešňáku?

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Teď jsem to nepochopil, jestli je to otázka, jestli pan profesor Prymula bude dobrý krizový manažer, pochopil jsem to správně? Mám špatný zvuk po Skypu, tak...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jsem to myslel, tak, jestli je spíš jenom krizovým manažerem anebo jestli je to ministr i nikoliv do časů nepohody, ale do časů, řekněme, standardnějších, takhle jsem to myslel.

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
To neumím teď posoudit, nicméně tu zkušenost z ministerstva má z pozice náměstka, takže určitě ta orientace na tom úřadě nebude úplně obtížná. Ale zda se skutečně bude jednat pouze o krizového manažera pro tuto covidovou dobu nebo zda bude umět ministerstvo řídit koncepčně i v té necovidové době, je samozřejmě otázkou. Zůstávají tu ve vzduchu samozřejmě takové ty otazníky, aniž bych spekuloval hlouběji, tak určitě to, že nemá bezpečnostní prověrku, já chápu jako ohromný handicap a ohromné pochybení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, děkuji vám za to, že jste se zúčastnili dnešních komentovaných událostí České televize a já jenom připomínám, že Roman Prymula bude zítra hostem Interview ČT24, tak určitě i tyhle věci, které tady padaly a možná ještě řada dalších na něj jako otázky budou samozřejmě pršet. Pánové, děkuju vám, pane Třešňáku, vám děkuju, i vám, pánové, ve studiu. Díky a na shledanou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí a místopředseda Poslanecké sněmovny /SPD/:
Děkuju. Dobrou noc.


Martin KUPKA, místopředseda strany a poslanec /ODS/:
Děkujeme za pozvání.

Petr TŘEŠŇÁK, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /Piráti/:
Na shledanou.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
kandidát na hejtmana Středočeského kraje
expert pro veřejnou správu