16. září 2020

Události: Vývoj nákazy v Česku

(ČT 24) Hostem Událostí České televize v živém vstupu z Poslanecké sněmovny byl předseda poslaneckého klubu a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT1.

Michal KUBAL, moderátor:
Hostem Událostí je teď předseda
poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a první místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Michal KUBAL, moderátor:
Jak vážná je podle vás situace? Na jedné straně raketově roste počet nakažených, ale ten průběh je většinou mírný, vláda argumentuje tím, že v nemocnicích je málo lidí, že ta smrtnost je stále poměrně nízká.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a první místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že vláda si neuvědomuje vážnost situace. Tu situaci bagatelizuje, pořád se chválí, jak jsme nejlepší, ale ta čísla jsou bohužel velmi špatná. Vy jste ještě před chvílí říkali, že jsme třetí nejhorší evropskou zemí v této chvíli. Já jsem rád, že alespoň jedno usnesení dneska prošlo, a to poděkování těm, kteří jsou v první linii, to znamená lékařům, sestrám, hygienikům a těm ostatním. Já jsem shodou okolností, když vznikla první vlna covidová, tak jsem byl taky v České televizi u Václava Moravce. Tam jsem lidem poděkoval, že jenom díky nim a díky úžasné disciplíně a solidaritě našich občanů jsme první vlnu zvládli, bohužel jsme v situaci, kdy musíme opět poděkovat těm, kteří jsou v první linii, dělají, co mohou, ale to nestačí. Já jenom připomenu, když jsme 28. ledna vyzvali vládu k debatě o případném příchodu koronaviru a udělal to pan doc. Svoboda, můj stranický kolega a
poslanec, tak se mu doslova vysmál ministr zdravotnictví. Tentýž doc. Svoboda 6. května v těchto místech, kde já dneska stojím, vyzval vládu, abychom se připravili na možný příchod druhé vlny, a navrhl konkrétní kroky. Tehdy ho seřval Andrej Babiš, že straší lidi, a ať nemate veřejnost. A vidíme výsledky. Takže vláda, bohužel ten čas draze vykoupený za půl bilionu schodku státního rozpočtu promarnila a bohužel jsme svědky chaosu, neustále se měnících názorů vlády, nejistoty a tím pádem klesající důvěry veřejnosti.

Michal KUBAL, moderátor:
Na druhou stranu je nutné poznamenat, že například zákonodárci
ODS byli mezi prvními, kteří sňali roušky v okamžiku, kdy skončil nouzový stav. Ale chci se zeptat na něco jiného, pane předsedo, v okamžiku, kdy vláda přijímá teď další opatření, samozřejmě chvilku trvá, než zaberou, přijala by ODS nebo byla by pro to, aby vláda přijala ještě další opatření k tomu, co se stalo, roušky a podobně?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a první místopředseda strany /ODS/:
My jsme včera představili 5 bodů, které by vláda měla v této chvíli udělat. My jsme podle počátečních písmen to nazvali KRIZE, za prvé konec ministra Vojtěcha. Já myslím, že je evidentní, že tu funkci nezvládá. Pak jsme navrhli restart ústředního krizového štábu. Přece není čas na politiku, premiérovi evidentně vadí, že předsedou ze zákona by byl ministr vnitra, tzn. sociální demokrat. Vyzvali jsme vládu, aby intenzivně komunikovala s řediteli škol a s učiteli, aby je ochránila, abychom co nejdéle a co nejvíce škol, zejména základních, nechali otevřených a v provozu. Vyzvali jsme vládu, abychom znásobili kapacity testování, trasování, aby pokračovala ekonomická pomoc, zejména těm, kteří ji potřebujou, tzn. živnostníci, malé firmy do 50 let, vláda opakovaně bohužel odmítá, abychom pomohli samoživitelkám a podobně. Takže my přicházíme celou dobu s konkrétními kroky, jenomže vláda nedělá vlastně nic pořádně. Já bych ukázal jeden obrázek, a to je podle mě v kostce to, co dělá vláda Andreje Babiše - po šesti měsících se rozhodne, že pošle 5 roušek osobám nad 60 let, těm, kteří je potřebují, také těm, kteří je nepotřebují, a není schopna je poslat správně. Dneska Státní ústav pro kontrolu léčiv, to znamená státní instituce, konstatovala, že tím způsobem distribuce vlastně ty roušky byly znehodnoceny, a tak je to se vším. Vláda selhala, a ještě nám u toho lhala.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Zbyněk Stanjura, díky za váš čas.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a první místopředseda strany /ODS/:
Děkuji.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS